Ruoka,  Sairaala,  Taikinajuuri

Loputtomat vatsavaivat ja kuinka helposti ne loppuivat

Reilu puolitoista vuotta sitten alkanut soppa antibioottien kanssa teki aika paljon tuhoja, joskin siitä oli myös kiistatta hyötyä – ilman antibiootteja en olisi nyt tässä vaan haudassa. Tosiasia kuitenkin on, että vajaan vuoden aikana syödyt ja suoneen saadut ainakin kymmenen antibioottikuuria tekivät aika paljon hallaa suolistolle ja vatsalle. Olo ei ollut kiva, vaikka tulehdukset saatiinkin häädettyä. Vatsa oli pitkään kipeä ja kaikki ruoka aiheutti nopean poistumisen Hotelli Helpotuksen suuntaan.

Vatsa on valittanut melkein kaikesta. Se ei pidä enää viljasta liian suurissa määrin. Se ei pidä maidosta, vaikka minä pidänkin ja tutkittu, joskin  lievä laktoosi-intoleranssi on nostanut päätään enemmän kuin koskaan ennen ja rakastamani maito onkin nyt saanut omalta osaltani jäädä jääkappiin toisten päivää ilostuttamaan. Vatsa tulee siitä aivan liian kipeäksi ja ainainen kipeänä olo vie energiaa ja tekee arjesta hyvinkin raskasta.

Reilu puoli vuotta sitten selvisi se pahin ja kamalin huonon olon aiheuttaja. Vatsa oli jatkuvasti kuin pallo – turvonnut ja kipeä. Ja niin kuin monesti ennenkin, ratkaisu löytyi puolivahingossa uteliaisuuden seurauksena. Kaikki muuttui, kun aloin leipoa leivät taikinajuureen ja tuore- sekä kuivahiiva jäivät pois.

 

oreganoleipä juureen luomu

 

Olo on nyt hurjan paljon parempi, mutta edelleenkin vatsa ilmoittaa, jos sinne on laitettu jotain sopimatonta. Toisaalta se ei haittaa, koska normaali kotiruokavaliomme sopii sille vallan mainiosti! Pavut, sipulit ja kaikenlaiset kasvikset sekä luomuliha toimivat hienosti ja kivut ja turvotukset pysyvät iloisesti poissa. Mielenkiintoista on, että esimerkiksi pavut ja sipuli ovat kuitenkin niiden aineiden listassa, joita suositellaan välttämään, jos on suolisto- ja vatsaoireita. Lääkärikin jakoi lapun, jossa oli iso liuta tuiki tavallisia kasviksia aina paprikasta ja tomaatista lähtien.

Epäilykset diagnoosin oikeellisuudesta tietenkin vaivasivat ja siksipä piti aina välillä tehdä pistokokeita ja maistella jonkin verran tuotteita, joissa hiivaa oli. Seuraamukset näkyivät aika pian. Vatsa valitti, turposi ja suolisto kiersi varmasti ainakin kolmasti maailmanympäri! Diagnoosini vaikutti siis varsin selvästi ihan oikealta. Oli aika vaikea kuvitella tuon mittakaavan oireita!

Hassulta tuntuu se, että koko ikäni olen hiivalla kohotettua leipää syönyt ilman minkäänlaisia ongelmia. Hiivaa on ollut ties missä ja sitä on voinut ihan rauhassa syödä  ongelmitta, mutta nyt ollaan hiivan kanssa tässä tilanteessa. Kamalinta mahdollisinta on, jos vatsaan päätyy hiivainen ja sokerinen tuote. Silloin vatsa alkaa kirjaimellisesti käydä ja olo on aivan kammottava.

Ne, jotka hiivaa voivat ongelmitta käyttää ovat varmastikin iloisia siitä seikasta, että Suomen Hiivan tuorehiiva sopii  luomuleivontaan ja on siten myös GMO-vapaa. Erinomainen tuote siis, jota myös itse käytän silloin, kun  juuritaikinaa syystä tai toisesesta ei johonkin projektiin ole. Silloin joko jätän syömättä leipomukseni tai valmistaudun kärsimään seuraamukset.

Onneksi hiivaa ei ole pakko käyttää. Leivinjauhe tai sooda nostattavat leipää myös ja ihan mahtavan ihanaa on, kun voi turvautua vanhoihin konsteihin ja kasvattaa keittiön nurkassa omaa pientä taikinajuuri-lemmikkiään, joka nostattaa leivän ja pullankin, sopii niin pikkuleipiin kuin pannukakkutaikinoihin ja saa leivän maistumaan niin paljon paremmalta! Hieno juttu on sekin, että tällainen herkku pitää myös suolistoa kunnossa! Lääkärikin tuumi taannoin, että mikäs siinä, jos huono olo poistui noinkin yksinkertaisesti – joillekin hiiva ei vain jostain syystä sovi.

Muutenkin kaikki fermentoidut ruuat kuten hapankaali ovat suolistolle herkkua. Hyviä pöpöjä saa monesta muustakin asiasta kuin vain apteekin purkista!


Reseptejä juurella leivontaa löydät näppärästi täältä.


 

Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: Luomulaakson Maria


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.