Säilöntää ja ekologisuutta sekä muutama ajatus aurinkopaneeleista
Meillä tavataan olla tarkkoja sen suhteen, ettei hävikkiä synny, mutta tänä syksynä ruoan hinnan kivutessa aina vain ylöspäin ja sähkön hinnan huidellessa pilvissä on tarkkuus, mikäli mahdollista, kasvanut entisestään.
Tänä vuonna hyötykasvikuivuri on hurissut pääsääntöisesti öisin, jotta sähkönkulutus jakaantuisi paremmin. Kaikki kun tuppaavat käyttämään sähköä päiväsaikaan.
Kuivuri on ollut loistava apu puutarhan sadon säilömisessä. Se kutistaa säilöttävät merkittävästi pienemmäksi ja säilytystiloihin mahtuu enemmän ruokaa kuin vaikkapa umpioimalla, joka sekin on paikallaan osan asioista kohdalla. Tapaan valita sen meidän perheelle parhaan säilöntämenetelmän kullekin tuotteelle.
Postaus on osa Omavaraisuus blogeissa-ryhmän postaussarjaa,
jota luotsaavat Tsajut sekä Korkealan Heikki.
Kurkkaa myös Omavaraisuus blogeissa keskusteluryhmä.
Kuivuriin on tänä vuonna päätynyt enimmäkseen kesäkurpitsaa ja tomaattia sekä muutaman kerran yrttejä, jotka monesti kuivatan sitomalla sopivaksi nipuksi ja ripustamalla kattoon koukkuun. Tämä säästää myös energiaa ja kukkaro sekä luonto kiittävät.
Kesäkurpitsaa tuli tänä vuonna ihan mukavasti, reilu 20 kg päätyi kuivattavaksi ja muutama kilo syötiin ihan suoraan kasvimaalta. Tänä kesänä kasvihuonekurkkua tuli sen verran mukavasti, että söimme kesällä pääsääntöiseti niitä ja kesäkurpitsaa jäi nyt enemmän talvivarastoihin.
Myös kirsikkatomaattia kuivatin, sillä pääsato avomaalta kypsyi melkein kerralla, joten käsissä oli yhtäkkiä reilu 12 kg tomaattia kasvihuoneen tomaattien lisäksi. Alunperin olin ajatellut umpioivani kirsikkatomaatteja, mutta koska monta asiaa sattui taas tapahtumaan yhtäaikaa piti säästää aikaa ja umpioiminen tomaattien kohdalla sai tänä vuonna jäädä ja ne päätyivät kuivuriin. (Tomaattien kuivatuksesta voit lukea tarkemmin täältä.)
Kurpitsaa talveksi
Kurpitsa kasvoi tänä kesänä aivan erinomaisesti. Toisin kuin pavut ja herneet. Niistä ei kannata edes puhua. Mainitsen kuitenkin, että pulmaa oli niin itämisessä kuin kasvussakin ja tuntuu, että harmaita hiuksia tuli tukko kaupalla lisää, kun näitä pohti. Parempi oli keskittyä niihin, jotka onnistuivat kuin hakata päätä seinään sellaisen kanssa, joka ei ottanut sujuakseen. Ensi kesänä uusi yritys.
Kesäkurpitsojen lisäksi meillä kasvoi tänä vuonna spaghettikurpitsaa, baby bearia, halloweenia sekä isoa keltaista kurpitsaa.
Kurpitsojen hyvä puoli on siinä, että ne säilyvät vallan erinomaisesti myös tällaisessa kellarittomassa kodissa eivät tarvitse selvitäkseen tilaa vaikkapa jääkaapista. Olen kokeillut välillä mm. spaghettikurpitsan säilyvyyttä ja esimerkiksi viime keväänä viimeinen yhä täysin kunnossa oleva kurpitsa syötiin huhtikuussa. Kellarin puuttuessa ja rajallisten kylmätilojen kanssa sitä arvostaa suuresti sellaista satoa, joka säilyy suunnilleen huoneenlämmössä. Meidän kurpitsat viettävät talvea pitkälti pahvilaatikoissa. Osa ihan huoneenlämmössä ja osa sellaisessa välitilassa, jossa lämpötila vaihtelee hiukan säiden mukaan, mutta pysyttelee 14-20 asteen välillä.
Tämän vuoden sato on alla olevassa kuvassa. Kaiken kaikkiaan saatiin 31 kurpitsaa ja erittäin ränsistyneissä köynnöksissä on vielä pari aika pientä spaghettikurpitsaa, jotka jätettiin vielä poimimatta, sillä ajatuksella, että kasvavat jos kasvavat, mutta jos eivät ja paleltuvat tai putoavat syystuulella, niin menetys on aika olematon. Toivotaan parasta. Kurpitsat ovat aina sellaisia yllättäjiä. Joskus tuntuu, ettei yhtään ole kasvamassa ja sitten yhtäkkiä köynnöksestä löytyykin kurpitsa.
Puutarhassa yksi parhaita asioita onkin se yllätyksellisyys. Koskaan ei tiedä varmasti, kuinka kuluva kesä tulee menemään. Tulee iloisia ja vähemmän iloisia yllätyksiä, mutta aina yllätyksiä.
Siemeniä talteen ensi kesälle
Syksyn lehtien kirjavoittaessa maiseman alkavat ajatukset kääntyä ensi satokaudelle. Uusiin taimiin, siemeniin ja siihen, mitä olisi järkevintä kasvattaa. Mikä tuottaisi juuri sinä kesänä sen parhaan sadon, mistä tulisi perheelle eniten syötävää,
Tänä vuonna terästäydyin siemenomavaraisuuden suhteen ja kurpitsoiden sekä tomaattien lisäksi myös krassin ja samettikukan siemeniä on tallessa. Ensi kesänä ajattelin kerätä muitakin siemeniä talteen sillä maailman epävakaus ja hintojen nousu saavat miettimään asioita eteenpäin. Omavaraisuus on erittäin tärkeä asia niin koko maan kuin ihan yksilön tasollakin. Jonkinlainen varautuminen on itsekullakin paikallaan ja jokaiselle se todennäköisesti tarkoittaa hiukan eriasioita.
Muutama huoli ensitalvesta ja pari ajatusta aurinkopaneeleista
Ensi talvi huolestuttaa niin nousseiden ruokakulujen kuin mm. sähkölaskun osalta. Myös peletin riittävyys on iso huoli — kotimme sattuu lämpiämään sillä ja ilman pellettiä napsahtaa poltin sähkönpuolelle ja sähkölasku sen myötä entistäkin huimempi.
Ensi kuussa meille tulee aurinkopaneelit ja ilmalämpöpumppu, mutta talvella eivät paneelit paljon sähköä tuota. Keväällä auringon taas noustessa korkeammalle ja lumien sulaessa alkavat aurinkokennot todella näkyä pelätyssä sähkölaskussa positiivisella tavalla. Tämän myötä uskallan ehkä avata kasvihuoneenkin huhtikuussa ja pääsemme sen myötä nopeammin nauttimaan kesäisistä vihanneksista.
Aurinkopaneeleista olemme haaveilleet reilusti yli 10 vuotta. Tuntuukin uskomattomalta, että ne vihdoin katolle saadaan. En olekaan tainnut koskaan aiemmin olla yhtä innoissani pankkilainasta!
Myös nämä omavaraistelevat blogit osallistuivat yhteispostaukseen ja kertoivat kuulumisistaan:
Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/ekomaku/
Nina Sointu https://ninasointu.com/blog/kaverille-kanssa
Kasvuvyöhyke 2
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/09/suuntana-omavaraisuus-9-ekologisuus.html
Kasvuvyöhyke 3
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/09/siemenet-talteen.html
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-9/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/09/suuntana-omavaraisuus-osa-9-ekologisuus.html
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21706
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/maailma-meidän-jälkeemme
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2022/09/omavaraisuutta-vuodelle-2022-syyskuu.html
Varmuusvara https://varmuusvara.blogspot.com/2022/09/syyskuun-ensimmainen-maanantai.html
Kasvuvyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/09/unelmana-omavaraisempi-elama-havikin.html
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/09/05/syyskuu-22-ekologisuus
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
6 Comments
Pingback:
Nina Sointu
Aurinkopaneelit kiinnostaa täälläkin! Luen mielelläni siitä oman postauksen kun saatte ne kotiutettua. Kivaa syksyn alkua! -Nina
Luomulaakson Maria
Ihan varmasti tulee näistä oma postaus tavalla tai toisella. Tuntuu vieläkin aivan uskomattomalta, että vihdoin ollaan tässä vaiheessa, kun niin kauan on näitä toivottu. Ja kiitos, kivaa syksyä sinnekin. 🙂
Satu -Tsajut
Upea kurpitsa sato. Meillä kesäkurpitsaa tuli paljon, muuta minimaalisesti. Ensi kesänä uusi yritys.
Harmaan torpan emäntä
Onnittelut aurinkopaneeleista ja ilmalämpöpumpusta <3
Luomulaakson Maria
Kiitos! Noin kuukausi vielä ja päästään ihastelemaan.