Eko,  Kuluttaminen

21 ekologista säästövinkkiä

Kotona ja keittiössä voi säästää helposti monta euroa. Monesti valinnat ovat samalla myös ympäristöystävällisiä ja pienentävät kotien kemikaalikuormaa. Arjen pienet teot eivät ole vaikeita toteuttaa vaan ne sujahtavat hetkessä luontevaksi osaksi elämää.

21 ekologista säästövinkkiä

1. Liota itse pavut ja keitä soppaa. Älä käytä purkkipapuja

 • Säilykepurkit ovat kohtalaisen turhia, kun puhutaan palkokasveista. Paljon edullisemmaksi kukkarolle tulee, jos ostat kuivattuja papuja, herneitä ja linssejä. Papuja ja herneitä liotetaan yleensä yön yli ja linssejä ei tarvitse liottaa lainkaan. Käyttämällä kuivattuja palkokasveja säästyt myös säilykepurkkien kemikaaleilta. Palkokasveja myydään jossain kaupoissa irtomyyntinäkin, jolloin voit ostaa niitä suoraan omaan purkkiin ja näin syntyy vähemmän jätettä.

2. Korvaa lihaa palkokasveilla

 • Palkokasvit ovat hyviä proteiininlähteitä. Kotoisessa härkäpavussa on runsaasti proteiinia. Lihaa käyttäessäsi kiinnitä huomiota sen tuotantotapaan. Ekologisesti tuotettu liha sekä riista ovat hyvät vaihtoehdot. Hyvä on myös muistaa, että liharuuasta voi vähentää lihan osaa helposti lisäämällä joukkoon palkokasveja. Vähemmän ja laadukkaampaa on hyvä ohje lihan kohdalla.

3. Käytä etikkaa ja soodaa kodin puhdistukseen

 • Käyttämällä etikkaa ja soodaa kodinpuhdistukseen selviät pienemmällä kemikaalikuormalla. Etikka ja sooda ovat myös edullisia ja soodaa myydään paperipusseissakin. Luomulaaksosta löydät näppärät vinkit mm. ekologisempaan kodinsiivoukseen.

4. Kierrätä

 • Kierrättämällä säästät luonnonvaroja ja pidät huolen, ettei esimerkiksi muovi päädy luontoon. Monet roskat ovat haitallisia mm. elämille. Pyri hankkimaan vain sellaista, minkä voit kierrättää vielä senkin jälkeen, kun et sille enää uutta käyttötarkoitusta keksi. Jos et enää itse tarvitse, lahjoita ehjät ja toimivat tavarat eteenpäin. Hyviä kohteita ovat vaikkapa Hope ry ja Fida. Monia muitakin kohteita toki löytyy googlettamalla.

5. Kompostoi biojätteet

 • Kompostointiin on useampi vaihtoehto. Tavallisin lienee pihalle sijoitettava lämpökompostori, mutta sisällekin sijoitettavia vaihtoehtoja on. Oletko jo tutustunut matokompostiin tai Bokashiin? Kompostoimalla saat ravinteikasta multaa vaikkapa ruukkupuutarhaan tai kasvimaalle.

20 ekologista säästövinkkiä

6. Irrota sähkölaitteet verkkovirrasta, kun et käytä laitetta

 • Irrottamalla laitteet pistorasiasta säästät sähköä sekä laitetta. Pelkkä valmiusvalokin kuluttaa energiaa.

7. Käytä kestokasseja ja -pusseja kaupassa

 • Kestokassit ovat näppäriä mukana ja kestävät ostokset paremmin kuin muovi- tai paperikassi. Myös hedelmät, kasvikset ja erilaiset leipomotuotteet voi ostaa kankaisiin kestopusseihin. Kestokasseja ja -pusseja käyttämällä säästät sekä rahaa että luontoa.
  Vanhoista tekstiileistä voi helposti ommella kestokasseja. Samalla kierrätät vanhalle tekstiilille uuden elämän.

8. Hanki kestovesipullo ja vältä muovia

 • Tänä päivänä on tarjolla monenlaisia kestopulloja. Monet niistä ovat täysin muovittomia. Hankkimalla oman kestopullon ja ottamalla mukaan vettä säästät ison summan rahaa vuodessa, vältyt muovisten vesipullojen mikromuovilta ja vähennät muovin kulutusta.

9. Sammuta valot poistuessasi huoneesta

 • Miksi polttaa valoja huoneessa, jossa kukaan ei ole. Säästetään energiaa ja sammutetaan turhat valot ja laitteet. Aina.

10. Hoida useampi asia yhdellä automatkalla

 • Automatkat kannattaa suunnitella hyvin. Näin säästät poltoainetta, ja rahaa sekä estetään auton matkamittariin kertymästä kilometrejä, kun joka pikku asiaa ei lähdetä ajamaan erikseen. Muista myös kimppakyydit! Luonto kiittää.

11. Kävele ja pyöräile autoilun sijaan aina kun mahdollista

 • Joskus auto on ainoa vaihtoehto, mutta pyörä ja kävely puolustavat paikkaansa. Samalla säästät rahaa ja ympäristöä sekä kohotat kuntoasi. Jos matkat ovat vähän liian pitkiä polkupyörälle, harkitse sähköpyörän hankkimista.

12. Osta ruokasi suoraan tuottajalta. Liity ruokapiiriin, lähimpään REKO-lähiruokarenkaaseen tai hae suoraan tilalta

 • Ekologisesti tuotettu ruoka, jota ei tuoda kaukaa on hyvä ratkaisu ruokapöytään. Monen kaupan hyllyssä on tänä päivänä lähituottajien ruokaa, mutta isommat valikoimat löytyvät erilaisista ruokapiireistä ja REKO-lähiruokarenkaista. Hanki ruokasi suoraan tuottajalta – saat takuu varmasti tuoretta ruokaa, josta tiedät missä ja kuka sen on tuottanut. Alkuun pääset vaikkapa kurkkaamalla Luomulaakson Luomu- ja ekolinkkejä.

13. Vaihda vihreään sähköön

 • Moni sähköyhtiö tarjoaa vihreämmän vaihtoehdon. Käytä sitä.

14. Tutustu ja käytä ResQ Clubiin ja pelasta ruokaa edullisesti ravintoloista ja kaupoista

 • Oletko jo tutustunut ResQ Clubiin? ResQta käyttämällä pelastat ruokaa joutumasta roskiin. Palvelussa on mukana ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Säästä ympäristöä ja rahaa. (Liity ResQ Clubiin ja saa 50% alennusta ekasta pelastamastasi annoksesta! Syötä koodi QUQ-790 sovelluksessa tai klikkaa tästä: https://join.resq-club.com/QUQ-790*)

15. Hanki elintarvikkeita Matsmartilta, Fiksuruualta tai joltain muulta hävikkiruokaa myyjältä yritykseltä. Säästät rahaa ja luonnonvaroja

 • Oletko jo kokeillut Matsmartia* ja Fiksuruokaa*? Ne myyvät erilaisia poisto- ja jäännöseriä hyvin edullisesti. Säästä rahaa ja samalla pelasta syömäkelpoista ruokaa roskikselta. Valikoimissa myös mm. hygieniatuotteita, kodin puhdistusaineita ja lemmikkientuotteita.

16. Tarkista kaupassa käydessäsi löytyykö hyllystä punalappuisia tuotteita

 • Punalappuiset tuotteet kauppojen hyllyillä ovat järkevän kuluttajan ostoksia. Säästät rahaa ja samalla ostat ruokaa, josta uhkaa tulla hävikkiä. Kukkaro ja ympäristö kiittävät. Punalappuostoksia helpottaa kotona oleva pakastin.

17. Kuivaa pyykkisi pyykkinarulla. Ulkona kuivattu pyykki tuoksuu ihanan raikkaalta

 • Tuulen ja auringon kuivattaman pyykin tuoksua parempaa ei olekaan. Kuivaa siis pyykkisi ulkona aina kun sen on mahdollista. Säästät ympäristöä ja rahaa, kun et turhaan pyöritä kuivausrumpua. Siitepölyallergiset ja astmaatikot jättänevät hyvällä omallatunnolla tämän vinkin väliin.

18. Kerää sadevesi talteen puutarhan kastelu vedeksi

 • Sadevesi on mitä mainiointa kasteluvettä puutarhaan. Lumien sulamisvettäkin voi ottaa keväällä talteen täyttämällä vesisaavit lumella.

19. Käytä kankaisia rättejä keittiössä talouspaperin sijaan

 • Useimmista vanhoista vaatteista sekä muista tiensä päähän tulleista kodintekstiileistä saa helposti erilaisia rättejä kodin siivoukseen. Leikkaa ja ompele mieleiseksesi.

20. Säädä kodin lämpötilaa hiukan alemmas

 • Pue enemmän vaatetta yllesi, jos tuntuu viileältä. Viileämmässä lämpötilassa nukkuukin paremmin.

21. Älä tuhlaa vettä


Blogiartikkeli sisältää affiliate-linkkejä. Affiliate-linkit on merkattu tähdellä.


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.