Yleinen

Epäkelpo ekoäidiksi

Vuosien varrella olen saanut lukea vähän kaikenlaista, aina siitä lähtien ovatko lapsemme edes elinkelpoisia, kun eivät mm. aistiyliherkkyyksiensä vuoksi onnistu kaikkea syömään, mutta tämä kevät ja kesä taisivat räjäyttää pankin.

Mietin ensin, kirjoitanko tämän postauksen ylipäätään ja teksti odottikin hyvän tovin luonnoksissa ennen julkaisua. Tulin siihen tulokseen, että haluan tämän kirjoittaa ja julkaista, sillä tuntematomienkin ihmisten kommentit ja viestit voivat satuttaa ja loukata syvästi.

Epäkelpo ekoäidiksi

Minulle on kerrottu, etten voi olla luomuihminen (mitä se sitten onkaan), koska kannatan rokotteita ja annan antaa niitä vielä lapsillenikin. Rokotteet ovat kuulemma myrkkyä ja kukaan oikeasti asioita tiedostava ei niitä huoli. Ei ainakaan tätä viimeisintä.

Myös nimimerkkini on vääränlainen. Somessa käyttämäni Luomulaakson Maria on kuulemma ristiriidassa sen kanssa, että kannatan rokotuksia ja annan rokotuttaa lapseni.

Minusta tämä johtopäätös on kertakaikkisen outo. Onko nyt todella niin, että jos ostan luomumaitoa ja muuta luomuruokaa niin kaupasta kuin suoraan tuottajaltakin ja luotan mahdollisimman pitkälle luonnonmukaisiin keinoihin omassa puutarhassani, niin en voi kannattaa rokotteita? Ei kai nyt sentään! En edes ymmärrä, miksi tällainen vastakkainasettelu halutaan saada aikaan.

Eivät tiede ja luomu sulje toisiaan pois. Ei luomu tarkoita kivikaudelle palaamista eikä tieteen hyödyntäminen luomun hylkäämistä. Jos näin pitäisi ajatella, niin palaamme ajassa taaksepäin sellaisen määrän vuosia, ettei ole tosikaan. Tuskin meistä kukaan haikailee esimerkiksi kivikauden keskimääräistä elinikää, joka oli noin 20 vuotta tai 1700-luvun Euroopan elinikää, joka puolestaan oli noin 35-40 vuotta. 1900-luvulla päästiin jo 50 ikävuoteen. (Lähde: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01025)

Koemme rokotukset tärkeiksi, sillä rokotus suojaa ottajaansa sekä myös koko yhteiskuntaa, kun saadaan riittävä rokotekattavuus. On se aika mukava juttu, että enää ei ole pakko kuolla tavallisiin lastentauteihin tai vammautua rokottamattomuuden seurauksena lopuksi iäksi niin kuin vielä oman mummini ollessa lapsi. Meille arkea ovat myös influenssarokotukset, sillä perheessä, jossa on pitkäaikaissairauksia, ei tavallinen flunssakaan ole ihan leikinasia vaan vie pahimmillaan aina sairaalaan saakka — tai jopa hautaan.

Rokotuksista voi tulla sivuvaikutuksia niin kuin kaikesta, mutta tämä onkin se kohta, jossa punnitaan niin hyötyjä kuin haittoja. Nykykeskustelu tuntuu olevan tässä suhteessa varsin värikästä enkä niihin oikeastaan välitä osallistua, sillä ne eivät tunnu koskaan johtavan mihinkään rakentavaan lopputulokseen.

Olen viimeisen puolentoista vuoden aikana joutunut seuraamaan muutaman koronatartunnan saaneen ystäväni kamppailua hengestään niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Siis sellaisten ihmisten, jotka ovat samaa ikäluokkaa kanssani eikä heillä ole perussairauksia. Osa nuorempiakin. Ihmisten, joiden ei normaalisti kuvittelisi päätyvän sairaalaan tai joutuvan elvytettäväksi jonkin sellaisen vuoksi, jota jotkut somessa kutsuvat vain nuhaksi.

Epäkelpo ekoäidiksi

Muutama sana neurokirjosta

Tänä päivänä vielä lisään tähän, että en myöskään välitä saada viestikansiooni kerrontaa siitä, että lapsiemme autismikirjo johtuu juuri siitä, että olemme heidät antaneet rokottaa. Tämä väite on muuten jo aikaa sitten todettu vääräksi. (Mitä haittoja MPR-rokotteella voi olla? ja toinen linkki Harhakäsityksiä rokottamisesta )

En myöskään kaipaa kommentteja siitä, että lapsillamme on käytössä lääkkeitä, niin kuin monessa muussakin perheessä, jossa on neurokirjondiagnooseja. Jos et ole joutunut katsomaan esimerkiksi touretikkoa kivuliaiden ticsien kourissa, et ehkä ymmärrä asiaa kunnolla, mutta yritä luottaa siihen, että lääkityspäätös on aina harkittu ja lapsen parhaaksi. Ennen aloitusta on punnittu niitä hyötyjä ja haittoja.

Ja mikäli kuulut niihin, jotka epäilevät lasteni elinkelpoisuutta, niin tässä vaiheessa haluan huomauttaa, että moni kuuluisa henkilökin on mm. autismikirjolla, esimerkiksi Sir Anthony Hopkins ja Greta Thunberg. Ovat hekin onnistuneet elämäänsä elämään ja tuoneet iloa ja hyvää koko maailmaan, joten ehkäpä minunkin lapsillani on vielä toivoa.

Jos haluat aidosti tietää, mitä autismikirjo, ADHD, Touretten syndrooma ja OCD ovat ja mistä ne johtuvat, suosittelen tutustumaan niin Autismiliiton, ADHD-liiton kuin Suomen Tourette- ja OCD-yhdistyksen sivuihin. Niissä on oikeaa, ajantasaista ja luotettavaa tietoa. Ja kyllä, neuropsykiatristen diagnoosien kanssa on mahdollista elää onnellista elämää.

Mikäli koet yllä kuvatun kaltaisen viestin lähettämättä jättämisen ylitsepääsemättömän vaikeaksi, niin ole hyvä ja selaa postausteni ohi. Saat toki olla eri mieltä kanssani, mutta jos viestisi tarkoitus on haukkua, parjata ja loukata, niin ole hyvä ja jätä väliin. En aio jatkaa keskustelua asiasta. Sovitaan vain suoraan, että olemme eri mieltä asiasta ja kuljetaan omiin suuntiimme. Näin olemme varmasti molemmat onnellisempia.

Epäkelpo ekoäidiksi

Mitä Luomulaakso on?

Luomulaakso on luomu/ekoblogi. Se on blogi, jossa rokotetaan lapsia ja annetaan heille lääkkeitä.  Luomulaakso on blogi ihan tavallisesta erityislapsiperheen arjesta, jossa tutustutaan ihaniin uusiin luomutuotteisiin ja kipaistaan välillä luomutilalla. Meidän arjessamme syödään enimmäkseen luomua kreetalaisella twistillä, mutta ei noudateta niin minkään valtakunnan muotidieettejä ja lapsetkin ovat saaneet pienenä välillä purkkiruokaa. Viljelemme osan vuoden vihanneksista kotona, keräämme villivihanneksia ja ekoilemme siellä, missä se tuntuu meidän erityisarjessamme toimivalta. Itse näen, että arkemme on enemmän sellaista isoäidinaikaista elämää höystettynä nykymukavuuksilla.

Ja vielä: Luomu tarkoittaa luonnonmukaista, valvottua tuotantotapaa. Se ei tarkoita rokotteiden vastustamista, rokottamatta jättämistä tai lääketieteen ja tieteen väheksymistä.

Postauksen kuvissa mm. puutarhamme satoa ja meidän ”elinkelvottomat” nuoremme katkomassa tienvarrelta lupiineja yhteiseksi hyväksi.


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


7 Comments

 • Laura / Sateenkaaria ja serpentiiniä

  Moi Maria!

  Kiitos, että kirjoitit tämän. On kamalaa kuulla, että olet joutunut vastaanottamaan ja lukemaan tuollaisia viestejä. Ne kertovat mielestäni ennenkaikkea inhimillisyyden puutteesta. Olen sitä mieltä, että lukeminen ja toisen kuuleminen lisäävät ymmärrystä erilaisia tilanteita kohtaan. Siis todellinen kuuleminen, ei se, että odottaa puheenvuoroaan, että voi laukaista omat mielipiteensä ilmoille, vaan aito halu oppia uutta ja ymmärtää asiat useammilta näkökannoilta. Edelliseen viitaten se on huono puoli tässä somessa, että ”keskustelu” on usein kommentointia ja yksipuolista huutelua. Voidaksemme ymmärtää paremmin erilaisessa tilanteessa eläviä, on mahtavaa, että jaksaa nostaa näitä asioita esiin, vaikka on joutunut noin asiattomien viestien vastaanottajaksi.

  Olen itsekin riskiryhmää ja molemmat rokotteet saanut. Lähipiirissäni on koronan jo keväällä sairastaneita nelikymppisiä, jotka eivät ole vieläkään täysin oireettomia. Jos ei ole perusterve, kyseessä ei ole pikkunuha. Toki on heitä, jotka pääsevät tästä niistämällä. Omaan ihmisoikeuskäsitykseeni, eikä oikeudenmukaisuuden tajuuni ei vaan mene se, että joku demokrattisessa valtiossa elävä voi toimia vastoin enemmistöä, suosituksia ja vaarantaa näin muiden terveyden. Kyllä mä haluaisin voida luottaa siihen, että kun rokotteet saaneena liikun tulevaisuudessa tuolla ihmisten ilmoilla, niin siellä ei ole ketään vastuuttomasti vaarantamassa mun henkeä.

  Lisään vielä, että vähän on kummallinen näkökanta tuo, että rokotteet ei kuulu luomuelämään. Samalla logiikalla voisimme hylätä sähkön, juoksevan veden ja vaikka puhelinverkot. Itse en ole ainakaan vielä julistautunut Linkolalaiseksi.

  Tsemppiä <3

  • Luomulaakson Maria

   Kiitos Laura. <3 Olen kanssasi ihan samaa mieltä.

   Kyllähän nuo kommentit kurjia olivat ja tuo elinkelpoinen ihan kylmäävä. Toivon, etten vastaavia enää koskaan kuule.

   Samoin kuin sinäkin, toivon minäkin, että kun tuonne ihmisten joukkoon taas jossain vaiheessa menen, niin jokainen ottaisi toiset huomioon. Maskit ja etäisyydet eivät ole minusta liikaa pyydetty keneltäkään ja varmaankin se helpoin tapa tuoda turvaa kanssaihmisille. Ja kyllähän minä toki toivon, että saavutetaan riittävä rokotekattavuus. Niin kuin aina, vain puhaltamalla yhteen hiileen selvitään tästäkin. Ja tosiaan, jos ajatellaan, ettei jokin luomuelämään kuulu niin joudutaan kyllä luopumaan paljosta. Ei taitaisi kovin moni olla ihan siihen valmis. En olisi minäkään.

 • Jael

  Voi miten kurjaa että olet saanut tuollaisia viestejä. Nyt kun on selvästi osoitettu että rokotukset vähentävät koronaa &koronan vaikeita oireita, niin ei voi kuin ihmetellä että on sellaisia joiden mielestä rokotteet myrkkyä, ja vielä vähemmän että sen vuoksi kun käytät luomua et voi olla rokotusten puolella. Nyt just kun Delta jyllää täällä, niin ne jotka ovat kriittisessä kunnossa sairaaloissa ovat juuri ne jotka eivät ole suostuneet ottamaan rokotteita. Hyvää heinäkuun loppua sinulle.

   • H.T.

    Hei, hyppäsin blogiisi instagramin puolelta. Ikävä että olet joutunut kohtaamaan joidenkin ihmisten ajattelematonta ja typerää käytöstä. Toivottavasti pystyt jotenkin tuollaiset kommentit sivuuttamaan vaikka tietysti ne satuttavat.

    Omaa jälkikasvuaan varmasti jokainen suojelee vaikka viimeiseen hengenvetoon ja erityislasten kohdalla varsinkin lähes kaikki keinot on usein käytettävä. Rokottamatta jättäminen ei tulisi omieni kohdalla mieleenkään. Se olisi mielestäni täysin edesvastuutonta, itsekästä ja väärin lapsia kohtaan. He tarvitsevat kaiken hyvinvointiyhteiskunnan ja tieteen tarjoaman avun pärjätäkseen elämässä ja pysyäkseen niin terveenä kuin mahdollista. Sitä oikeutta eivät vanhemmat tai kukaan muukaan voi lapselta pois ottaa!
    Voimia sinulle raskaiden asioiden käsittelyyn. Ammenna voimaa positiivisista hetkistä! H.T.

 • Satu - Tsajut

  Olet saanut todella epäasiallisia kommentteja. Olen todella pahoillani. Minulle, kuten monelle muulle tietämälleni henkilölle blogisi on mitä suurin vertaistuki. Valitettavasti en voi elää kuvitelmassa, että epidemia olisi vain nuha. Se on niittänyt sen verran väkeä naapurustossa ja lisäksi tiedän useampia täysin terveitä parikymppisiä maailmalta, joilla tauti oli paha, sitten ovat tietenkin ne joilla se ei ollut paha, oireilu vain jatkui puolivuotta tai yli.

  Toivon sinun jatkavan inspiroivalla ja upealla linjallasi, olet mahtava ja rakas <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.