Puuroperjantai,  Ruokakorin Reseptit

Puurot ja vellit sekaisin

Luomulaaksossa on vedetty tiukkaa harjoitusohjelmaa viimeiset kuukaudet ja pikku hiljaa alamme olla valmiita Luomupuuron maailmanennätyspäivään. Ensi keskiviikon loppuhuipennuskin tuntuu olevan hyvin hanskassa ja kisatreenit ovat sujuneet vallan mainiosti, mutta saattaa olla, että hiukan vielä on oireita huhtikuisesta korkeanpaikanleiristä. Ei siis ihme, jos menee puurot ja vellit vähän sekaisin. Puurot ja vellit sekaisin

luomupuurobanneri02
Lapsuuteni puuromuistojen rinnalle kuuluvat myös vellit

Vellit. Niitä jaksetaan nykyisin parjata eri syistä. No, eivät ne ehkä ihan puuronveroisia ole, mutta paikkansa niilläkin on ruokapöydässä ja eräät rakkaimmat ruokamuistoni liittyvätkin juuri velleihin ja olipa kerran aikakin, jolloin tein kokonaan tenän puuron suhteen ja äitini keitti minulle hetken aikaa aamuvellin ennen kouluun lähtöä. Velli leivän kera jaksoi hyvin kantaa koulun ruokailuun saakka. Ja hetkellisen vellinsyönnin jälkeen palattiin taas ruotuun ja puuroaamuihin. Velleillä on kuitenkin paikka sydämessäni – nyt ja aina.

kananmunat

Munavelli

Munavelli on yksi lapsuuteni suosikki. Sen juuret yltävät aina Mummini vanhaan keittokirjaan saakka.

Munavelli maistui ihanalta ja sen pintaan muodostui kerrassaan herkullisen makuinen vaahto. Kun vellin pinnalle ripotteli teelusikallisen sokeria, oli herkkuaamiainen valmis. Jälkiuunileivän kera velli oli täydellistä. (Onneksi jälkiuunileipää saa tätä nykyä myös luomuna.)

1 l luomumaitoa
2 rkl luomuvehnäjauhoja
1 luomumuna
n. 1 tl suolaa
2 tl luomusokeria

1. Sekoita  kylmänä kaikki muut aineet kattilassa paitsi suola.
2. Nosta kattila liedelle ja vispaa koko ajan.
3. Nosta pois kuumalta levyltä juuri ennen kiehahtamista, jotta velli ei juoksetu. Juuri ennen tarjoamista lisää suola.
4. Ripottele lautasella annoksen päälle teelusikallinen sokeria ja nauti.

puurotjavellit

Mannavelli

Omat mannapuuro muistoni yltävät nekin lapsuuteen. Itse pidin paljon mannapuurosta, mutta myös mannavellistä, jonka pyysin aina keittämään aivan erityisen vähämannaisena eli mahdollisimman vähän itse ryynejä, mutta sen verran, että niistä tuli maitoon ihana mannan maku. Sitten istuin onnellisena pöydän ääressä syömässä vähämannaista mannavelliäni keltaiselta lautaseltani ja lautasen viereltä löytyi aina pari siivua jälkiuunileipää, jota tapasin kastaa mannavelliin. Ai että, mitä herkkua se olikaan! Taisin muuten tehdä saman myös puuron kanssa, mutta makuelämys oli hiukan erilainen puuron kuin vellin kanssa.

1 l luomumaitoa
reilu 0,75 dl luomumannaryynejä (muista myös makoisa speltti)
1 tl suolaa
(1 tl luomuvaniljasokeria)

1. Sekoita kaikki ainekset kylmään maitoon hyvin  vispilällä vatkaten.
2. Anna kiehahtaa ja hauduttele n. 10 minuuttia

makaronivelli

Makaronivelli

Makaronivellin tuoksu vie suoraan lapsuuteen. Tänä päivänäkin, makaronivellipäivänä, meillä keitetään sitä iso kattilallinen, jotta velliä riittäisi suuri lautasellinen jokaiselle. Toistaiseksi tuntuu, että velli silti loppuu joka kerta kesken, sillä niin hyvää se kaikkien mielestä on. Ja meillä makaronivelli keitetään paksuna, joten se muistuttanee ehkä lopulta kuitenkin enemmän puuroa kuin velliä.

n. 2 dl luomusarvimakaronia
n. 2 dl  vettä
n. 8 dl luomumaitoa
suolaa
maun mukaan sokeria
(hiukan luomuvaniljasokeria) 

1. Keitä ensin makaroneja vedessä ja kun vesi on lähes imeytynyt makaroneihin lisää kattilaan maito, suola ja sokeri
2. Hauduttele kunnes makaronit ovat pehmenneet ja hyvin turvonneet.

luomupuurobanneri01

Aiempien viikkojen Puuroperjantai-postauksiin pääset tutustumaan näppärästi täällä. Tähän mennessä on maisteltu monenmoisia makuja aina kahvista valkosipuliin ja kurkkuun sekä taateliin eikä proteiinipuuroakaan ole unohdettu.

Luomulaakso on monien muiden kanssa  mukana tekemässä Luomupuuron maailmanennätystä! Tule sinäkin mukaan! Ohjeet Maailmanennätykseen ja kilpailuun osallistumisesta sivulta http://www.luomupuuro.fi/ 

————————————————————————————————

Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria paitsi Luomupuuron ME-logosite stats

real time web analyticsSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.