Hävikkiherkku,  Mummilan Keittiöstä,  Ruokakorin Reseptit

Ekologinen leipäressu

Leipäressu elää yhä monen vanhemman ihmisen muistoissa, mutta nuorempi polvi ei sitä enää samalla tavalla tunnu tunnistavan. Se on varsin harmillista, sillä leipäressu on hyvä resepti jokaiseen ekokeittiöön ja toimii hyvin usealla erilaisella variaatiolla.


Lisää Luomulaakson Mummilan Keittiössä-sarjan reseptejä löydät täältä.


Leipäressuun käytetään kuivunutta leipää. Siis ne kaikki kannikat ja muut palaset, jotka saattavat joskus arjen tiimellyksessä unohtua pussin pohjalle pyörimään.

Alun perin tämä on kuulemma tehty kuivuneesta ruisleivästä, josta vuoltiin ohuita siivuja leipäressua varten, mutta tiedetään tarkkojen taloudenpitäjien käyttäneen siihen jo vuosikymmeniä sitten muutakin leipää ja jopa pullaa(!), jos sellaista oli sattunut jäämään.

Tarkoitus oli saada leipäsiivuista mahdollisimman ohuita, mutta paksummatkin käyvät. Pannussa nekin aikanaan pehmenevät.


LEIPÄRESSU

kuivaa (ruis)leipää
voita
maitoa ja/tai vettä

(suolaa)

1. Paista leivänpaloja pannussa voin kera niin, että pintaan tulee väriä. Toiset tykkäävät hyvinkin tummaksi ruskistetuista.

2. Kun leipä on ottanut sopivasti väriä, lisää pannuun maitoa/vettä pienissä erissä.

3. Anna leipäpalojen hautua nesteessä herkullisiksi. Oman maun mukaan voi päättää haudutteleeko leipiä niin kauan, että ne hajoavat puuroksi vaiko vain sen verran, että ovat pehmenneet, mutta säilyttävät vielä muotonsa. Kukin makunsa mukaan.

Leipäressun kanssa maistuvat myös erilaiset hillot ja marjat.


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.