Pähkinäinen rusinaleipä
Pähkinäinen rusinaleipä oli mukava tehdä. Pähkinät ja rusinat toivat leipää mukavaa suutuntumaa ja makukin muuttui perusleivästä joksikin ihan muuksi. Taitaapa olla niin, että pähkinän ja leivän liitto onkin jo taivaassa leivottu – ja muutama rusina joukossa loihtii vielä viimeisen silauksen jo niin täydelliseen makuun.
Taikina-annos oli suuri, mutta sen voi toki puolittaakin niin halutessaan tai pakastaa leivistä osan.
600 g juurta
1000 g vettä
150 g hasselpähkinöitä
250 g rusinoita
3-4 tl suolaa (tai maun mukaan)
1800-2000 g vehnäjauhoja (tai muita jauhoja)
n. 100 g oliiviöljyä
1. Lisää vesi juureen.
2. Lisää pilputut pähkinät ja rusinat veden ja juuren sekaan. Anna seistä puolisen tuntia, jotta rusinat pehmenevät tai liota rusinoista taikinaan tulevassa vedessä jo etukäteen.
3. Lisää hiukan jauhoja ja suola. Sekoita ja lisää melkein kaikki loput jauhoista.
4. Vaivaa ja lisää jauhoja tarvittaessa.
5. Lisää oliiviöljy.
6. Jatka vaivaamista ja anna levätä puolisen tuntia. Vaivaa vielä hiukan lisää ja muotoile leviksi.
7. Leikkaa leipiin haluamasi kuviot ja kohota lämpimässä liinan alla 6-8 tuntia tai kunnes ovat kohoneet riittävästi.
8. Paista 200°C 60-75 minuuttia. Koputa leivän pohjaa varmistaaksesi kypsyysasteen eli jos pohja kumisee komeasti on leipä valmis. Jos ei, paista kunnes kumisee. 🙂 Peitä leipä uunissa tarvittaessa leivinpaperilla niin päällinen ei tummu liiaksi.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
4 Comments
SannaA/ Männikön kuulumisia
Varmasti hyvää! Voi kun saisi joskus kasvatettua itsellekin tuon juuren, en ole kokeillut sitä vielä koskaan :).
Maria/Luomulaakso
Kokeile ihmeessä! Oma juuri on ihana asia ja leipä maistuu niin paljon paremmalta. Ei juuren teko ole oikeasti ollenkaan vaikeaa! 🙂
Mrs K
Ihanan näköisiä leipiä. En olekaan kokeillut tehdä kuvioita leipään. Pitää kokeilla!!
Maria/Luomulaakso
Kuvioiden tekeminen on mukavaa ja leivästä saa helposti aina erinäköisen. Etenkin lapset pitävät kuvioista, mutta kyllä noita itsekin mielellään katselee. 🙂