Historialliset vaatteet/asusteet/ompelu

Kalevala Koruja keskiaikapukuihin

Olen useasti kertonut, että keskiaikapuvun suunnittelu alkoi yleensä sillä, että hankittiin uusi Kalevala Koru. Toki joskus kävi toisinkin päin ja totta kai moni koru käy useamman puvun kanssa.

Uhtuan sotka (esikuva on peräisin Uhtualta noin 1050-1300) on ensimmäisiä Kalevala korujani ja samalla myös yksi lempikorujani. Se sopiikin useamman eri keskiaika-aiheisen puvun kanssa. Tuota korua tosin käytän mielelläni ihan nykyaikaistenkin asujen kanssa.

Kalevala Koruja keskiaikapukuihin

Setukaisten kääty (esikuva on osa setukaisnaisen puvun korustoa) ostettiin alun perin yhden sinisen pukuni asusteeksi, mutta jossain vaiheessa päätyi käyttöön myös toisen asun kanssa, josta postaan piakkoin.

Perniön sormus ( esikuva on peräisin Perniön Yliskylästä 1100-luvulta) käy ihanasti kaikkien keskiaikapukujen kaveriksi. 🙂

Kuvan rannekoru on  Hattelmala-aihe ja yksi rakkaimpia korujani. Sain sen aikanaan lahjaksi ja se onkin ollut monesti käytössä melkein jokaisen keskiaikaisen asuni kanssa.

Pidän Kaleva koruista paljon. Pääasiassa kuitenkin yleensä niistä, joilla on historiallinen esikuva. On toki moni muukin Kalevala Koru kaunis, mutta pukuihin yhdistän mieluiten niitä, joiden historiasta tiedän jotain ja monesti on mukava katsoa, että sekä puku, että koru ovat samanaikakauden tuotoksia. Koru antaa puvulle viimeisen silauksen.

Vuosia sitten, kun näitä koruja enemmän ja useammin ostin, kävin yleensä aina samassa pikkuliikkeessä silloisilla kotikulmillani. Myyjä tunsi minut ja yleensä kanta-asiakkaana sain aina pienen alennuksenkin. Oli mukavaa käydä samassa liikkeessä, jossa myyjä tiesi heti, mistä pidin. Nyt taitaa tuossakin liikkeessä olla ainakin eri ihmiset töissä, jos liikettä edes enää on. En tiedä, kun en ole pitkään aikaan siellä käynyt.

Kalevala Korut tehdään muuten Suomessa. Tarkemmin sanottuna Helsingissä Pitäjänmäellä.

Kalevala Korun sivuilla kerrotaan myös, että ”Kestävä kehitys ja ympäristöarvojen kunnioitus ovat Kalevala Korulle itsestäänselvyys. Käytettävien materiaalien kotimaisuusaste on mahdollisimman korkea, kultatuotteet valmistetaan kierrätetystä kullasta, jätevedet otetaan talteen ja toimitetaan puhdistettavaksi.”

Näillä tiedoilla voikin hyvillä mielin ostaa Kalevala Korun tuotteita jatkossakin.


shopify analytics ecommerceSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


14 Comments

 • Kati

  Mulla on noita monta. Ne olivat jotenkin muodikkaita 90-luvulla ja sain niitä rippilahjaksi. En ole enää niitä juurikaan käyttänyt, vaikka ihan nättejä ovat. Tallessa kyllä. Sama sormuskin mulla on kuin sulla 🙂

  • Maria/Luomulaakso

   Taisi se niin olla, etä 90-luvulla noita annettiin paljon lahjoina. Kauhea, miten sitä joutuu ihan miettimään jo joitain asioita! 😀 Itsellänikin löytyy laatikosta koruja, joita en vain syystä tai toisesta tule oikein koskaan käyttäneeksi. 🙂

 • Metsäntyttö

  Kalevala-korut on kyllä upeita! Itselläni ei niitä ole, mutta tykkäisin kyllä. Luulisin niiden sopivan aika monenlaiseen vaatetukseen. Siis ihan nykysellaiseenkin, kun ovat ronskimpia kooltaan ja kestävämpiä kuin monet ns. tavalliset kulta- tai hopeakorut. Tuo kääty tuo mieleeni äitini vanhan kaulakorun. Oli aikalailla tuohon tapaan tehty ketju ja rannekoru, mutta eivät olleet mitään jalometallia.

 • Tylsä Mörökölli

  Ihania ovat kalevalakorut itsellänikin on muutama, saatu jo 60-luvulla. Mistähän tuo hattelmala-aiheinen on saanut nimensä? Kinnostuin kun tässä likellä asun. Täytyypä etsiskellä kiitos blogiini kirjautumisesta. Teillä elellään vähän samaan tyyliin, kuin meillä 80-90 luvuilla. Luomua syötiin ja syötettiin lapsille ja siihen aikaan sen saaminen ei ollut niin helppoa kuin nykyään, joten itsellä oli isot kasvimaat.

  • Maria/Luomulaakso

   Nimien alkuperät ovat aina mielenkiintoisia. Tästä on tuntunut löytyvän tietoa kovin vähän tai sitten en ole vain siihen törmännyt.

   Voin kuvitella kuinka vaikeaa oli saada käsiinsä luomua tuohon aikaan, kun se noin 8 vuotta sittenkin oli aika kiven alla. Omat viljelmät olivat kovasti avuksi ja niin ne ovat toki nytkin. Kiva, kun kävit kylässä. Toiviottavasti tulet toistekin. 🙂

 • SilvanaJoanne

  Ciao Maria, thank you so much for commenting my blog. I didn’t know you have special needs children <3 I have a sister with cerebral palsy that I dedicated my very first blog post to. You and your angels will be in my prayers from now on! Don't worry about not writing in English. I will visit you nonetheless and admire your beautiful pictures! My best wishes to you new friend! Silvana

  • Maria/Luomulaakso

   Hi Silvana! 🙂

   I have three special needs children but one of them needs more care than the other two. I did not know about your sister. Obviously I have not yet read all your blog posts but I will keep reading them – one by one. 🙂

   It is always wonderful to have a new friend. 🙂 <3

   Have a lovely day, Silvana. 🙂

 • Napamassu- Mami

  Kalevala koruissa on kyllä sitä jotain.

  Pieneksi hetkeksi olin unohtanut koko Kalevala korut.
  Kunnes luin tämän.
  Minulta löytyy muutamia Kalevala koruja, ne ovat minulle erittäin arvokkaita. Ne löytyvät äitini vanhasta korurasiasta, ja korut ovat itseasiassa äitini vanhat.
  Huomenna suuntaan kohti yläkaappeja, ota käteeni korurasian ja laitan kaulakorun kaulaani< 3

  Ihania koruja on sinulla <3

  Mukavaa viikonloppua !

  • Maria/Luomulaakso

   Korusi sisältävät siis annoksen muistoja ja ovat siten paljon enemmän kuin vain koruja. Voin kuvitella, miltä tuntuu penkoa muistojen laatikkoa, ottaa sieltä käteensä koru ja laittaa se kaulaansa. Ihania hetkiä sinulle. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.