Arki,  Puutarha

Ukkosmyrsky

Kuva_myrsky1Ukkosmyrsky kävi meillä kylässä viime viikolla. Se pyyhkäisi parin pyörteen kera pihan poikki ja kaatoi menneessään yhden männyn ja rikkoi toisen. Onni oli matkassa ja kaatunut puu rojahti ihan talon viereen – ihan pikkuisen olisi tarvinnut kurotella kaatuessaan ja olisi ollut talon päällä. Onneksi rojahti vain kasvimaiden niskaan.

Tämä kesä on ollut aika vaiherikas kasvien kannalta. Ensin oli lämmintä, sitten kylmää ja saatiin vielä luntakin. Sitten oli paahtavan kuumaa ja kuivaa ja toisena hetkenä vettä tuli taivaan täydeltä niin, että pikuiset kasvit olivat hukkua! Sitten saatiin vielä ukkosmyrsky, joka rojautti puun oksineen suoraan kasvimaiden päälle. Paksu runko lepäsi kasvimaalaatikoiden varassa. Myrskytuuli oli kiskonut papuja irti maasta ja maissit retkottivat pitkin pituuttaan maassa. Selvää oli, että tämän vuoden sato ei kovin suureksi kasvaisi.

Kurpitsat ja kesäkurpitsat ovat kuitenkin lämpimien viikojen myötä innostuneet kasvamaan hullun lailla. Niitä meillä pian päästäänkin syömään ihan kunnolla – tosin kurpitsoita pitää vielä malttaa odottaa. Ne kuuluvat enemmän syksyyn. Muutama pensaspapu jäi tolpilleen myräkän jäljiltä ja niiden vähäisestä sadosta pääsemme piakkoin nauttimaan.

Ensi vuonna osa puista ja pensaista voi ainakin paremmin, sillä rikoutunut mänty piti kaataa ja sen mentyä pois tulvi valoa kasvimaillekin ihan toisella tavalla. Alppiruusut ja kriikunat nauttivat varmasti suuremmista vesivaroista ja valosta. Ei siis kaikki vain huonoa – aina mahtuu joukkoon jotain hyvääkin. Iloinen aisia on sekin, että nyt olohuoneeseen tulvii enemmän valoa!

Onneksi villivihannekset ovat kasvaneet hyvin myrskyistä huolimatta!


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.