Omavaraisuus,  Puutarha,  Yhteispostaussarja

Keskeneräisiä kesän 2021 suunnitelmia sekä vähän muistoja menneistä

Tämän vuoden puutarhakausi alkoi jo ennen vuoden loppua. Lähetin ystävälleni viestin, jossa tiedustelisin, olisiko hänen mahdollista noutaa pakettini postin automaatista. Mielessäni siinsi jo seuraavan kesän siementilaus.

Niinpä viime vuoden viimeiset ja tämän vuoden ensimmäiset minuutit käytettiin hyödyllisesti parissa verkkokaupassa sukellellen, ensi kesän puutarhahaaveissa uiskennellen, siemenpusseja virtuaaliseen ostoskoriin heitellen. Korona-ajan ostokset vaativat parempaa suunnittelua ja ainakaan toistaiseksi ei ole näkyvissä ihan pikaista eristyksemme päättymistä. Nyt ollaan jo noin 10 kk viihdytty kotosalla. Onneksi nyt taas saa uppotua uuden satokauden suunnittelemiseen.


Postaus on osa Omavaraisuus blogeissa-ryhmän postaussarjaa.
Kurkkaa myös Omavaraisuus blogeissa keskusteluryhmä.


Vaikka siemenpusseja onkin jo tilattu ja niiden saapumista odotan kuin kuuta nousevaa, niin silti ensi kesän edessä on vielä harso, joka peittää lopullisia suunnitelmia.

Tähän hätään ainoa löytynyt siemenpussikuva, jostain vuodelta 2011.

Ne pakolliset remontit ja muut

On monta asiaa, jotka olisi ”pakko” tehdä. Takapihan vessapolun kaiteet ennen kuin joku syyspimeässä loukkaa itsensä liukastuessaan polulta maahan. Hyvällä tuurilla on jo pari vuotta menty. Ja jotta ulkohuussin ja kompostin käyttäminen olisi mukavampaa, niin olisihan se kiva saada takapihalle jonkinlaiset tuikutkin, ettei aina tarvitsisi otsalamppua kaivella vessa- ja kompostikaveriksi.

Lisäksi takapihan aita pitäisi tehdä loppuun ja portti. Ja yksi pääty pihasta on ihan villiintynyt… Kasvimaa-alue taas kaipaa vielä ainakin yhtä säleikköä. Ja laatoituksia, niitä puuttuu lukuisista paikoista ja ne ovat tärkeät, sillä pihalla savi muuttuu sateella aivan velliksi ja kulkureiteillä ei todellakaan ole mukavaa kantamuksien kera liukastella. Laatat, niitä on kyllä pakko saada tänä kesänä ainakin joihinkin paikkoihin, jotta pihanhoito ja kaikki tekeminen niiden myötä vähän helpottuu.

Ulkohuussin polku tarvitsisi vielä kaiteet ja jonkin sortin valaistuksen.

Osa koiratarhastakin ajateltiin kesän mittaan purkaa. Nykyinen koiramme ei sitä enää käytä tai edes tarvitse ja nyt osa aidasta on lähinnä tiellä. Eikä se koskaan mikään kaunistus ole ollut, joten siinäkin mielessä se on mukava osittain poistaa. Hyödyllinen se tosin on ollut, sillä monena kesänä on verkkoaitaan ollut sidottuna parvekelaatikoita, joissa ovat herneet kasvaneet ja aidassa kiipeilleet.

Ikävä on tätä elämäniloa läikkynyttä ihanuuttamme. <3
Nuo korvat. <3

Satosuunnitelmia

Muutamasta viime vuodesta poiketen ajattelin tänä vuonna istuttaa jonkin verran perunaa. En kuitenkaan laita perunaa viime vuonna rakennettuihin laatikoihin vaan jo monena vuonna käytettyihin paljuihin. Vuoden vaihteessa satanut lumi tosin haittasi tarkempia suunnitelmia tämän osalta, sillä lumen alta oli hankalaa päästä laskemaan jäljellä olevia laatikoita tai mittaamaan niille käytettävissä olevaa tilaa. No, täytynee odottaa lumien sulamista tai sitten vain menen ottamaan summittaiset luvut, jotta pääsen edes jotensakin suunnittelemaan eteenpäin perunoiden istutusta.

Tavalliset porkkanat, punajuuret, nauriit, salaatit, kurpitsat, retiisit ja sen sellaiset ovat päätymässä maahan tänäkin vuonna. Ja tietenkin vielä erilaisia papuja ja herneitä, ehkäpä retikkaa ja tietenkin tomaattia, kurkkua sekä yrttejä! Viime syksynä pohdin bataatin kokeilua, mutta siitä en ole vielä ihan varma. Pitänee pohtia riittääkö aika ja energia tälle kokeilulle.

Tällä hetkellä pohdinnan alla on, kuinka kasvimaan tilaa tulee jaetuksi. Mikä menee minkäkin kaveriksi ja kuinka paljon mitäkin kylvetään. Miten sato jatkokäsitellään, kuinka paljon ehditään syödä tuoreena….ja se kellari! Se puuttuu yhä! Ja taitaa jäädäkin puuttumaan. (Jos muuten sinäkin mietit kasveille kavereita, niin kannattaa tutustua Luomulaakson kumppanuuskasvilistaan. )

Tänäkin kesänä ajattelin hankkia taimia myös iki-ihanalta Lohenojan luomutilalta. Omat ikkunalaudat eivät ihan kaikkeen taimikasvatukseen taivu eikä aikakaan riitä ja Lohenojan luomutaimet ovat kertakaikkiaan niin upeita, että jos niillä ei satoa tule, niin ei sitten millään. Vieläkin on tuoreessa muistissa viime vuotiset tomaatit (ja kurpitsat), jotka ehtivät tuottaa mukavasti satoa ihan avomaalla, vaikka vasta juhannukselta multiin pääsivätkin.

Tänä vuonna kaikki laatikot ovat onneksi valmiit eikä tarvitse kevättä ja alkukesää hoppuilla niiden suhteen! Onpa ihanaa aloittaa satokausi valmiilla laatikoilla!

Kesän 2020 tomaattisatoa.
Syksyinen kärryllinen kurpitsoja!

Paluu juurille

Tuleva kesä tuntuu ikäänkuin paluulta juurille. Välissä on jokusen vuoden sairastelut ja vanhan kasvimaan purkaminen sekä uuden rakentaminen. Tuntuu, että vasta tänä kesänä pääsee taas todenteolla upottamaan sormet multaa, vaikka kyllähän jo viime kesänäkin yhtä jos toista jo kasvateltiin niin laatikoissa kuin säleiköissäkin.

Mutta tämä kesä! Se on toiveita ja unelmia täynnä! Hyvä on kuitenkin muistaa ja itseään muistuttaa, että keväällä olo on kaikkivoipa eikä mikään määrä istutuksia tunnu liialta. Kaikkea uutta olisi kiva kokeilla. Heinäkuun kääntyessä elokuulle alkaa kuitenkin kevään innostus väistyä ja tielle tulee väsymys. Vaikka kasvimaan ja puutarhan hoito on mukavaa, niin se on myös raskasta, jos viljelee sillä ajatuksella, että satoa todella riittää syötäväksi. On eri asia viljellä pinaattia pariin soppaan ja lättyihin kuin koko vuoden tarpeiksi ja kun sama kerrataan monella kasvilla niin edessä on jo aikamoinen työmaa. Hyvä on muistaa, ettei kukaan jaksa kaikkea ja sääli on antaa kasvavan sadon mennä pilalle. Niinpä yksi tärkeä seikka on sekin, että siementenmäärän ja viljeltävän pinta-alan lisäksi pohtii myös niitä voimavarojaan. Aikaa ja jaksamista. Joskus tuntuu, että tämä puoli onkin se kaikkein vaikein.

Menneinä kesinä ovat lapset oleet isona apuna puutarhassa. Muistan kun tähän omakotitaloon muutimme viitisentoista vuotta sitten, oli etenkin vanhimmaisemme kaikessa mukana. Hän kuopsutteli maata, kärräsi multaa, kuokki ja kylvi. Sama halu nähdä taimien kasvavan on hänessä yhä ja nuorimmaisemme tuntuu paljon jakavan tuota samaa intoa nähdä siemen puhkevan taimeksi. Paljon enemmän on heillä intoa puutarhanhoitoon kuin minulla vastaavan ikäisenä. Taisin silloin aikanaan vannoa, etten ainoatakaan marjapensasta istuta enkä rikkaruohoja kuunaan nypi! No toisin kävi. Lapsuuden monet kymmenet marjapensaat ja saviset perunapellot ovat muistoissa kultaantuneet ja meidänkin pihallamme on jo useampi marjapensas, omenapuu ja muu kasvamassa. Ei kannattaisi sanoa, ei koskaan. Sitä saattaa joutua syömään sanansa.

Nyt vain odotellaan sitä kevään ensimmäistä puutarhapäivää, jolloin saa haistella auringon lämmittämän mullan tuoksua, upottaa sormensa multaan ja kuulla, kuinka kevät solisee koko kehossa.

Sipulien istutusta jokunen kesä takaperin.
Harkkoreunat ja huussikompostia pölyttäjäpenkkiin
Parin kesän takaisessa pölyttäjäpenkin rakentamisessa olivat kaikki mukana.

Myös nämä omavaraistelevat blogit osallistuivat yhteispostaukseen ja kertoivat kuulumisistaan:

Vyöhyke 1

Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2021/01/04/urbaania-omavaraisuutta-taas-alussa/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2021/

Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-1/

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/01/meidan-omavaraistelua-omavaraisuus.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/01/omin-voimin.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-1/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/01/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-1.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/01/vuoden-2021-omavaraisuushaaveet.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-1.html

Villakotiranta http://www.villakotiranta.fi/herailya-tulevaan-puutarhavuoteen-omavaraisuus-osa-1-2021/

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Mikä Itä https://mikaita.fi/2021/01/04/haaveissa-kasvukaus-2021/

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=3438

Puutarhapäiväkirja https://puutarhapaivakirjapuutarhapaivakirja.blogspot.com/2021/01/omavaraistelusuunnitelmaa-vuodelle-2021.html

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=609

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/01/04/suunnitelma-2021/


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


22 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.