Sissy-mummin taatelikakku
Joulu on lempivuodenaikana ja aika ajoin leivon kesäaikaankin jouluherkkuja ja saattaapa meillä joskus joululaulut soida jo heinäkuussa. Senkin olen päättänyt, että jos jokin joulukoriste jää laitamatta koristelaatikkoon loppiaisena ja se yhä juhannuksena killuu paikallaan, saa se siihen jäädäkin. Jouluhan on jo silloin melkein nurkan takana!
Tämä resepti on äitini taatelikakkuresepti ja sen tuoksu vie hetkessä lapsuusjouluihin. Tämä on yksi parhaita joulukakkuja, jonka tiedän ja ehdottomasti maailman paras taatelikakku. Tumma ja täyteläinen. Tätä on sanonut jokainen, joka kakun on saanut lahjaksi.
Ne, jotka eivät ole ennen tätä taatelikakkua maistaneet ihmettelevät tummaa väriä ja moni epäilee, että joukossa olisi suklaata. Myös maku on vahva ja poikkeaa monen aiemmin syömästä taatelikakusta. Maku on kuitenkin ihan puhtaasti taatelista ja juuri se tekee tästä kakusta upean makuisen. Taatelikakussa ei todellakaan tarvitse olla kermaa tai maitoa!
Taatelikakku kannattaa tehdä viikko, pari ennen kuin sitä aikoo syödä, mutta jo pari kolme päivää kylmässä tekee ihmeitä. Hyvin, vaikkapa kelmuun pakattuna kakku säilyy kuukauden ja pidempäänkin, Maku paranee, kun kakku saa maustua viileässä.
Tänä jouluna olen auttamattomasti myöhässä taatelikakun leipomisessa, mutta toisaalta eipä kakun ole pakko olla valmiina viel jouluaattona. Herkkuja on pöytä pullollaan, joten taatelikakku ehtii maustua viileässä ja maistelemme sitä sitten ensimmäisen kerran välipäivinä. Ihan yhtä hyvältä se maistuu silloinkin!
Sissy-mummin taatelikakku
Suurin osa kakun raaka-aineista löytyy helposti luomunakin, jopa ihan lähikaupasta.
n. 250 g kuivattuja taateleita
200 g vettä
175 g sokeria
200 g voita
2 munaa
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
230 g vehnäjauhoja
1. Lisää kattilaan pilkotut taatelit, vesi, sokeri ja voi. Keittele, kunnes taatelit hajoavat.
2. Anna massan jäähtyä ja valmistele kakkuvuoka sillä välin. Voitele vuoka hyvin ja jauhota vaikkapa tummalla kaakaojauheella tai vehnäjauhon ja kaakaojauheen sekoituksella. Näin pinnasta tulee kauniimpi kuin korppujauhoilla tai pelkällä vehnäjauholla.
3. Vatkaa munat jäähtyneeseen seokseen yksi kerrallaan.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne massaan. Sekoita tässä vaiheessa niin vähän kuin mahdollista.
5. Paista n. 55-60 minuuttia 175 asteessa.
Luomulaakson Joulu-sarjan muita reseptejä löydät täältä.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.