Inkivääriset kurkkumehu sämpylät
Tämän viikon kurkkulättyjen teosta jäi kurkkumehua tähteeksi. Oli taas aika pyöräyttää inkivääriset kurkkumehusämpylät iltapalapöytään.
Etenkin näin hävikkiviikon kynnyksellä on hyvä pysähtyä miettimään kulutusta ja sitä, mitä kaikkea käyttökelpoista keittiöstä oikeastaan heitetään pois. Kurkkumehuakaan ei ole syytä ylenkatsoa. Mehua kurkussa on melkein puolet painosta!
Meillä kurkkumehua syntyy myös tzatzikin teossa. Sekin neste sujahtaa helposti tähän tai johonkin muuhun reseptiin.
Kurkkumehu käy mainiosti veden tai maidon tilalle niin leipä- kuin sämpylätaikinoihinkin, mutta myös lätty- tai pannukakkutaikinoihin. Voisinpa kuvitella, että tämä voisi toimia smoothiessakin, mutta sitä ei ainakaan toistaiseksi ole keittiössämme päästy kokeilemaan, sillä mehut ovat huvenneet taikinoihin.
Tällä kertaa kurkkumehu sai seurakseen muutaman lusikallisen inkivääriä. Tuorekin inkiväärikin käy vallan mainiosti, mutta itselläni ei nyt tuoretta ollut, joten laitoin inkiväärijauhetta. Jos et pidä inkivääristä niin voit toki jättää sen poiskin. Maistuvaisia ovat niinkin.
Kurkkumehusämpylät maistuvat yllättävän paljon kurkulta. Olin kuvittellut, että mehu ei toisi niin paljon makua taikinaan, joten yllätys olikin ihana, kun haukkasin sämpylää ensimmäisen kerran.
5 dl kurkkumehua
50 g hiivaa
3-4 tl inkivääriä (tuorekin käy)
n. 2 rkl hunajaa
n. 2 rkl öljyä
n. 2 tl suolaa
n. 12 dl sämpyläjauhoja (tai muita jauhoja)
1. Liota hiiva lämpimään nesteeseen.
2. Sekoita joukkoon mausteet, hunaja sekä suola. (Muista, että kurkkumehussa on jo mukana suolaa, jos se on syntynyt vaikkapa kurkkulättyjen tai tzatzikin teossa. Annostele suolaa harkiten.)
3. Vaivaa joukkoon iso osa jauhoista. Vaivaa lisää.
4. Lisää öljy.
5. Vaivaa kunnes taikina on sopivan kimmoisaa. Lisää jauhoja tarpeen mukaan. Varo kuitenkin, ettei taikinasta tule kova.
6. Anna levätä liinan alla n. 20 minuuttia ja leivo sämpylöiksi (n. 15 kpl )
7. Kohota sämpylät pelillä liinan alla ja paista n. 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on ottanut kauniisti väriä. (Meillä lapset pitävät hyvin vaaleista sämpylöistä. Itse toivoisin sämpylöihin hiukan enemmän väriä, kuin mitä sämpylöissä nyt on. Tällä kertaa näin, ensi kerralla tummempia. 🙂 )
Herkuttele, kun sämpylät ovat vielä lämpimiä, sillä nämä ovat parhaimmillaan juuri uunista tulleina, höyryävän tuoksuvaisina.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
5 Comments
Tiia
Ei tullut koskaan mieleen käyttää kurkkumehua yhtään mihinkään! Aina olen heittänyt sen pois ja ajatellut et se on aivan liian suolaista.
Maria/Luomulaakso
Luulepa, että suurin osa ihmisistä heittää sen menemään. Niin minäkin aluksi. Suolaisuus pitää vain ottaa huomioon lopullisessa suolan määrässä niin hyvin sujuu! 🙂 Ihaa alkavaa viikkoa sinulle, Tiia. 🙂
Napamassu- Mami
Tämä resepti tuli juuri tarpeen, sillä rakastan eri leipiä.
Liian usein teen samoilla ohjeilla, ja nyt pääsen kokeilemaan jotain ihan uutta. Näillä on hyvä starttaa uusi viikko käyntiin.
Kiitos ! <3
Ihanaa alkavaa viikkoa sinne!<3
Maria/Luomulaakso
Olipa ihana kuulla. 🙂 Itsekin tykkään leivistä ja uudet reseptit ovat aina mukavia kokeilla. Toisia sitten käyttää pidempään kuin toisia – vaihtelu virkistää leivissäkin!
Ihanaa alkavaa viikkoa sinullekin. <3
Pingback: