10 tapaa käyttää vanhaa leipää
Vanhaa leipää ei kannata heittää hukkaan, sillä se toimii mainiosti niin lihapullataikinoissa kuin leipävanukkaissakin. Mutta taipuupa se vielä moneen muuhunkin!
Tässä muutama kätevä vinkki vanhan leivän käyttämiseen.
1. Vanhaa leipää voi murskata tai raastaa ja käyttää vaikkapa panerointiin sekä lihapullien tai -murekkeiden joukkoon. Sopii myös kasvisversioihin.
2. Tee hiukan kuivuneesta leivästä krutonkeja. Leikkaa leipä kuutioiksi ja paista paistinpannulla kauniin ruskeiksi. Voit halutessasi maustaa paistoöljyn valkosipulilla ja/tai muilla mausteilla.
3. Vanhaa leipää voi myös liottaa maidossa tai vedessä ja käyttää lihapullataikinan jatkeena perunan tapaan.
4. Herkullista paahtoleipää saat, kun paistat hiukan vanhat leipäsiivut kauniin kullanruskeiksi öljyn ja voin seoksessa. Imeytä leivän ylimääräinen rasva talouspaperiin. Herkuttele!
5. Köyhät ritarit syntyvät yleensä pullasta, mutta vaalea leipä on melkein kuin pullaa. Helpon ja nopean version saat, kun paistat siivut voissa ja kierittelet sitten sokerissa ja kanelissa.
6. Leikkaa leipä siivuiksi. Kierittele viipaleet seoksessa, jossa on munaa ja runsaasti valkosipulia sekä hiukan suolaa. Paista öljyssä pannulla kauniiksi. Vie kielen mennessään!
7. Tee kuivettuneesta leivästä korppuja kahvin, teen tai kaakaon kanssa naposteltavaksi. Leikkaa leipä siivuiksi, kostuta pinta maidolla tai sulatetulla voilla, kierittele haluamassasi mausteseoksessa (vaihtoehtoina vaikkapa kaneli, vaniljasokeri, kardemumma, inkivääri…), paista uunissa n. 75 asteessa, kunnes ovat kuivuneet korpuksi.
8. Kuivettuneesta leivästä voi tehdä korppujauhoja. Eli kuivata leipä, joko uunissa tai anna kuivua ilmavasti huoneenlämmössä ja jauha se sitten vaikkapa monitoimikoneessa ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa – paljon edullisempaa kuin kaupan korppujauhot.
9. Tee leipävanukasta. Vatkaa pari munaa ja n. 5 dl maitoa sekaisin. Kasta leipäviipaleet munamaitoon ja lado voideltuun vuokaan. Peitä leipäkerros hillolla, marjoilla tai hedelmillä. Lisää uusi leipäkerros sekä täytekerros. Päällimmäiseksi jää leipäkerros. Kaada loppu munamaito päälle ja paista 200 asteessa puolisen tuntia.
10. Hyvinkin kuiva leipä maistuu hyvältä, kun sitä hiukan kostuttaa, voitelee ja päällystää vaikkapa nokareella juustoa, muutamalla tomaattisiivulla ja maustaa yrteillä, suolalla sekä pippurilla ja heittää koko komeuden suunnilleen 200 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
13 Comments
marketta
Meillä kotona tehtiin aina köyhät ritarit vanhasta ranskanleivästä. Ei koskaan pullasta, niinkuin Beiben kotona. Meillä leivottiin niin harvoin pullaa, että se meni kyllä ihan tuoreeltaan meidän kakaroiden suuhun.
Nykyään jää leipää tosi harvoin haaskuun. Teen juurikin noita krutonkeja tai paahdan öljyssä pannulla ja syödään tomaatin, mozzarellan ja basilikan kanssa. Korppujauhoiksi teen myös. Ja jos joskus harvoin jää, kanat kyllä syö!
Maria/Luomulaakso
Ranskanleipää meilläkin käytettiin ja ohjettaa väänneltiin muutenkin vaikka minkälaiseksi. Hyvää oli. 🙂
Meilläkään ei pahemmin leipää jää. Lapset pitävät siitä aika tehokkaasti huolen. 🙂 Se mitä jää menee yleensä korppujauhoksi tarpeen mukaan ja koiramme nauttii suuresti, jos olemme kuivattaneet sille joskus jonkun kannikan. 🙂 Osaa listan ohjeista joutuukin tekemään ihan tuoreesta leivästä! 😀
Pihi nainen
Kiitos hyvistä vinkeistä!
Maria/Luomulaakso
Ihana kuulla, että oli iloa. 🙂
Johanna
Oli hyviä vinkkejä, kiitos! Meillä leipää saattaa joskus jäädä. Seuraavalla kerralla iskenkin ne lihapulliin. 🙂
Mukavaa päivää Maria! <3
Maria/Luomulaakso
Ihana kuulla, että oli iloa. 🙂
Itse käytän lihapullissa lähes aina leipää joukossa. Tosin aika usein se on turhankin tuoretta, kun vanhaa leipää ei kovin usein jää nurkkiin pyörimään.
Aurinkoista päivää, Johanna! <3
Satu N. / Satuelämää
Olipa kivoja vinkkejä. Meillä leipä päätyy useimmiten roskikseen tai sorsan ruoaksi. Postaus oli hyvä muistutus meikäläiselle, mitä kaikkea ns. vanhasta leivästä voi tehdä. Kiitos siis vinkeistä!
Maria/Luomulaakso
Kiva, kuulla, että on iloa. 🙂 Yllättävän moneen leipä tosiaan taipuu. Sorsat eivät kyllä taida olla kovin mielissään näistä vinkeistä. 😉
Napamassu- Mami
Todella hyviä vinkkejä !
Ne laitan kyllä oitis korvan taakse.
Minä tosiaan haluaisin meillä minimoida pois heitettävän roskan määrää, ja kaikki nämä vinkit on kyllä kullanarvoisia <3
Maria/Luomulaakso
Kiitos. Kiva kuulla, että vinkeistä on iloa. 🙂
Tiia K
Mies oikein kuivattaa leipää ja tykkää syödä, minä taas rakastan tuoretta leipää. Mutta lihapullataikinaan olen raastanut kuivatettua leipää 🙂
Maria/Luomulaakso
leipäkorput ovat hyviä. Välillä ihan teenkin korppuja, jotka sitten päällystetään tomaatilla ja muulla. 😀 Mutta juu – ei ole kyllä tuoreen leivän voittanutta. <3
Pingback: