Kreikkalainen hummus
Hummusreseptejä lienee yhtä monta erilaista kuin on tekijöitäkin. Isoimmat erot lienevät siinä, kuinka paljon joukkoon laitetaan tahinia. Määrät nimittäin vaihtelevat parista ruokalusikallisesta todella siihen, että kikherneitä ja tahinia on sama määrä. Mikään niistä ei taida olla se ainoa oikea ja itselleen parhaan version saa selville vain kokeilemalla.
Itse teen hummuksen yleensä alla olevan ohjeen mukaan, mutta joskus teen sellaistakin versiota, jossa on paljon vähemmän tahinia – tosin lähinnä siksi, että tahini alkaa olla loppu. 😀 Tahinin reseptin voit katsoa täältä tai käyttää kaupan valmista tahinia.
Hummus taipuu moneen. Käytämme sitä paljon leivän päällä, osa lapsista syö sitä suoraan lusikalla kupista, mutta mahtavaa on myös dipata porkkanoita, kukkakaaleja ja parsakaaleja tähän välimerelliseen herkkuun! Usein hummus on ollut katettuna perjantaiseen mezepöytäämmekin ja aika ajoin tarjoan sitä lapsille välipalana kasvisten ja tuoreen leivän kera.
400 g keitettyjä kikherneitä (suoraan purkista tai itse keittäen)
150-200g tahinia
4-6 valkosipulinkynttä
0,5 dl oliiviöljyä
0.5 dl vettä
n. 1 dl sitruunamehua
1 tl paprikajauhetta
suolaa (suolaa ei yleensä tarvitse lisätä, jos käyttää säilykeherneitä)
mustapippuria
1. Liota kikherneitä yön yli. Kaada liotusvesi pois. Keitä vähintään kaksi tuntia. Säilykeherneitä käyttäessäsi avaa purkki ja valuta herneet.
2. Kaada kikherneet, valkosipulinkynnet ja tahini monitoimikoneeseen ja surauta tahnaksi.
3. Lisää joukkoon mausteet ja sitruunamehu.
4. Lisää joukkoon öljy.
5. Lisää joukkoon kiehautettu vesi, jos massaa tavitsee ohentaa.
Koristele oliiviöljyllä, persiljasilpulla sekä paprikajauheella.
Paprikajauheen tilalla voi käyttää juustokuminaa.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
11 Comments
Sara
Pitäisiköhän sitä hummusta viimein tehdä! Kauan on ollut aikeena, mutta tahini tuppaa olemaan kallista (ja mun käsissä se ei säily kauan…). 😀
Maria/Luomulaakso
Tuo tahini on kyllä aika tyyristä tavaraa. Siinä yksi syy siihen, että teen sen itse. Tulee todella paljon edullisemmaksi – ja on monesti parempaakin! 😀
Jael
Oletko muuten Instagramissa?
Maria/Luomulaakso
Instassa en ole. Käsittääkseni se kai toimii vain mobiililaitteilla vai olenko väärässä? Pitäisikö sielläkin olla? 🙂
Maria/Luomulaakso
No, nyt olen. 😀
Taina/Mansikkatilan mailla
Ahkerana kreikankävijänä ja kreikkalaisen ruuan suurena ystävänä joudun tunnustamaan, että hummus on jäänyt mulle vieraaksi. Olen sitä muistaakseni joskus maistanut, mutten ilmeisesti ole siitä erityisemmin tykännyt, en varmasti myöskään inhonnut.:D Täytyy kurkata, mitä tuo tahini on, sillä muutoinhan sisältö vaikuttaa juuri sellaiselta, että tykkäisin. Ehkäpä se syy on ollut tuossa tahinissa tai sen määrässä.:)
Maria/Luomulaakso
Veikkaanpa, että tykkäät siten sellaisesta hummuksesta, johon laitetaan vain pari ruokalusikkaa tuota tahinia. Sen maku on aika halltseva.
Ja voit kokeilla vaihtaa paprikan juustokuminaksi. Luulen, että tämä versio olisi enemmän mieleisesi. Ja sitten voit toki unohtaa koko hummuksen ja tehdä favaa. Senkin reseptin löydät blogistani. 🙂
Kati /Villa Valko
Namsiks! Kiitos ohjeesta! Taidan kokeilla tehdä tätä joku kerta, se on niin hyvää ja en ole ainakaan Suomesta kaupasta löytänyt kovin kummoista hummusta, joten ehkä itse tekemällä siitä saisi herkullista, kuin olisi etelässä….
Maria/Luomulaakso
Hummus on kyllä hyvää. Kaupoissa tuntuu olevan yleensä hummusta, jossa on tahinia aika vähän. Tuo tahinin määrä taitaa olla juuri se seikka, joka jakaa mielipiteet.
Minttu Karjalainen
Tää on niin parasta! Mä rakastan dipata ruisnachoja hummukseen. Tai no, oikeastaan rakastan hummusta ihan miten vaan 😀
Maria/Luomulaakso
Hyvää ihan lusikasta suoraan. 🙂 Ruisnachojen kanssa en ole kokeillutkaan! Kiitos vinkistä! 🙂