Eko,  Kierrätys,  Säilöminen,  Ympäristö

Keittiön muovirasiat vaihtoon

Viime aikoina on ollut paljon uutisia muovista. Yksi uutinen kertoo, kuinka paljon muovia on merissä ja toinen mainitsee, että me hengitämmekin jo muovia. Tuntuu, että jokaisella on muovista mielipide. Yhtä mieltä voimme varmaan kuitenkin olla siitä, että jos muovia käytetään, niin on erityisen tärkeää saada se oikein kierrätetyksi. Parasta olisi, että muovin käyttöä saataisiin vähennetyksi kaikin keinoin.

Keittiön muovirasiat vaihtoon

Kotitalouden tyhjät muovipakkaukset

Muovia on monenlaista, mutta suurin osa siitä kelpaa kierrätykseen. Itse asun alueella, jonka muovinkierrätyksestä vastaa Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy. Sen lajitteluohjeiden mukaan muovinkierrätykseen saa viedä kotitalouden tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia, mutta sinne ei saa viedä muovia, joka on likaista tai on valmistettu PVC-muovista.

Itse tunnustaudun hamsteriksi. Tuntuu todella kurjalta heittää vaikkapa hyvä muovinen jäätelöpakkaus roskikseen. Siinä kun voi pakastaa vaikkapa marjoja tai kotitekoista jäätelöä. Selvää rahan säästöä, kun ei tarvitse ostaa pakastusrasioita tai -pusseja vaan käyttää jo olemassa olevia muovipakkauksia.

Monenlaista muovia olen ajan saatossa heittänyt pois kodistamme. Vanhoja muovikauhoja, leikkuulautoja, lasten asioita ja kaikenlaista pientä sälää, jota en välttämättä edes ole koskaan oikeasti tarvinnut. Hyvin pitkään on keittiössäni ollut vain ja ainoastaan puisia leikkuulautoja ja muoviset kauhatkin alkavat pikku hiljaa kaikota puisten tieltä. Hyvä niin. Vielä on silti matkaa siihen hetkeen, että keittiömme olisi muoviton. Nähtäväksi jää tuleeko se päivä joskus tulevaisuudessa, mutta yritys muovin korvaamiseksi on kova.

Joka tapauksessa muovia on meillä reilusti vähemmän kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Moni asia on korvautunut puulla, teräksellä tai keramiikalla, jotka ovat monin verroin mukavampia käytössä. Muovi ei minusta ole erityisen miellyttävä materiaali. No, ehkäpä se taikinanuoliaisessa ajaa asemansa. Sitä on ehkä vaikea tehdä muusta materiaalista tai ainakaan toimivuus ei ole saman tasoista. Tosin ilman sitäkin tulee toimeen.

Keittiön muovirasiat vaihtoon – lasisia tilalle

Viime viikolla päätin vihdoin hävittää varjelemani jäätelörasiat ja muut pikku purkit. Kasasin ne pöydälle eräänä iltana. Ajatuksena oli viedä ne seuraavana päivänä muovinkeräykseen, kun olisimme muutenkin autolla liikkeellä. Pikkuisen kirpaisi, kun katselin purkkipinkkaa pöydällä. Säästäväinen talousihme kuiskaili itkua pidätellen, kuinka hyviä ja tarpeellisia rasiat olivat. Sitten pieni ekompi ääni kertoili muovin haitoista ja siitä, että nämä purkit oli todellakin tarkoitettu vain kertakäyttöisiksi. Kirpaisihan se, mutta nyt rasiat ovat siellä missä kuuluukin eli pakkauskierrätyksen kontissa.

Muovin kierrätys säästää energiaa ja vähentää öljyn käyttöä. Monen vaiheen jälkeen materiaalista jalostetaan raaka-ainetta, jota käytetään teollisuudessa uusiomuovinvalmistamiseen. Ehkäpä jäätelörasiani palaavat kotiini jätesäkin muodossa.

Vanhoista jäätelörasioistani huolimatta, olen jo pidemmän aikaa pakastanut monia asioita pusseissa ja jatkuvaan käyttöön tarkoitetuissa muovirasioissa. Olen ollut hyvin tarkka siitä, että rasiat ovat olleet naarmuttomia ja ehdottomasti muutenkin ehjiä ilman värjääntymiä. Lisäksi olen käyttänyt myös lasisia pakastusrasioita.

Meillä kuivaamisen ohessa myös pakastetaan aika paljon mm. puutarhan satoa. Lasisia purkkeja ei ole vielä kovinkaan paljon ja on tuntunut jotenkin hurjalta viskoa menemään ehjät, hyväkuntoiset muoviset pakastusrasiat. Siitä olen varma, että kun näissä alkaa käytönjälkeä näkyä, niin sitten heitän ne kyllä surutta menemään ja hankin tilalle lasisia rasioita, joissa vain kannet ovat muovia.

Tosi asiassa haluaisin jo päästä eroon kaikista muovisista rasioista, mutta laskusta tulisi aika suuri, jos pitäisi nyt kerralla korvata kaikki tarvittavat muoviset rasiat lasisilla. Auttaisikohan, jos kirjoittaisi joulupukille ja toivoisi joululahjaksi? 🙂Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.