Kirsikoiden säilöntä sokeriliemessä sekä cocktailkirsikat leivontaan
Toistaiseksi en ole kaupasta löytänyt säilöttyjä kirsikoita Suomessa luomuna, mutta muutaman kerran olen säilönyt kirsikoita joululeivonnaisia varten ja ne pelastavat silloin, kun ystäväni ulkomaanlähetykset on jo syöty ja käytetty.
Kirsikat sokeriliemessä on helppo resepti. Tässä versiossa kirsikat vielä päätteeksi pakastetaan, sillä meillä ei ole kovin paljon kylmätilaa, kun se kaivattu maakellarikin loistaa yhä poissaololollaan. Pakastin tulee siis avuksi eikä meillä jouluisin tarvittava määrä kirsikoita paljon pakastintilaa viekään
Leivonnaisten lisäksi sokeriliemikirsikoita voi käyttää myös vaikkapa jäätelöissä ja sokeriliemikirsikoista saa helposti pikkuisen jatkamalla cocktailkirsikoita.
Kirsikoiden säilöntä sokeriliemessä
n. 1 kg kirsikoita
1 l vettä
n. 4 dl sokeria
1-2 sitruunan mehu
(mausteeksi vaniljasokeria, kanelia tai muita oman maun mukaisia mausteita)
Kirsikoiden omaa väriä voi vahvistaa tipalla parilla väriainetta. Ulkomailta saa luomulaatuisia elintarvikevärejä. Edellisestä tilauskerrasta on sen verran aikaa, että tämän hetken saatavuudesta en osaa anoa tarkemmin. Suomessa en ole niitä toistaiseksi nähnyt.
Myös punajuuren lientä voi kokeilla useimpiin asioihin, joihin kaipaa punertavaa väriä, mutta tässä reseptissä en ole itse sitä vielä kokeillut.
1. Poista kirsikoista kivet ja mahdolliset karat.
2. Kiehauta vesi, sokeri sekä sitruunanmehu (ja mahdolliset mausteet)
3. Lisää kattilaan kirsikat ja kuumenna hetki, niin että liemi ottaa kirsikoista makua.
4. Anna jäähtyä ja kaada pakastusrasioihin. Huomioi kuitenkin, etteivät rasiat tule liian täyteen, sillä neste laajenee jäätyessään.
5. Viilennä noin vuorokauden verran jääkaapissa ja pakasta.
Cocktailkirsikat leivontaan
1. Tee kuten ylläolevassa reseptissä ja anna kirsikoiden maustua liemessä pari päivää (tai ota pakastamasi kirsikat sulamaan edellisenä päivänä)
2. Kaada liemi pois purkista (älä heitä pois). Lisää pannulle noin puolet liemestä sekä sokeria noin 3.5 dl.
3. Sekoittele hyvällä lämmöllä (varo polttamasta), kunnes kaikki sokeri on liuennut.
4. Lisää kirsikat ja kiehauta.
5. Laitan kansi päälle ja laske lämpöä. Anna seoksen hautua hiljalleen tunnin verran niin, että neste haihtuu, ja seos muuttuu kiinteämmäksi.
6. Anna jäähtyä hyvin ja levittele kirsikat leivinpaperin päälle kuivumaan. Näin sinulla on lisäaineettomat cocktailkirsikat käytössäsi.
Luomulaakson Joulu-sarjan muita reseptejä löydät täältä.
Postaus on myös osa Luomulaakson Tee itse kotikeittiössä-sarjaa.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
2 Comments
Marketta
Voisikohan nuo säilöä ihan lasipurkeissa? Olen etsinyt hyvää ohjetta säilötyille kirsikoille, mutta kaikki tuppaa olemaan juurikin pakastimessa säilöttäviä.
Luomulaakson Maria
Kuvittelisin, että jos lasipurkit on käsitelty asianmukaisesti ja säilönnän ohjeita on noudatettu, niin miksei.