Puutarha

Eikö se lumi koskaan sula eli asiaa ensi kesän kasvimaasta

Olo alkaa olla jo kovin malttamaton. Kevätaurinko on jo useampaan otteeseen pilkistellyt, mutta lumivaippa on ja pysyy kasvimaan päällä ja sulkee mustan, mehevän mullan visusti sisäänsä.

Sormet syyhyävät pääsyä kevättöihin, mutta ei auta. Lumi on ja pysyy ainakin vielä hetken. Onneksi pahimpaan puutarhan kaipuuseen voi löytää lääkkeen omasta kirjahyllystä ja selailla puutarhaopuksia ja miettiä, mitä kaikkea tänä vuonna kylvettäisiin.

No, onhan sitä pitkin syksyä ja talvea tehtykin, mutta mitään varmaa ei ole vielä tullut päätetyksi. Nyt onkin hyvä hetki pohtia istutukset lopullisesti kuntoon. Ja siihen ajattelin apuna käyttää syksyllä kokoamaani kumppanuuskasvit listaa. Onpa muuten mahtavaa, kun ei tarvitse enää noitakaan tietoja kaivella monelta lapulta! 🙂

1. Tänä vuonna ajattelin ehdottomasti kylvää taas ainakin persiljaa ja tilliä, sillä niitä meillä kuluu aivan mahdottomat määrät vuodessa. Etenkin persiljaa. Yleensä säilön molemmat pakastettuna, sillä juuri tuoreena haluan niitä ruokiin lisätä enkä taida muuten osata tehdä lihapulliakaan, jos minulla ei tuoretta persiljaa pakastimessa ole.

2. Toinen jokavuotinen kylvettävä on aina ollut Uuden-Seelannin pinaatti, joka on huomattavasti helpompi kasvatettava ja vähemmän herkästi kukkiva kuin tavallinen pinaatti. Viime vuonna en tuota kylvänyt kuin muutaman rivin, koska nokkoset kasvoivat niin hyvin, että ajattelin säästää tilaa ja käyttää nokkosta kaikkeen siihen, mihin normaalisti pinaattia. No, melkein kaikkeen se käykin, mutta jossain vaiheessa talvea aloin kaivata pinaatinkin makua, joten tänä kesänä aion siis kylvää pinaattia nokkosista huolimatta. Eiköhän tuota maata silti riitä muillekin kasveille.

3. Sipulia emme ole vielä kovinkaan monena vuonna kasvattaneet, mutta viime vuosi onnistui niin hienosti (etenkin edellisiin verrattuna), että mansikkamaallemme päätyy tänäkin vuonna sipuli poikineen ja toivottavasti saamme jälleen mahtavan sadon. Sipuli kyllä vaatisi enemmänkin kasvutilaa, kuin mitä sille on ollut nyt varattuna, sillä sipulia meillä kuluu kilo tolkulla. Ei taida meiltä löytyä ruokaa, johon ei sipulia tulisi laitetuksi. Täytyy toivoa, että tänäkin vuonna onnistun löytämään ryvässipulia istutettavaksi.

Kuva_pokkana1

4.  Lasten ehdoton suosikki ovat porkkanat ja yleensä kun aletaan pohtia tulevan kesän viljelyksiä niin ensimmäisenä kajahtaa juuri tuo porkkana. No, ovathan ne hyviä ja hauskojakin, kun kylvetään multiin lajitelma eri värisiä porkkanoita. On hauskaa, kun ei tiedä minkävärisen porkkanan tuleekaan aikanaan poimineeksi. Erilaisia lajikkeita voisi tänä vuonna miettiä myös. Vaihtelu virkistää.

5. Meidän koira-aitamme on aivan oiva paikka kasvattaa herneitä. Sidon siihen  aina kiinni parvekelaatikoita, ja kylvän herneet niihin. Herneen versot nappaavat nopeasti kiinni verkosta ja kiipeävät hienosti ylöspäin. Ainoa ongelma on, että pihamme on aurinkoinen ja hyvin kuuma ja parvekelaatikoiden multa kuivuu nopeasti. Sen voi onneksi välttää kunnon kastelulla. Parasta tässä on, että herneet eivät vie tilaa varsinaiselta kasvimaalta.

6. Pensaspapuja kasvatin muuten jo lapsena ja naapurin kanssa olimme sopineet, että hän ostaa minulta koko satoni torihinnalla. Taisi olla ensimmäinen tekemäni kauppa ikinä. 🙂 Pensaspapuja ei enää meiltä muille riitä vaan sato syödään pitkälti suoraan kasvimaalta, mutta saadaan niitä yleensä hiukan pakastimeenkin. Tänä vuonna olisi toiveissa saada talteen enemmänkin.

7. Ensimmäisten kasvien joukossa kylvän aina retiisejä. Monena vuonna ovat kirpat aina niihin iskeneet, mutta viime vuonna ei näkynyt ensimmäistäkään kirppaa. No, niitä ei tullut ikävä ja viime kesästä innostuneena ajattelin tänäkin vuonna noita herkullisia pallukoita kasvatella – tai voisihan sitä tänä vuonna kokeilla suikulaista lajiketta.

kuva_sato02

8. Muutaman viime vuoden aikana ovat myös kesäkurpitsat olleet kiinteä osa peruskasvimaatani. Ne ovat kovin tilaa vieviä ja tänäkin kesänä aion istuttaa taimet isohkoihin ruukkuihin, jotta kasvimaalaatikoiden tila säästyy muille kasveille. Kesäkurpitsat nimittäin kasvavat vallan mainiosti ruukuissa. Kurpitsat kasvavat välillä hassun muotoisiksi, kun ”putoavat” ruukun reunalta alas, mutta se ei taida makua haitata. Leikkaaminen on vain pikkuisen haastavampaa. 😀 Kesäkurpitsoiden kaveriksi laitan yleensä myös muutaman pensaspavun kasvamaan. Ovat soman näköisetkin yhdessä ja kun kumppanuuskasvit ovat niin sopivat hyvin samalle pläntille.

9. Ihan ensimmäisenä viljelykesänä tässä kodissamme kylvin punajuurta uuden uutukaiselle kasvimaallemme.  Siitä lähtien se on ollut valikoimissa lähes joka vuonna, tosin viime kesä oli niin huono, että punajuurisato jäi vain haaveeksi. Jospa tänä kesänä onnistuisi paremmin ja pääsimme herkuttelemaan niin itse punajuurella kuin sillä naatillakin. Pakastimessani ei nimittäin ole enää ainoatakaan pussia punajuuren naatteja ja se jos mikä on kovin harmillista.

punajuuri

10. Erilaiset salaatit taitavat olla osa minkä tahansa kasvimaan vakio varustusta. Niinpä ne ovat mukana tänäkin vuonna ja siemenet kylvetään heti, kun kevät on sulattanut talven sydämen ja vallannut oman paikkansa. Joka vuosi tuntuu yhtä mahtavalta rouskutella kevään ensimmäiset salaatinlehdet.

Tässä olisikin varmaan se kasvimaan perusvalikoima. Seuraavaksi pitääkin tuumia, mitä kaikkea muuta sitä kylväisi. Mutta niistä lisää toisella kerralla.

Onko sinulla vielä työn alla ensi kesän kasvimaavalikoima vai onko kaikki jo selvää? Mitä sinä ajattelit kylvää? Ideoita on aina mukava kuulla! 🙂


shopify visitor statisticsSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


5 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.