Kaalit,  Kasvis,  Mummilan Keittiöstä,  Ruokakorin Reseptit

Haudutettu punakaali

Punakaali on hyvää. Olen tehnyt siitä aiemmin myös hapankaalta (hapankaalin reseptin löydät täältä), mutta vähemmälle käytölle on jäänyt reseptieni kätköistä löytynyt haudutettu punakaali. Jäin oikeastaan miettimään, että miksi. Punakaali on kohtuu hyvin saatavilla oleva raaka-aine, vaikkakin luomuna punakaalta ei välttämättä ihan koko vuoden aina saa, toisin kuin keräkaalta. Punakaalin saatavuus on tosin vuosi vuodelta parantunut.

Punakaali taipuu loistavasti niin salaatiksi kuin laatikkoruuaksikin, joten tuntuu oikeastaan aika hassulta, että tämä haudutettu punakaaliresepti oli jäänyt niin vähälle käytölle. Mietin, etten ole itse asiassa tainnut tehdä sitä kertaakaan nuorimmaisemme syntymän jälkeen, joten isommatkaan lapset eivät sitä varmaan enää muista. Olipa siis korkea aika upottaa punakaali kattilaan ja haudutella kirpeän talvipäivän höyryävä herkku.

Onneksi niitä pakkasiakin saatiin jo edes vähän!


Lisää Luomulaakson Mummilan Keittiössä-sarjan reseptejä löydät täältä.


Haudutettu punakaali

HAUDUTETTU PUNAKAALI

punakaalikerä
voita
vettä
suolaa maun mukaan
hiukan sokeria
1-2 sitruunan mehu
(yksi riittää, jos kaali ei ole suurensuuri)


1. Poista huonot lehdet ja leikkaa kanta pois. Leikkaa kaali neljään osaan tai ohueksi suikaleeksi. Laita kattilaan.
2. Anna hautua voissa, vedessä tai voin ja veden sekoituksessa, jonka sekaan laitat hiukan sokeria, suolaa ja sitruunamehua (kaikkia maun mukaan). Katso, että palat/suikaleet suunnilleen peittyvät. Kääntele välillä ja lisää nestettä, jos kaali uhkaa kuivua.

Itse suosin suikaleiksi leikkaamista, vaikka muistelenkin alkuperäisreseptin ohjeistaneen leikkaamaan kaalin neljään osaan. Suikaleiksi leikkaamalla kaali kuitenkin valmistuu nopeammin ja valmistaminen on minusta kaikin puolin nopeampaa ja helpompaa. Kukin toki tavallaan. Suikaleita hauduttelen keskimäärin n. 30 – 45 minuuttia. Tämäkin hiukan vaihtelee sen mukaan millaisiksi paloiksi/suikaleiksi kaali on leikattu ja kuinka pehmeää kaalista haluan. Kokeilemalla oppii löytämään sen itselleen maistuvimman version.

Ainesten määrän voi itse säätää juuri sellaiseksi kuin haluaa. Vanhojen reseptien hyvä puoli on se, että kiveen hakattuja sääntöjä ei juuri ole vaan jokainen teki omat ratkaisunsa sen mukaan, mitä aineksia kaapista liikeni käyttää. Saatavuus vaihteli ja mm. voi oli välillä kortilla. Raaka-aineita ei sopinut tuhlailla, joten tarkka emäntä saattoi hauduttaa kaalin pelkässä vedessäkin, jotta kallisarvoista voita säästyi paremmin vaikkapa kastikkeeseen, jonka kanssa haudutettu kaali tavattiin tarjoilla.

Haudutetun kaalin kaveriksi kannattaa Isomummin jalanjäljissä valmistaa Isomummin herkullinen kananmunakastike ja makumatka 1900-luvun alkupuolelle on valmis.


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.