Oreganoleipä juureen
Leivän leipominen on aina jotenkin rentouttavaa. Taikina on kuin stressipallo!
Hapanjuurella leivottu leipä on ehdoton herkku! Jos kerran aloittaa hapanleivän leipomisen on hyvin epätodennäköistä, että palaisi syömään kaupan muovipussileipiä, jotka usein miten maistuvat juuri muovipussilta. Leipä ei pidä muovista ja leipä säilyykin paremman makuisena, jos sen kääri puhtaaseen pyyhkeeseen kuin että sen käärisi muovipussin sisään. Kuorikin pysyy mukavan rapsakkana!
300 g hapanjuurta (omani on tehty ruisjauhoihin)
600 g vettä
900-1000 g vehnäjauhoja
3 tl suolaa
4-6 tl kuivattua oreganoa
3 rkl hunajaa
oliiviöljyä
1. Sekoita juureen kädenlämpöinen vesi, suola ja hunaja. Sekoita
2. Lisää 900 grammaa jauhoja. Sekoita hyvin, lisää jauhoja tarvittaessa.
3. Vaivaa taikinaa leivinlaudalla. Anna levätä 15-30 minuuttia ja vaivaa lisää, jotta leipää muodostuu hyvä sitkoverkosto.
4. Muotoile leiväksi ja anna kohota liinan alla noin 6 tuntia.
5. Voitele vedellä ja koristele halutessasi vaikka siemenillä. Paista 200 asteessa noin tunnin verran.
Voit halutessasi tehdä taikinasta sämpylöitä. Annoksesta tulee noin 20 sämpylää. Paista niitä 225 asteessa noin 20 minuuttia.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.