Arki,  Erityislapsi,  Lapset

Elämää ekkojen kera

Monilta autismikirjon henkilöiltä löytyy oma ekko. Sana ekko tarkoittaa erityismielenkiinnon kohdetta ja ne voivat vuosien kuluessa pysyä samoina tai vaihdella. Yhtä aikaa niitä voi olla parikin erilaista. Ekkoon keskittyminen tuo autismikirjon henkilölle suunnattoman suuren määrän hyvää mieltä ja moni rentoutuukin juuri ekkonsa parissa. Ekkoon jaksaa myös keskittyä niin syvästi, että koko ympäröivä maailma tuntuu haihtuvan olemattomiin ja tätä voi jatkua helposti monen monituista tuntia tai vaikka koko päivän.

Meidän perheessämme ei kaikilla ole vielä lopullisia diagnooseja, mutta kaikki lapset ovat aloittaneet oman hoitopolkunsa hyvin pitkälti samojen arjen haasteiden vuoksi eli nepsy-pulmat näkyvät vahvasti jokaisessa lapsessamme. Nähtäväksi jää ropsahtaako muillekin lapsille meillä autismikirjon häiriö-diagnoosi ja saako se mahdollisesti seurakseen vaikkapa jo tutuksi käyneet ADHDn ja Touretten tai ehkä jotain muuta. Varmaa kuitenkin on, että piirteitä löytyy roppakaupalla ja tulevaisuus näyttää täyttyvätkö diagnoosikriteerit.

Elämää ekkojen kera
Kevyttä lukemista vapaa-ajalle?

Erilaiset erityismielenkiinnokohteet

Ekkoja meidän perheestämme löytyy useammalta ja ne todellakin eroavat vahvasti sellaisesta tavanomaisesta lempparijutusta, jota lapsilla monesti näkee. Ekko tuntuu vievän kaiken vapaa ajan ja vähän enemmänkin. Se puskee mieleen, kun pitäisi keskittyä johonkin muuhun ja valtaa ajatuksia, aikaa ja tilaa henkilön elämässä ja samalla kuin huomaamatta myös perheenjäsenten elämässä. Joskus tuntuu, ettei arkeen muuta mahtuisikaan.

Olen vuosien varrella saanut ilokseni oppia yhtä jos toistakin mm. tähtitieteestä, My Little Pony-hahmoista, fysiikasta, Japanin kielestä ja kulttuurista, Marvel-hahmoista, ilmastonmuutoksesta ja kaikesta mikä maailmassa voi olla pinkkiä. Meille on jopa kotiutunut kaikkea pinkkiä, koska yhden ekko tuntuu todellakin olevan kaikki pinkki ja näin on ollut jo useamman vuoden, vaikka alkuun vaikuttikin siltä, että kiinnostuksena oli Ryhmä Hau ja hahmoista Kaja. Aikanaan selvisi, että se olikin väri eikä hahmo tai tv-sarja.  Muut asiat eivät jaksa kiinnostaa siinä mittakaavassa kuin se oma ekko.

Ekko on myös asia, josta autismikirjon henkilö voisi puhua vaikka yöt läpeensä eikä tavallisesti huomaa, vaikkei vastapuoli enää jaksaisi kuulla siitä riviäkään. Joskus ekko voi olla myös todellinen onni, jos se sattuu osumaan sopivaan aiheeseen. Kukapa voisi harmitella, jos ekkona sattuu olemaan opiskelu?

Ekko voi siis olla sekä siunaus että vitsaus samassa paketissa. Onneksi kuitenkin usein miten ihan positiivinen ja mukava juttu, jonka parissa voi viettää aikaa välillä ihan koko perheenkin voimin, vaikka ainakin meidän perheessämme ekko on usein sellainen asia, jonka parissa ladataan akkuja ihan itsekseen. Toki muunlaisiakin hetkiä on koettu, kun syvennytään yhdessä vaikkapa dokumenttiin tähtitieteestä tai katsotaan isompien kanssa Aquaman-elokuva. Ja tietenkin saamme osaksemme myös valloittavia tietoannoksia useammasta eri asiasta.

Onhan se ihana katsoa, kun lapsi on tulenpalavasti kiinnostunut ja innostunut jostain ja imee siitä sienenlailla kaiken mahdollisen tiedon jakaen sitä vähintään yhtä suurella tarmolla vielä ympäristöönsäkin. Samalla tulee itsekin oppineeksi ties mitä.

Elämä ekkojen kera on oikeastaan aikamoinen seikkailu!

Ekko ei ollutkaan Ryhmä Haun Kaja vaan pinkki väri.


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.