Haastattelussa Luomuliiton toiminnanjohtaja Elisa Niemi
Vuonna 2010 Elisa Niemi oli onnensa kukkuloilla aloittaessaan pestinsä Luomuliiton toiminnanjohtajana. Unelmatyöksi hän sitä nimitti jo silloin eikä innostus ole siitä hiipunut.
Oikea ihminen, oikeassa paikassa
Lukion jälkeen aloitetut agroekologian opinnot yhdessä rinnalle sopivien luomuopintojen kanssa olivat Elisalle nappivalinta. Oppimateriaalien valmistaminen luomuopintoja järjestäneen Ruralia-instituutin kanssa oli sekin askel kohti unelmaa eikä vuosien saatossa hankittu järjestökokemus ollut todellakaan haitaksi. Unelmatyöhön oli kerätty eväitä pitkin matkaa.
Elisan arkeen kuuluvat nyt Luomuliiton moninaiset tehtävät. Hän nauttii luomutuottajien kanssa työskentelystä, tapahtuminen järjestämisestä ja Luomuliiton oman lehden – Luomulehden – toimittamisesta.
Hänen puheestaan kuulee suuren arvostuksen luomutuottajia ja heidän tekemäänsä työtä kohtaan. Ei ole epäilystäkään, etteikö Elisa Niemi olisi juuri oikea henkilö työhön, jota on viimeiset kuusi vuotta tehnyt.
Luomuliitto palvelee viljelijää ja kuluttajaa
Luomuliitto perustettiin 1985, koska oli tarve valtakunnalliselle järjestölle, joka tarjoaisi erilaisia palveluita tuottajille. Tätä ennen oli ollut vain alueellisia yhdistyksiä. Jo liiton perustamisen aikoihin tarjottuja neuvontapalveluita tarjotaan yhä tänäkin päivänä. Luomuliitto auttaa myös verkostoitumisessa, tuo luomutuottajat ja kuluttajat yhteen ja tekee työtä paremman ruuantuotannon puolesta.
Moni mieltää Luomuliiton vain viljelijöille suunnatuksi järjestöksi. Elisa muistuttaakin, että Luomuliitto on myös kuluttajajäsenille, joiden määrä onkin viime vuosina lisääntynyt, sillä ihmiset kaipaavat kestävää tuotantotapaa sekä lisää luomutuotteita. Luomuliitolla on myös kuluttajajäseniä hyödyttäviä jäsenetuja ja erilaisia tapahtumia.
Luomulehti ja sen tekemiseen tarvittava laaja yhteistyöpohja saavat Elisan hymyilemään. Hän on hyvillään toimivasta, laajasta yhteistyöstä ja näkee sen tärkeänä. Samankaltainen laaja-alaisuus näkyy myös Luomuliiton järjestämissä tapahtumissa, joissa on osaanottajia monessa sukupolvessa. Noissa tapahtumissa ruoditaan tämän hetkisiä asioita, pohditaan tulevia ja jaetaan luomumaatilojen arkea – niitä iloja ja suruja. Kukapa ymmärtäisi paremmin kuin toinen, joka elää samankaltaisia elämänkäänteitä.
Maatalouden tulevaisuus
Keskustelu maatalouden tulevaisuudesta saa Elisan vakavaksi. Hän pohtii kannattavuutta ja omavaraisuutta. Kannattavuus on yksi keskeisimpiä ongelmia kotimaisessa maataloudessa ja pitäisi myös miettiä, haluammeko maamme olevan omavarainen jatkossakin. Molemmat ovat isoja kysymyksiä ja ne tulisi ratkoa yhteistuumin.
Omavaraisuutta ei saa takaisin hetkessä ja toimiva ruuantuotanto on tärkeä etenkin kriisitilanteissa.
Toinen iso huolenaihe Elisalle on ilmastonmuutos. Sen myötä pohjoisen ruuantuotannon merkitys tulee tulevaisuudessa kasvamaan ja oli hyvä ottaa viljelymenetelmissäkin muuttuva ilmasto huomioon, sillä menetelmät, jotka parantavat ruuantuotannon onnistumista sään ääriolosuhteiden lisääntyessä, ovat yksi tapa lisää turvata ruuantuotantoa. Elisa mainitsee yhtenä hyvänä keinona eloperäisen aineen lisäämisen pelloille, jotka eivät enää ole hedelmällisiä. Näin keinolannoitteiden köyhdyttämät pellot saadaan taas kukoistamaan.
Luomuun siirtyminen on ollut tuotajille kannatavampaa ja ymmärrettävästi moni on ollut onnellinen päästessään käyttämästä kasvinsuojeluaineita. Luomuun siirtyminen on tuonut myös uutta intoa viljelijöiden arkeen.
Elisa näkee tärkeäksi avoimen viestinnän kehittämisen, jotta kuluttajat tietävät, millaista ruoantuotanto on. Hän toivoo myös, että nyt yhä lisääntyvät maatilatapahtumat sekä lyhessä ajassa kukoistukseen nousseet REKO-lähiruokarenkaat tulevat jatkamaan kasvuaan ja yhä useampi ostaisi ruokaa suoraan tuottajalta ja tutustuisi samalla paremmin ruuanalkuperään sekä tuotantoon.
Luomun edut
Elisa kertoo tarkkaan, kuinka kokonaisvaltainen sertifikaatti luomu on. Se on ainut maailmanlaajuinen sertifikaatti eettisemmälle ja ekologisemmalle ruualle ja reilumpaa kauppaa siinä mielessä, että tuottaja saa kohtuullisemman korvauksen työstään. Vuosikymmenien kehitys luomun eteen kantaa hedelmää ja tarjoaa merkittävän vertailukohdan tavanomaiselle tuotannolle.
On harmillista, että luomun uskottavuutta ravistelevat tutkimukset saavat helposti huomiota mediassa, vaikka tutkimusten menetelmät eivät olisikaan olleet hyvin perusteltuja. Luomulla vaikuttaa kuitenkin olevan iso merkitys mm. ilmastonmuutoksen torjumisessa ja saattaa olla, että luomulle olennainen hiilensitominen peltomaahan voisikin olla juuri se käänteentekevä asia ilmastonmuutoksen torjumisessa.
Luomun lisääntynyt käyttö näkyy myös tuotantomenetelmien kehittämisessä. Hyvä esimerkki tästä on se, kuinka luomuyritykset ovat tehneet upeaa, uraauurtavaa työtä sen eteen, että lisäaineita ei enää tarvittaisikaan samassa määrin elintarvikkeissa kuin mitä tähän asti on käytetty.
Elisan ostoskori
Kuten arvata saattaa, sisältää Elisan ostoskori pääasiassa luomutuotteita, mutta koska syömisestä ei saa tehdä liian vaikeaa, on ostosten joukkossa välillä myös muita tuotteita.
Vihannekset ja maitotuotteet hän tapaa kuitenkin hankkia aina luomuna. Elisan suosikkieläin on lapsesta saakka ollut lehmä ja se lieneekin osasyynä siihen, että juuri maitotuotteet kuuluvat siihen ryhmään, jonka hän lähes poikkeuksetta hankkii luomuna. Suomessa on niin luonteva kasvattaa laadukasta nurmea ja hyvinvoivia lehmiä.
Elisa arvostaa korkealle lähellä tuotetun luomun. Hänelle kotimainen luomu on ennen kaikkea luonnollinen ja eettinen valinta, joka on luonteva osa hänen elämäänsä.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.