Puuroperjantai,  Ruokakorin Reseptit,  Valikoidut

Basilikapuuroa neljällä tapaa

Luomupuuron maailmanennätys häämöttää taas hiukan lähempänä kuin viikko sitten.

Into on meillä korkealla ja puurosta pitävät lapset niin mielissään kaikista kokkaus ja kuvaustuokiosta, että joka päivä koulusta tullessa pitäisi olla tarjolla jotain uutta ja ihmeellistä.

Normaalistikin keittiössämme syntyy välillä hyvinkin outoja sekoituksia, mutta Puuroperjantait päästivät mielikuvituksen tyystin valloilleen ja lopputulokset ovat välillä sen mukaisia ja ilmaan heitellyt puuroehdotukset ovat sitä luokkaa, että ihan kaikki eivät voi herkullisia olla – tai edes syötäviä. 😀

Saa nähdä, mitä keittelemme varsinaisena ME-päivänä 6.9.2017. Luulen, että nautimme silloin sitä parasta mahdollista puuroa – mitä se sitten ikinä lieneekään. Voi nimittäin olla, että suosikki ehtii vielä moneen kertaan tulevien viikkojen aikana vaihtua!

Basilikapuuroa neljällä tapaa

Kevään kaipuuta

Talven vielä pitäessä kevättä tiukasti poissa, päätin tuoda keittiöön tuulahduksen kaivattua kesää basilikan muodossa.

Yrtit ovat lempiaineksiani ruuanlaitossa, basilika eritoten. Maltan tuskin odottaa kevättä ja sitä päivää, kun ensimmäiset mintun, oreganon ja salvian alut  puikkaavat nenänsä ylös mullasta. Toukokuun alussa saan taas kasvihuoneen täyteen tuoksuvia basilikantaimia ja ne ehtivät tuottaa kesässä monta kertaa satoa.

Enää ei onneksi mene kauaakaan, kun keittiössä voi taas useamman kuukauden ajan käyttää sydämensä kyllyydestä yrttejä, jotka rehottavat keittiöpuutarhassa ja kasvihuoneessa.

Onneksi talven aikana saa nykyisin kaupastakin luomuyrttejä, joihin meillä turvaudutaan, kun  pakastimesta on viimeisetkin yrtit käytetty ja keittiön kaapissa on jäljellä vain kuivattuja. Kuivatutkin käyvät moneen paikkaan, mutta tuoreen yrtin tuoksua ei voita oikein mikään.

Idea basilikapuuroista syntyi, kuten moni muukin idea, unettoman yön hiljaisina tunteina. Hiutaleista valikoitui mukaan kaura miedon makunsa ja helpon muunneltavuutensa ansiosta. Resepteissä on jälleen käytetty Mummini suosikkia, Elovenaa – tietenkin luomuna.

Tällä viikolla puuroresepteiksi päätyivät seuraavanlaiset keitokset:
Basilika-persikkakaurapuuro
Kookos-basilikakaurapuuro
Lakritsi-basilika-kookoskaurapuuro
Kanelinen basilika-omenakaurapuuro

puurobasilikaomena03

Basilika-persikkakaurapuuro

(Neljälle hengelle)

Persikka ja basilika ovat ihmeellisen ihanat yhdessä ja kaurapuurossa niiden liitto on aikasen täydellinen. Säätele basilikan määrää makumieltymystesi mukaan. Voit aloittaa pienemmällä määrällä, jos basilika puurossa epäilyttää, mutta luulen, että aika pian tulet määrää lisänneeksi. Sen verran herkullinen tämä nimittäin on!

puurobasilikapersikka02

3 dl luomukaurahiutaleita
1 litra luomu täysmaitoa
2-3 luomupersikkaa (tölkistä tai tuoreita)
12-15 luomubasilikan lehteä (tai maun mukaan)
n. 2 tl luomusitruunanmehua
1 tl suolaa

1. Paloittele/hienonna persikat pieniksi. Jätä muutama siivu puuron päälle koristeeksi, jos haluat.
2. Sekoita maidon joukkoon hiutaleet ja keitä puuroksi. Muista sekoitella välillä. Lisää joukkoon pilputut persikat ja sekoita.
3. Hauduta noin 15 minuuttia.
4. Lisää joukkoon silputut basilikan lehdet sekä sitruunanmehu.
Sekoita ja anna hautua vielä pari minuuttia.

Kookos-basilikakaurapuuro

(Neljälle hengelle)

Kookos-basilikapuuro syntyi melkein vahingossa. Alun perin piti tulla jotain muuta, mutta raaka-aineita tuoksutellessa uusi idea syrjäytti alkuperäisen ja lopputuloksena oli kookos-basilikapuuro, johon luomuinen vaniljauute tuo pehmeyttä ja luomusitruunanmehu hiukan särmää. Yhdistelmä on aika herkullinen.

puurobasilikakookos01

3 dl luomukaurahiutaleita
8 dl luomukookosmaitoa
2 dl vettä
1-2 tl luomu vaniljauutetta
n. 2 tl luomusitruunamehua
13-20 luomubasilikan lehteä (tai maun mukaan)
1 tl suolaa

1. Sekoita kookosmaidon ja veden joukkoon vaniljauute sekä hiutaleet ja keitä puuroksi. Muista sekoitella välillä. Hauduta vähintään 15 minuuttia.
2. Lisää joukkoon silputut basilikanlehdet sekä sitruunamehu.
3. Hauduttele pari minuuttia ja herkuttele.

Lakritsi-basilika-kookoskaurapuuro

(Neljälle hengelle)

Lakritsi-basilika-kookospuuro taitaa olla tämän viikkoisista puuroista oma suosikkini ja niin se taitaa olla lastenkin.

Valinta tosin on vaikea, sillä jokainen puuro on omalla tavallaan aivan ihanan makuinen. Tämän suuntaan taidan kuitenkin kallistua, sillä lakritsi nyt vain sattuu olemaan yksi lempimauistani.

puurobasilikalakritsi03

3 dl luomukaurahiutaleita
8 dl  luomukookosmaitoa
2 dl vettä
n. 2 tl luomusitruunamehua
n. 2 tl luomulakritsijauhetta
(2 tl vaniljauutetta)
1 tl suolaa

1. Sekoita kookosmaidon ja veden joukkoon hiutaleet (sekä luomuvaniljauute) ja keitä puuroksi. Muista sekoitella välillä.
2. Lisää joukkoon sitruunamehu ja lakritsijauhe. Hauduttele noin 15 minuuttia.
3. Lisää joukkoon silputut basilikan lehdet. Hauduttele vielä minuutti pari ja herkuttele puuroannos muutaman tuoreen basilikanlehden kera.

puurobasilikalakritsi02

Kanelinen basilika-omenakaurapuuro

(Neljälle hengelle)

Kanelinen basilika-omenakaurapuuro maistui suloiselta sekoitukselta kaikkia aineksia. Kaneli ja omena toivat mieleeni isoäidinaikaisen keittiön auringon lämmittämänä kesäpäivänä, tuulen henkäyksen tuodessa basilikan tuoksun puutarhasta keittiöön.

Säätämällä basilikan määrää pystyy helposti vaikuttamaan siihen, maistuuko puuro enemmän omenalta ripauksella basilikaa vai tuleeko basilikan maku vahvemmin esiin. Meiltä löytyi kannattajat kumpaisellekin makuelämykselle.

3 dl luomukaurahiutaleita
1 litra luomumaitoa
2 luomuomenaa
4 reiluhkoa hyppysellistä kanelia (tai maun mukaan)
n. 15-20 luomubasilikan lehteä (tai maun mukaan)
1 tl suolaa

1. Pese omena ja paloittele se pieniksi kuutioiksi.
2. Kaada kattilaan maito, omenanpalat, kaneli ja suola.  Hauduttele hiukan kovemmalla lämmöllä noin 5 minuutin ajan, jotta omenanpalat hiukan pehmenevät, mutta niissä on yhä mukavaa purutuntumaa.
3. Lisää joukkoon kaurahiutaleet, kiehauta ja sekoita välillä. Anna hautua n. 15 minuuttia.
4. Tarjoile vaikkapa omenaraasteen ja pienten basilikanlehtien kera. Jos omena on kovin hapan ja kaipaat lisää makeutta lisää hiukan sokeria tai hunajaa.

——————–

Ensi perjantaina sitten jotain ihan muuta. Itseänikin jännittää, mitä mahtaa keittiössä viikon aikana hautua resepteiksi saakka. 🙂

Aiemmat Luomulaakson Puuroperjantain postaukset voit lukea täältä.

website statistics
web analyticsSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


6 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.