Kuivatut appelsiininkuoret
Tänäkin vuonna, yhä meneillään olevan appelsiinikauden ajan, olen kuivattanut hyötykasvikuivurissani aikamoisen annoksen luomuappelsiininkuoria. Vuoden mittaan niitä tulee käytetyksi niin leivonnassa, ruuanlaitossa kuin teetäkin maustamassa – ja joskus on mukava ihan vain avata purkki ja tuoksutella appelsiinin aromeja.
Paras apuväline appelsiininkuoren raastamisessa on ehdottomasti kuvassa näkyvä raastin, mutta kyllä se toki muillakin välineillä onnistuu – joskin on ehkä hiukan työläämpää ja saa olla varovainen, ettei mukaan tule kitkerämää valkoista osaa.
Appelsiinikuoriraasteen kuivaaminen onnistuu hyvin hyötykasvikuivurilla, mutta uunikin käy, jos ei satu hyötykasvikuivuria nurkissa olemaan. Ja kuivattavat jotkut raastetta huoneenlämmössäkin.
Kuivattaa voi toki muidenkin sitrushedelmien kuorta ja itselläni on varastossa yleensä aina myös sitruunankuorta, sillä appelsiinin ohella sitäkin kuluu vuoden mittaan kohtalaisen paljon.
Raastetun kuoren voit kuivattaa näin:
- Levittele raaste ohueksi kerrokseksi pellille tai muulle laakealle alustalle.
- Jos käytät uunia/hyötykasvikuivuria pidä huoli, että kuivaat miedoimmalla mahdollisella lämmöllä, jotta raaste säilyy mahdollisimman hyvänä.
- Jos kuivatat raasteen huoneen lämmössä ole erityisen tarkka, että raastekerros pysyy ohuena ja alkaa kuivua mahdollisimman nopeasti. Jääkaapin päällä pellillinen raastetta kuivuu kohtalaisen nopeasti. Saunaakin kannattaa kokeilla.
- Anna kuivua niin kauan, että raaste murenee rikki sormien välissä.
- Pieniä määriä kuivatettaessa kuivatus onnistuu ihan vaikka lautasella pöydällä.
Halutessasi voit leikellä kuoresta myös ohuita suikaleita. Tässä tapauksessa kannattaa ensin veitsellä raaputtaa kuoren valkoinen osa mahdollisimman tarkkaan pois, sillä se ei maistu erityisen hyvältä. Tämän jälkeen voitkin suikaloida kuoret haluamasi kokoisiksi ja kuivattaa edellä mainittuun tapaan.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
2 Comments
Sisko Suuronen
Hey
Ostin Marokkolaisesta kaupasta jauhemaista, mustaa kuivattua sitruunankuorta. Tuo ei paljon aromeja anna, mutta tiedätkö onko sitruunankuorella jokin muu funktio ruuanlaitossa? Mielestäni rasvat sekä öljyt että eläinperäiset käyttäyvät erilaisia
Luomulaakson Maria
En osaa tästä paljon sanoa, mutta käsittääkseni ns. mustan sitruunan kuori pitäisi maistua jonkin verran makean happamalta. En ole koskaan kokeillut, mutta maku on kuulemma ihan omanlaisensa. Olen kuullut sitä käytettävän mm. keitoissa.