Hunajaiset banaaninkuori sämpylät
Niin mukava kuin banaaninkuorista onkin leipoa kakkua (joka muuten on ehdottomasti yksi lempiresepteistäni kaikista banaaninkuorikokeiluista) täytyy välillä leipoa leipääkin. Aina ei voi syödä herkkuja – tosin kyllä näistä sämpylöistäkin aika herkkua syntyi!
Lapset tuottavat banaaninkuoria perheessämme aikamoisen tehokkaasti enkä millään raaskisi heittää kuoria kompostiin, kun ne kerta syömiskelpoisia ovat. Niinpä piti kehittää jotain muuta.
Uusi resepti alkoikin muotoutua parhaillaan vietettävien teemaviikkojen hengessä. Tässä reseptissä viljava leipäviikko sulkee hellään syleilyynsä yllättävän hävikkiviikon.
Hunajaiset banaaninkuorisämpylät
Aloita valmistelut keräämällä ja huuhtelemalla luomubanaaninkuoret. Pese kuoret ja leikkaa kovat päät pois. Laita likoamaan vesiastiaan. Vaihda vesi kerran päivässä niin kauan, että viimeinen vaihtovesi on kirkasta. (Liotusveden voit käyttää kukkien kasteluun. ) Tähän menee yleensä 3-4 päivää.
Surauta banaaninkuoret soseeksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Sauvasekoitinta käytettäessä kannattaa ensin paloitella kuoret pienemmiksi.
2,5 dl maitoa
50 g hiivaa
n 1 dl hunajaa (n. 140 g)
2 sitruunan mehu (sekä sitruunoiden raastettu kuori)
3 dl (n. 340 g) banaaninkuorisosetta
2 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 10 dl vehnäjauhoja
60 g sulatettua voita
1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon
2. Sekoita joukkoon banaaninkuorisose, sitruunoiden mehu (ja kuori), kaurahiutaleet, täysjyvävehnäjauhot, hunaja ja suola.
3. Sekoita hyvin ja lisää melkein kaikki vehnäjauhot.
4. Vaivaa, lisää jauhoja tarpeen mukaan.
5. Lisää sulatettu voi ja vaivaa lisää. Lisää jauhoja tarpeen mukaan.
6. Anna levätä n. 15 minuuttia muovin alla leivinlaudalla.
7. Leivo sämpylöiksi (n. 16 kpl)
8. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes pinta on ottanut sopivasti väriä.
Meillä mielipiteet jakautuvat sitruunan suhteen. Osa pitää sitruunankuorien syvästä sitruunan mausta, toiset taas eivät. Kuoren voi kuitenkin huoletta jättää halutessaan pois kuten myös sitruunan mehunkin.
Teline, jossa sämpylät ovat on muuten yksi rakkaimpia esineitä keittiössäni. Sain sen lahjaksi reilu vuosi sitten ja siitä lähtien se onkin ollut pysyvä osa sisustusta. Siihen voi laittaa helposti tarjolle sämpylät, mutta yhtä hyvin se käy myös hedelmille, jotka näyttävät siinä ihanilta eikä se ole hullumpi paikkaa tomaateillekaan! Varsin monikäyttöinen kapistus siis – ja niin kaunis!
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
4 Comments
Kati
Epäilemättä tosi maukkaita, mutta kuulostaa niin kummalliselle 😀
Maria/Luomulaakso
Kyllä se banaaninkuorileivonta itsestänikin ensin tuntui hassulta, mutta nyt siihen alkaa jo tottua. Ihan normiaines meidän keittiössämme jo! :
Sose tekee sämpylöistä mehukkaita ja pehmeitä. Kannattaa kokeilla.
Johanna
Teline on tosi upea! Ja sämpylät näyttävät niin tuoreilta ja hyviltä 🙂
Maria/Luomulaakso
Sämpylät olivat hyviä, loppuivat vaan taas turhan nopeasti. Ja tuo teline – se on kyllä minusta niin mahtavan ihana! Käytän sitä todella moneen asiaan ja se on kaunis tyhjänä ja täytenä. 🙂