5 luottokasviani kasvimaalle
Jo syksyllä alkaa seuraavan kesän kasvimaan suunnittelu. Tietyt kasvit toistuvat jokseenkin joka vuosi ja joukkoon tulee monesti jotain uuttakin kokeiltavaksi. Vähän riippuu aina siitä, miten tilaa riittää.
Omat 5 luottokasviani kasvimaalle ovat kohtuu vaivattomia viljellä ja lisäksi ne antavat yleensä hyvän sadon ja ovat helppoja säilöä ja jokaista näistä voi kasvattaa jonkin sortin astiassa. Meillä kovassa käytössä lavatarhan lisäksi ovat mm. paljut, pesuvadit ja parvekelaatikot.
Postaus on osa Omavaraisuus blogeissa-ryhmän postaussarjaa,
jota luotsaavat Tsajut sekä Korkealan Heikki.
Kurkkaa myös Omavaraisuus blogeissa keskusteluryhmä.
Kurpitsat
Kurpitsat ovat jo vuosia olleet suosikkejani.
Spaghettikurpitsa on kohtuu varma kesästä riippumatta ja sen yksi parhaita puolia on kasvutapa.
Meillä se kasvatetaan nykyisin aina säleikössä ja tämän ratkaisun myötä eivät kurpitsat vie paljon tilaa. Moni kurpitsa (mm. halloween, myski) kasvaa köynnöstäen ja tätä ominaisuutta hyödyntäen olen saanut ei niin kauhean suurelle kasvimaalleni paljon lisää kasvatus tilaa. Huononakin kesänä spaghettikurpitsa ja Halloween-kurpitsa tuottavat ihan mukavan sadon. Harsojen käyttö kylmimpinä jaksoina auttaa myös.
Myös kesäkurpitsa kuuluu lempparikurpitsoihini. Se kasvaa nykyisin pääasiassa altakastelevassa parvekelaatikossa, suuressa ruukussa tai pesuvadissa. Kesäkurpitsa on myös kohtuu viljelyvarma, etenkin jos kylmänä kesänä käyttää harsoja.
Kurpitsat on helppo säilöä pakastamalla, kuivattuna tai vaikka pikkelöitynä, mutta spaghettikurpitsa ja Halloween kurpitsa säilyvät helposti huoneenlämmössä useamman kuukauden.
Uuden-Seelannin pinaatti
Uuden-Seelannin pinaatti kuuluu ehdottomasti joka vuotisiin kasvatettaviin. Se on viljelyvarma ja kasvaa helposti säleikössä. Viihtyy paahteessa, mutta elelee hyvin ja tuottavasti myös kylmempänä kesänä. Säleikössä kasvatettuna se säästää valtavasti tilaa kasvimaalla.
Pinaatti on helppo säilöä kuivaamalla tai pakastamalla ja sen käyttö onkin erittäin monipuolista, sillä pinaatti sopii melkein kaikkeen.
Pavut
Pavut muistan kasvimaalta jo lapsuudenkodistani. Pensaspapuja kasvatettiin aina ja ne menestyivät erittäin hyvin, vaikka maa oli savistakin savisempi. Nykyisin keväät ovat usein vähän konstikkaita ja siksi tapaan esikasvattaa niin pensaspavut, ruusupavut kuin salkopavutkin. Kasvuun lähtö on varmempaa, kun kasvimaalle istuttaa pienen taimivauvan, joka on huomattavasti vähemmän herkkä sään vaihteluille kuin kylvetty siemen. Tämä on kantapään kautta opittua, sillä yksi kesä kulvin pavut kolmasti ennen kuin kylmä ja märkä alkukesä antoi periksi ja lämpö herätteli kolmannen kylvön pavut kasvuun. Aloitettuani taimikasvatuksen on papusato ollut aina taattu eikä siemen enää mätäne maahan, vaikka alkukesä olisi kylmä ja sataisi kaatamalla. Taimikasvatusvaihe on nopea ja helppo sekä säästää aikaa, hermoja ja siemeniä sekä tietenkin rahaa. Lisäksi pavut saavat mukavan spurtin satokauteen.
Pavut ovat helppoja säilöttäviä. Meillä ne yleensä pakastetaan, koska pidämme pavuista siten aivan erityisen paljon.
Kaalit
Kaaleista osa on vähän konstikkaita, koska ne maistuvat vähän turhankin hyvin yhdelle jos toisellekin pienelle öttiäiselle. Tästä syystä olen päätynyt panostamaan lähinnä kyssäkaalin ja lehtikaalin kasvatukseen, sillä ne maistuvat pikkuöttiäisille aika paljon huonommin kuin vaikkapa keräkaali.
Molemmat ovat viljelyvarmoja ja tuottavat mukavasti satoa. Molemmat tapaan myös taimikasvattaa (ja aika ajoin ostan taimia myös REKO-tuottajilta), sillä näin ne saavat hyvä alun satokauteen.
Molemmat on myös helppo säilöä, niin kuivattuna kuin pakastettunakin, mikäli satoa ei tule syödyksi kokonaan tuoreena.
Sipulit
Sipulit ovat ajoittain hiukan konstikkaita. Ainakin meillä. Joskus ne kasvat aivan loistavasti ja sitten eivät millään. Olen tullut siihen tulokseen, ettei sillä oikeastaan ole niin väliä.
Pitkin kesää napsin ruokiin ja pakastimeen sipulien varsia. Niinpä sipuli tuottaa huonona vuonna pelkkiä herkullisia varsia, joita tykkään käyttää melkeinpä missä vain! Hyvänä kesänä saan sitten niin varsia kuin varsinaisen sipulinkin. Loistava lopputulos kävi kummin tahansa.
Sipulinvarret (ja ruohosipuli) ovat helppo säilöä pakastamalla tai vaikkapa kuivaamalla, jos haluaa säästää pakastin tilaa.
Myös nämä omavaraistelevat blogit osallistuivat yhteispostaukseen ja kertoivat kuulumisistaan:
Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/perunamaa/
Kakskulma http://kakskulma.com/ensi-kesana-meilla-syodaan
Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2022/04/huhtikuu.html
Kasvuvyöhyke 2
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/04/viisi-varmaa-kasvia-kasvimaalle.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/04/suuntana-omavaraisuus-osa-4-elainten.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-4/(opens in a new tab)
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/04/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-4.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2022/04/huhtikuun-ensimmainen-maanantai.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/teurastus-ja-muita-asioita-farmilta
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21605
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2022/04/omavaraisempaa-elamaa-2022-osa-1.html
Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2022/04/suuntana-omavaraisempi-elama-2022.html
Vyöhyke 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/itselle-kasvattaminen/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/04/unelmana-omavaraisempi-elama-kasvimaan.html
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/04/04/huhtikuu-22-kasvien-top-5
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
12 Comments
Pingback:
Pingback:
korkealan Isäntä
Kyllä on hienosti kurpitsa vallannut verkon ei meillä noin isolti edes ehditty kasvamaan. Hyvät top 5 eväät löytyy teidän puutarhasta ja kuinka kaunista.
Marketta
Ihana palmukaali! Sitä en ole koskaan saanut oikein onnistumaan.
Luomulaakson Maria
En tiedä onnistuuko se erityisen hyvin nyt meilläkään. Kasvoi tuossa laatikon reunassa, kun muuta paikkaa ei enää ollut. Hirveän tuuheaksi ei siinä koskaan jaksanut kasvaa. Mukavasti kuitenkin somisti ja toi joukkoon uuden värisävyn. 😀
Luomulaakson Maria
Kesissä on eroja. Aina ei yhtä tehokkaasti ehdi kurpitsa säleikköä vallata, mutta kun ehtii, niin kyllähän noissa silmä lepää.
Marika Tudeer, Pilkkeitä Pilpalasta -blogi
Kauniita kuvia sinulla! Kohta on kesä, onhan?
Luomulaakson Maria
Onneksi on! Ja kiitos! ❤️
Kotivaaraska
Aina kuvissa ihailen, miten teillä on tila hyödynnetty upeasti myös ylöspäin!
Luomulaakson Maria
Ylöspäin hyödyntämällä viljelytila kasvaa aivan uskomattoman paljon ja mahdollistaa helposti suuremman satomäärän.
Jael
Teillä on kyllä niin ihana tuo puutarha;) ja herkullisia viljelyskasveja, kaikki sellaista mitä itse tykkään syödä;D
Luomulaakson Maria
Kiitos. 🙂 Ihan samaa mieltä kanssasi. 😀