Arki,  Kierrätys,  Koti

Joukkotuho

Montako kodinkonetta voi mennä rikki vajaan puolen vuoden aikana? Siinä kysymys, johon meidän taloudessa on liiankin hyvä vastaus. Tällä hetkellä saldo on seitsemän kappaletta.

Meille on hyvin lyhyessä ajassa kotiutunut uudet versiot liedestä, pesukoneesta, jääkaappi/pakastimesta, arkkupakastimesta sekä jääkaapista. Niin ja kahvinkeitin!

Kellarin puute on jälleen nostanut päätään. Kuinka paljon sähköä säästäisikään, jos olisi kellari! Mutta kellaria ei ole. Muutama vuosi sitten maakellarin rakentamista vielä harkittiin, mutta harkinta-asteelle se sitten jäi. Ja tämä taitaa olla ihan pysyvä olotila. Onneksi on nyt uudet kodinkoneet, jotka toivottavasti potkuttelevat  monen monituista vuotta eivätkä hajoa kaikki yhtäaikaa. Toisaalta mikäpä nykyään kestäisi… Ja hassuinta on, että niin paljon puhutaan kierrättämisestä ja  säätämisestä, mutta sitten mitään ei kuitenkaan kannatakorjata! Mitä oikeastaan tarkoittaa, ettei kannata korjata? Olen huomannut, että sillä ei ole loppujen lopuksi mitään tekemistä sillä, millainen osa johonkin tarvittaisiin ja olisiko sen vaihtaminen yksinkertaista vai ei. Lopujen lopuksi kaikki mitataan aina rahassa. Jokin osa on niin kallis, että sitä ei kannata hankkia, koska uuden ostaminen on halvempaa tai osa on ainakin niin lähellä uuden laitteen hintaa, että ei ole mitään järkeä ostaa uutta osaa vanhaan laitteeseen, josta sitten kohta hajoaa jotain muuta.

Mutta miksi on tehty niin, että osat ovat niin kalliita? Eikö olisi järkevää vaihtaa jokin osa ja pidentää kodinkoneen käyttöikää? Eikö sillä tavalla kuluisi vähemmän materiaalia? Tarvitsisi valmistaa vähemmän tavaroita alusta asti? Kummalliseksi on maailma mennyt.

No, tämä lienee se hetki, jolloin ollaan iloisia siitä, että on uudet, toimivat kodinkoneet. Surullinen näky takapihalla ei paljon kuitenkaan  hymyilytä. Onneksi nuo eivät tuossa enää kauan loju. Lumien nyt mentyä olisi tarkoitus viedä kaikki kierrätykseen ja laittaa piste tälle episodille elämässä ainakin hetkeksi. Voihan olla, että huomenna hajoaa taas jotain.


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.