Puutarha,  Yhteispostaussarja

Kevättä ilmassa, lunta yhä vain maassa

Luomulaaksossa ovat ajatukset jo keväässä. On tilattu siemeniä, haaveiltu taimista ja ihan näinä päivinä laitan ensimmäiset amppelitomaatinsiemenet multaan ja toivon, että onnistun ne kasvattamaan. Tällä kertaa en voi kunnolla edes hyödyntää keittiöpuutarhalaitteita, kun en yksinkertaisesti mahdu niitä kunnolla mihinkään levittämään. Niinpä mennään nyt enemmän sillä perinteisellä kasvata ikkunalaudalla-systeemillä, jos en keksi miten laitteet saisin tilanpuutteesta huolimatta käyttöön. Tomaatit kyllä kasvaisivat siinä todella paljon vankemmiksi ja paremmiksi, joten pitänee ehkä harkita, josko ne kuitenkin saisi kaikki kolme käyttöön.


Postaus on osa Omavaraisuus blogeissa-ryhmän postaussarjaa.
Kurkkaa myös Omavaraisuus blogeissa keskusteluryhmä.


Siementilaus Hyötykasviyhdistykseltä saapui aika pian vuoden vaihteen jälkeen ja pusseja on näprätty jo tovi. Mielessä alkaa hahmottua tarkemmat istutus- ja kylvökuviot ja samalla on selkiytynyt sekin, mitä siemeniä tarvitsee vielä hankkia.

Lapset toivoivat, että kokeilisimme jälleen vesimelonia. No, voisipa sitä taas kokeilla ja jos taimelle saisi tilan ”kasvihuoneesta” voisi kasvulla olla paremmat mahdollisuudet. Vaikka esimerkiksi tomaatit viihtyvät tuulisellakin avomaalla, niin vesimeloni ei siitä erityisemmin pidä ja tuntu, että viileällä jaksolla se suorastaan kutistuu silmissä kasvin sijaan, vaikka kuinka yrittäisin sitä peitellä ja helliä.

”Kasvihuoneen” ehkä saammekin tänä kesänä taas ainakin osaksi käyttöön. Se on ollut jo pari kesää (vuotta) kaikenlaisten remonttikamppeiden peitossa emmekä ole edes sinne sijoitettua ruokapöytää päässeet käyttämään. Vuoden vaihteessa sitä kuitenkin saatiin osaksi siivotuksi ja nyt puolet tilasta on taas käytössä. Tarvitsimme tilaa nimittäin teltoille, koska päätimme, että oli mitä parhain aika nukkua ulkona. Niinpä tila raivattiin ja ”kasvihuoneeseen” pystytettiin ensin yksi teltta ja nyt sinne on tulossa toinenkin, koska ulkona nukkujia on tulossa lisää.

Pakkaset tosin vähän katkaisivat meidän suunnitelmiamme, sillä sain muistutuksen siitä, miksi en tavallisesti pakkasella ulkona viihdy. Lämpötilan laskiessa eivät astmaiset keuhkot oikein tykkää ja raikas ilma ei enää tunnukaan mukavalta vaan tuhansilta yskittäviltä veitsenpistoilta keuhkoissa. Onneksi pakkaset eivät kuitenkaan kestä ikuisesti ja pääsemme taas nauttia raikkaasta yöilmasta vähän isommalla porukalla.

Tilan puolittainen raivaus kuitenkin mahdollistaa nyt sen, että kesällä voidaan laitaa sinne ainakin muutaman kasvihuonekurkku säleikköön kiemurtelemaan. Viime kesänä opin, että kasvihuone ei kasva kunnolla avomaalla — ei vaikka antaisi sille kuun taivaalta. Kyllähän se tieto joka paikassa luki, mutta joskus on pakko saada kokeilla ihan itse ja oppia kantapään kautta. Ja kukapa tietää, jospa sitä vaikka onnistuisikin. Aina ei kannata uskoa sokeasti siihen, mitä muut sanovat. Samalla ajatuksella istutin myös yhden kärhön paikkaan, johon haluaisin kärhön, mutta joka ei paikkana ole ollenkaan se otollisin. Katsotaan, miten tämä kokeilu etenee.

”Kasvihuoneeseen” saa hyvin kurkkujen lisäksi mahtumaan ainakin sen vesimelonin sekä lukuisia yrttejä ja koska tiedän, että kevät synnyttää kaikenlaisia puutarhaideoita, tulee tilaan varmasti vielä jotain muutakin.

Lunta yhä vain

Kasvimaasuunnitelmia kyllä haittaa tuo alati kasvava lumikerros. Ei tunnu talvenselkä vielä taittuvan, vaikka kuinka toivoisi ja vaikka linnutkin tuntuvat pihapuissa keväisesti sirkuttelevan. ”Kasvihuoneen” hyllyiltä hakemani taimimullatkin olivat umpijäässä. Vähän jännittää myös mahtavatko riittää vai pitääkö tilata jostain lisää. Se on asteen verran haastavampi juttu näin korona-aikana, kun kotosalla on pyöritty jo pian vuosi eikä näytä vapaus ihan vielä koittavan. (Yritin saada edellisessä ruokakuormassa multaa lähikaupasta, mutta eivät ilmeisesti sitä suostu keräilemään, kun toivettani ei huomioitu. Multaa kaupassa tiettävästi kyllä on myynnissä. ) Myös tavallista multaa tarvitaan, kun taimet vähän kasvavat ja on aika istuttaa ne uudelleen syvempään ja ravinteikkaampaan multaan. Sitä minulla ei taida olla enää yhtään jäljellä.

Amppelitomaatin siemenet ”Hundreds & Thousands” on yksi parhaita amppelitomaatteja, jonka tiedän. Sen sato on runsas ja tomaatit herkullisia. Lajiketta voi viljellä niin amppelissa kuin ruukussakin. Laskeskelin, että tänä vuonna nämä taitavat kaikki mennä amppeleihin. Valoisia ja aurinkoisia amppelinpaikkoja olisi käytettävissä ainakin 16 kappaletta. Kevään edetessä keksin ehkä lisääkin. Varmaa kuitenkin on, että yhtään tainta en aio pois heittää eli kaikki kylvetyt ja hengissä selvinneet tulevat käyttöön. Ja pakkohan taimia on hiukan yli lasketun tarpeen kylvää, koska kaikki eivät välttämättä selviä. Ihan vain jo siksi, että tavallisesti ikkunalaudalta ruukku tai pari tulee lattialle päätyneeksi eikä taimi ole välttämättä enää pelastettavissa.

Ensi viikolla ajattelin tomaatinsiemenet kylvää, jos taimimulta suinkin niihin riittää. Muut esikasvatettavat saavat odottaa vielä kuukauden tai pari. Jokunen vähän pidempäänkin. Loppukeväästä taitaa olla kuitenkin aika viidakkoiset oltavat ja ruokapöytä taitaa olla kokonaan hävinnyt ruukkujen alle ja siltikin tiedän, että taimia jää ostettavaksikin. Ei riitä aika, tila tai energia kaiken tarvittavan esikasvattamiseksi ihan vieläkään.

Myös nämä omavaraistelevat blogit osallistuivat yhteispostaukseen ja kertoivat kuulumisistaan:

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2021/

Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2021/02/01/urbaania-omavaraisuutta-2-2021-lajikevalinnat/

Toivolan Puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/02/kultaakin-kalliimpaa.html

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/01/kohti-omavaraisempaa-elamaa.html

Apilankukka http://www.apilankukka.fi/?p=162

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisuus-helmikuu2021.html

Vyöhyke 2

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/02/pienesti-ja-mukavasti-omavaraistelua.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/02/mehu-pihan-marjoista-omavaraisuus.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/01/suunnittelun-helppous.html

Villavaltaus https://villavaltaus.blogspot.com

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-2/

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/2/juomat.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-2.html

Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/kotipuutarhurin-helmikuun-kuulumiset-omavaraisuus-osa-2-2021/

Mikä itä https://mikaita.fi/?p=659

Caramellia https://caramellia.fi/helmikuu2021

Villifarmi http://www.villifarmilla.fi/2021/02/suuntana-omavaraisempi-elama-kesa.html

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/02/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-2.html

Vyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/ryystetaan-omavaraisesti/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/02/unelmana-omavaraisempi-elama-hunajaisia.html

Puutarha päiväkirja https://puutarhapaivakirjapuutarhapaivakirja.blogspot.com/2021/01/itse-tehty-minttutee.html

Vyöhyke 5

Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisuus.html

Puutteela https://puutteela.com/?p=652

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/02/01/helmikuu-2021-juomat/


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


12 Comments

 • Emma

  Vau mikä salaattilaatikko! Pitäisi varmaan itsekin satsata tuollaiseen. Amppelitomaatit olen tähän mennessä ostanut oman kylän kauppapuutarhoista lähituotannon kannattamiseksi. Jos oikein muistelen niin jommassakummassa oli tarjolla tuota Hundreds & Thousands lajiketta. Kiitos vinkistä!

 • Jovelan Johanna

  Telttailua kasvihuoneessa talvella! Siinäpä elämys lapsillekin!

  Meilläkin on ollut tuota ”satatuhattaista” tomaattia ja olen pitänyt siitä. Yhtenä vuotena yksi taimista tuotti niin pikkuruisia, mutta todella hyviä tomaatteja, että niitä olisi voinut kokonsa puolesta pujottaa vaikka helminauhaksi. Tuossa jostain syystä lajitovereitaan selkeästi pienempiä tomskuja tehneessä tomaatissa yhden tomskun koko oli kaupassa myytävien pensasmustikoiden kokoa maksimissaan. Mikä lie moisen aiheuttanut, kun muut lajitoverinsa samasta pussista kylvettynä olivat paljon kookkaampia, vaikka pieniä toki nekin. Kävi mielessä olisiko pussiin karannut helmitomaatin siemen.

  Itsellä oli juuri sama multatilanne, eikä voi lähteä puutarhaliikkeeseen tai vastaavaan multaa noutamaan. Lähikaupassa on vaan pikkupusseja kukkamultaa. Tilasin sitten kärkkäiseltä hieman biolanin kylvömultaa alkutarpeiksi, kun toimituskulut olivat vain muutaman euron ja olin muutenkin tilaamassa sieltä varaosan.

 • Kirsti Kaija

  Oi, mikä silmän- ja suunilo tuo salaattilaatikko.
  ’Hundreds and Thousands’ on kiitollinen lajike, jonka kasvattaminen on palkitsevaa.
  Tästä tulee meille mielenkiintoinen kasvukausi, kun meillä tämä on ensimmäinen kerta, kun puutarhatarvikkeita tilataan netin kautta.

 • Urban Farming

  Istun vielä sormien päällä, etten kylväisi liikaa esikasvatettavia. Näyttää tuo talvi tulleen niin myöhään, että epäilen etten saa kausaria riittävän aikaisin lämpimäksi taimia varten. Sisällä esikasvatetut taimet tulevat honteloiksi.

 • Satu -Tsajut

  Meillä koetetaan mennä kesä ilman tomaatteja, niihin on viime vuosina mennyt paljon aikaa ja energiaa ja sato on ollut kehno. Ajattelin pitää välivuoden ja keskittyä vähän muuhun.

  Aiemmin, kun oli otollisempi tomaatinkasvatuspaikka oli tuo mainitsemasi tomaatti yksi lemppareistani.

 • marketta

  Tiedätkö, minä en ole vielä ostanut yhtään siemenpussia! Toki syksyllä kylvin jo porkkana sun muuta, mutta pitäisi jotain lisääkin hankkia. Kouluhommat vievät niin paljon aikaa, että on vaikea keskittyä muihin asioihin.
  Chilejä olen kylvänyt ja ne taimella jo ovatkin. Paprikoitakin piti kylvää ja kai kylvänkin. Tomaatin aikakin alkaa olemaan. Tilanpuute hieman toppuuttelee, mutta kai sitä jotain täytyy laittaa kasvamaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.