Tutuilla kulmilla Tuusulan REKOssa
REKOiluni aloittamisen vuosipäivän kunniaksi onnistuin käymään toisessakin lähiseudun REKOssa, joka sattui myös olemaan vanhaa kotipaikkaani. Täytimme siis ruokavarastojamme Tuusulan viime vuonna perustetussa REKOssa ja kävimme samalla hiukan kurkkimassa vanhaa kotikuntaa.
Oli ihanaa huomata, että Hyrylän tori oli herännyt Tuusulan REKOn myötä henkiin. Tosin tällä viikolla REKO-jako piti toimittaa viereisellä parkkipaikalla, koska torilla tehtiin jo kovaa vauhtia merkintöjä seuraavana päivänä olevaa Käsintekijöiden markkinoita varten. Hienosti mahtuivat asiakkaat ja tuottajat kuitenkin tilavalle parkkipaikalle ja kaikki joustivat hienosti sattuneen muutoksen osuttua kohdalle.
Omat ostokseni keskittyivät tällä kertaa lähinnä niihin tuotteisiin, joita en oman lähialueeni, Nurmijärven REKOsta ainakaan vielä saanut. Niinpä ostoskoriini sujahti Hardomin leivinuunissa herkulliseksi paistunutta leipää sekä Bosgårdin ihanaa luomuchorizoa, joka mahdollisti taas uuden ulottuvuuden ruuanlaittoon. Luomuchorizoa, kun ei ihan joka oksalla kasva. Pieni makumatka vieraisiin ruokakulttuureihin oli taas himpun verran lähempänä lapsia.
Tuusulan REKOn tunnelma oli rento ja välitön ja muistutti paljon vain viikko aikaisemmin käymääni Keravan REKOa. Ei ihme, sillä osa ylläpidosta sekä tuottajista on samat molemmissa. Tuusula ja Kerava tuntuvatkin tekevän varsin tiivistä yhteistyötä ja se on varmasti hyvä, sillä yhteistyöllä ja myönteisellä asenteella rakennetaan hyvää pohjaa, niin tuottajille kuin asiakkaillekin.
Oli mukava nähdä tuttuja tuottajia ja tutustua uusiin. Silmieni edessä vilahteli Lohenojan herkullisia luomupunajuuria ja -raitajuuria.
Kananmunia oli useampaa eri väriä, muistaakseni kolmelta eri tuottajalta. Mukana oli niin Hultgårdin luomutila Liljendaalista, Mäntymäen luomutila Hyvinkäältä kuin Lea Aittolahden tila Kuhmoisista.
Luomulaatuisia tuotteita tuntui löytyvän hyvin aina kananmunista kasviksiin ja juureksiin ja leivästä lihaan sekä marjoihin. Mukana oli monia herkkuja usealta eri tuottajalta.
Luomulandian makoisat kirsikkatomaatit ja Hirsjärven kartanon mehevä luomulammas matkasivat Tuusulan REKOon samalla kyydillä ja pienensivät näin hiilijalanjälkeä molempien tuotteiden osalta.
Kaukon Luomutilan Eero Mattila oli myös paikalla makeiden mustaherukoiden ja muhkeiden valkosipuleiden kera. Taisipa kuormassa olla myös mansikkamehua ellen väärin muista.
Heinolan biodynaamisen tilan suloiset tomaatit olivat maistuvia ja makeita ja varmaan yhtä iloisia, kuin niitä asiakkaille myyvä Lehtonenkin, joka jaksoi jakaa aurinkoisen hymynsä jokaiselle.
Paijan ruisleipäsiin ihastuin jo vuosi takaperin ja niin kauan on niitä tullut jo ostettua, että tuottajakin muistaa, että en pidä kuminasta, joka taas on toisten suuri herkku. Itse tilaan ruisleipäseni aina ilman kuminaa, mutta löytyy meidänkin taloudestamme niitäkin, jotka kuminasta pitävät. Onhan se perinteinen mauste rukiin kaverina ja tuoksusta pidän kyllä kovasti. Onneksi on mahdollista saada ruisleipäsensä juuri omille makunystyröille sopivimmalla tavalla. Hyvää palvelua sekin!
Tarjolla oli myös parasta luomupossua ja grillimakkaraa Kiven Säästöpossusta, minulle vielä tuntemattomia Strömsbergin myllyn viljatuotteita, Hultgårdin luomutilan eettisiä ja maistuvia kanoja, Yrtti Ahlbergin vehreitä vihanneskasseja, ehkäpä maailman pienimmän kahvinpaahtimon – Six Potin – tuoksuvaisia kahveja ja Petri Keravan maanmainioita perunoita sekä Witchdoctorin veden kielelle nostattavia vegeherkkuja. Mehiläisiltä terveiset puolestaan toivat Huhtasrinteen kotihunajan laajavalikoima hunajia ja kalatuotteista vastasi tällä kertaa Kipparin Kala ja juustoilla asiakkaita hemmotteli Porlammin Osuusmeijeri.
Taitaa olla niin, että kun on REKOilun kerran aloittanut ei sitä osaa enää lopettaa. Tuoreisiin, kotimaisiin tuotteisiin jää koukkuun ja on valtavan ihanaa tavata tuottaja, vaihtaa kuulumisia ja saada vinkkejä niin ruuanlaittoon kuin oman puutarhan sadon onnistumiseenkin. Monta murhetta on jo korjattu ammattitaitoisella avulla, jollaista ei taida muualta koskaan saada.
Lämmin kiitos Tuusulan REKOn tuottajille ja ylläpidolle mukavasta ja lämminhenkisestä REKO-jaosta.
Kuvat: © Luomulaakson Maria
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
2 Comments
Tuija Rajala
Kyllä on herkullisen näköisiä syötäviä.
Meillä itsellä on puutarhaa, sieltä saamme aika paljon syötävää. Mutta mua kiinnostais nuo leivonnaiset.
Maria/Luomulaakso
Oma puutarha on kyllä oikea aarre-aitta. Meillä REKO täydentää mukavasti oman puutarhan antimia ja tuo muitakin herkkuja ruokapöytään. Kannattaa ehdottomasti tutustua oman alueen REKOon. 🙂