Kotitekoinen viili
Viili on hyvää. Vielä parempaa, se on kun sen tekee itse, mutta se ei liene suurikaan uutinen. Ennen viiliä tehtiin kodeissa ihan säännöllisesti, mutta etenkin kesäisin se oli vertaansa vailla oleva herkku.
Muistan, että lapsuudenkodissani äiti teki aina viiliä ja meillä tuntuikin olevan ehtymätön viilivarasto, joka teketyi ensin pienissä annospurkeissa keittiön nurkassa, korkean kaapin hyllyllä ja se siirrettiin sieltä päivän parin päästä jääkappiin, josta sitä pääsi jo muutaman tunnin päästä maistelemaan. Hyvää se oli kyllä ihan huoneenlämpöisenäkin.
Nykyisin meillä pyörii vaihtelevasti mukana myös viili. Sen tekeminen on helppoa ja se on maistuva välipala marjojen tai hedelmien kera ja välillä ihan sellaisenaankin! Teemme viiliä aina noin kolmisen litraa kerrallaan. Yhteen purkkiin mahtuu 1,5 litraa sekä viilinsiemen.
Viilinteko on mukavaa lapsistakin ja tällä hetkellä nuorimmaisemme onkin ominut itselleen viilinsekoittajan osan. Hyvin tuo näyttää jo sujuvan eikä pöydällekään päädy ihan kauheasti maitoa, kun pikkuisemme keskittyneesti viiliä sekoittaa ennen kuin on aika laittaa seos lepäilemään ja tekeytymään.
Viilin tekoon tarvitset:
Maitoa
Viilinsiemenen
Itse teen näin:
1. 1,5 litraa luomumaitoa ja n. 100-200 g luomuviiliä. Pienempikin määrä viiliä riittää, mutta lopputulos on parempi, jos et pihistä siementä liikaa.
2. Sekoitetaan hyvin ja annetaan seistä kannella tai liinalla peitetyssä purkissa 1-2 vuorokautta. Nostetaan jääkaappiin viilentymään ja herkutellaan muutaman tunnin kuluttua.
3. Herkuttele sellaisenaan tai höystä marjoilla, hillolla, hedelmillä tai vaikkapa kaakaojauheella tai inkiväärillä!
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.