Nurmijärveläinen Lohenojan luomutila
Kivenheiton päässä Nurmijärven Klaukkalan keskustasta mutkittelee ihanasti kumpuilevan maaston keskellä tie, jota ympäröivät vehreät pellot. Ilta-aurinko jaksaa vielä silitellä säteillään värikkäitä niittykukkia ja niissä pörrääviä hyönteisiä.
Pian edessämme siintää Nurmijärven Nummenpään kylässä sijaitseva Lohenojan luomutila, jolla on jo pitkät perinteet luomuviljelyssä.
Nurmijärveläinen Lohenojan luomutila
Lohenojan tila hankittiin jo vuonna 1955, kun Ahti Lohenojan vanhemmat tilan ostivat ja 1960-luvulla he toimittivat tuotteitaan Helsingin tukkutorille. Tilalla asusti tuolloin myös lampaita, lehmiä, sikoja ja kanojakin.
Toinen pala maata ostettiin 1960-luvun lopulla ja samaan aikaan vuokrattiin myös naapurin pellot, joissa oli myös harjoitettu vihannesten viljelyä. Tuohonkaan aikaan ei Lohenojan tilalla käytetty rikkaruohomyrkkyjä.
Sukupolven vaihdos, jonka myötä tilaa alkoi viljellä Ahti Lohenoja, tehtiin 1979. Ensimmäinen luomusopimus allekirjoitettiin 1996 ja siitä hetkestä lähtien ovat Lohenojat viljelleet luomusertifikaatin alla herkkulisia kasviksiaan.
Taimia ja vihanneksia
Lohenojan luomutila on jo kahtena peräkkäisenä vuonna tuottanut meille lähes kaikki kasvimaalla ja kasvihuoneessa käyttämämme taimet ja molempina vuosina olemme saaneet ihastella aivan upeita, vantteria ja vehreitä taimia, jollaisia emme ole koskaan ennen saaneet mistään. Laatu on varmasti parasta mahdollista ja se auttaa kummasti harrastusviljelijää onnistumaan. Hyvistä lähtökohdista aloittaessa on aina suurempi mahdollisuus onnistua, vaikka välillä hiukan tumpeloisikin.
Taimien lisäksi tila tuottaa juurilleen uskollisena kaikenlaisia juureksia ja kasviksia sekä perunaa ja yrttejäkin. Oma ruokapöytämme on jo hetken aikaa saanut nauttia Lohenojan uuden satokauden alusta ja kotiin onkin REKO-jakelun kautta kannettu niin jäävuorisalaattia kuin kyssäkaaltakin, joka on lasten herkku. Myös naurisniput, punajuuret sekä raitajuuret ja kesän ensimmäiset porkkanat ovat hävinneet nopeasti parempiin suihin ja tuntuu, että aina tulee ostaneeksi liian vähän. Makoisia juureksia ja vihanneksia kun nakertaa ihan ilokseen ja jotkut meistä iskevät tuoreisiin ja tuoksuvaisiin herkkuihin hampaansa jo silloin kun satokauden herkut ovat vielä korissa!
Luomuviljely Lohenojan tilalla
Pienellä kahden hehtaarin tilalla ulkopuolisen työvoiman palkkaaminen ei ole mahdollista, niinpä kaikki työt tehdään sisarten ja vaimon avulla heidän omien palkkatöidensä ohella. Lisäksi vaimo Liisa hoitaa Karjaan Mustiolta mm. kaikki yhteydenotot, REKO-ilmoitukset sekä laskutukset.
Ahti Lohenoja nostaa perunat käsin maasta. Ei siis edes kuokalla vaan jokainen kuluttajalle huolella kasvatettu peruna pääsee töitä paljon nähneiden käsien kautta pussiin ja kuluttajalle.
Tänä keväänä Lohenojat viettivät neljä viikkoa kitkien porkkanamaan rikkaruohoja, jotta saivat viljelykset esiin ja kasvulle parhaat olosuhteet. Siinä voi jokainen kuvitella, miltä tuntuu tehdä neljä viikkoa nelinkontin töitä, jotta sato voisi hyvin ja ihmiset saisivat makeat porkkanat ruokapöytäänsä. Tämän tietäessäni kannan erityisen suurella kiitollisuudella ruokaostokseni korissa autooni.
Harva jaksaa rikkaruohot poistaa käsin kitkemällä sekä haraamalla. Lohenojat todella tekevät työnsä käsin ja rakkaudella – sen näkee kaikesta tekemisestä.
REKOt ja ruokapiirit
Vuosien ajan ovat Lohenojat tuottaneet ruokapiirien ja muiden luomuruuan ystävien tarpeisiin herkullisia kasviksiaan, joiden kasvatuksessa ei käytetä mitään eläinperäisiä lannoitteita.
Lohenojan laadukkaita, huolella viljeltyjä kasviksia saa haettua suoraan tilalta, mutta myös monen REKOn kautta. Lohenojat REKOilevatkin ahkerasti ja tällä hetkellä heidän tuotteitaan löytyy ainakin Tuusulan, Keravan, Käpylän, Nurmijärven, Vihdin, Lohjan ja Karjaan REKOista sekä Järvenpään ja Hyvinkään Farmarin markkinoilta.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.