Satokauden saskatoon maistuu myös puurossa
Saskatoonit ovat kasvaneet pihallamme jo jokusen vuoden. Ne ovatkin onnekkaimmat pensaamme, (siis mikäli pensas nyt voi olla onnekas) sillä niitä ole istuttamisen jälkeen jouduttu kertaakaan siirtämään toisin kuin viinimarjapensaita, jotka ovat syystä tai toisesta aina päätyneet väärään paikkaan ja ovat olleet milloin minkäkin projektin tiellä. Ensi vuonna ne joudutaan taas kaivamaan ylös, sillä silloin alkaa jätevesiremontin viimeinen vaihe. Onneksi saskatoonit on istutettu etäälle myllättävästä alueesta ja ne saavat ensi kesänäkin olla rauhassa ja ilostuttaa meitä niin kaunilla valkoisilla kukillaan kuin herkullisilla marjoillaankin.
Tällä viikolla saskatoonit, jotka tunnetaan myös marjatuomipihlajan nimellä, pääsivät osaksi Luomupuuron ME – harjoituksia, sillä iso osa marjoista oli suloisen kypsiä ja niinpä keittiössä valmistui pari erilaista puuroa näistä satokauden herkuista.
Vispipuuro saskatoonilla
Saskatoonia olemme saaneet syödäksemme jo aika tavalla ja tuntui enemmän kuin luonnolliselta liittää se myös osaksi puuroperjantaita. Onneksi marjaa vielä pensaista löytyi, sillä se tuppaa vain katoamaan aika kovalla vauhdilla, sillä kyseinen marja sattuu olemaan yksi nuorimmaisemme lempimarjoista. Onneksi nelivuotiaan pituus ei kuitenkaan riitä kovinkaan monelta oksalta poimimaan noita syvän sinisiä herkkupalloja ja niinpä saimme vielä sen verran kypsyneitä marjoja kasaan, että muutaman puuron saimme niistä valmistettua.
1 l vettä
n. 4-5 dl saskatoonia tai maun mukaan
1, 5 dl luomumannasuurimoita (myös spelttimanna on tässä mainio)
1- 1, 5 dl luomusokeria
n. 1 tl suolaa
1. Laita kattilaan pieni määrä vettä, sokeri ja marjat. Keitä, kunnes marjat hajoavat.
2. Voit siivilöidä marjojen kuoret pois tai antaa olla. Itse en kuoria siivilöi koskaan pois, sillä en halua haaskata hyvää raaka-ainetta ja minusta kuoret ovat puurossa ihan mukavat.
3. Lisää joukkoon loppu vesi, mannaryynit sekä suola. Hauduta puuroa noin 10 minuuttia.
4. Anna jäähtyä hetki ja vatkaa sitten huolella, kunnes puuro on muuttunut kuohkeaksi. Vatkatessa puuron määrä lisääntyy ihanasti ja vatkauksen lopputuloksena saadaan ihanan ilmava herkku, joka sopii niin välipalaksi kuin jälkiruuaksikin.
5. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä. Joukkoon sopii maito, marjat sekä ripaus sokeria.
Vaniljainen saskatoontuorepuuro
2 dl maustamaton luomujogurttia
n. 1 dl paahdettuja luomuspelttihiutaleita
1-2 dl saskatooneja
1-2 tl luomuvaniljasokeria tai n. 0,5 tl luomuvaniljauutetta
1-2 rkl luomukookoshiutaleita
(sokeria, hunajaa tai muuta makeutusta maun mukaan)
1. Laita pannulle loraus ruokaöljyä sekä hunajaa ja paahda spelttihiutaleet kauniin värisiksi.
2. Sekoita vaniljasokeri (tai uute) ja kookoshiutale jogurtin joukkoon
3. Laita purkkiin kerroksittain jogurttia, marjoja ja hiutaleita tai jos on kiire niin sekoita vain kaikki keskenään. Lisää joukkoon haluamaasi makeutusta tai nauti sellaisenaan.
Ensi perjantaina taas erilaiset puurot. Tule katsomaan, mitä silloin on tarjolla.
Aiempien viikkojen Puuroperjantai-postauksiin pääset tutustumaan näppärästi täällä. Tähän mennessä on maisteltu monenmoisia makuja aina kahvista valkosipuliin ja basilikaan sekä taateliin.
Tule mukaan tekemään Luomupuuron maailmanennätystä!
———————————————————————————————
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria paitsi Luomupuuron ME-logo
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
2 Comments
Saara Sillanpää
Kokeilin ylempää reseptiä. Tuliko siihen oikeasti noin paljon sokeria? Minulla marjat olivat niin hapottomia että puurosta tuli vain makeaa violettia puuroa.
Luomulaakson Maria
Sokerin määrää voi toki säätää maun mukaiseksi. Meillä oli tuona vuonna aika happamia marjoja käytössä. 🙂 Vaikutti varmasti sokerin määrään.