Arki,  Tapahtuma

Helsingin observatioriolla tutkijoiden yössä

Jo jokunen viikko takaperin olimme poikani kanssa päättäneet suunnata seuraamaan jo neljättä kertaa järjestettävää tutkijoiden yötä. Olin pyytänyt pojalleni luvan olla poissa koulusta yhden oppitunnin verran, jotta ehtisimme ajoissa perille ilman isompaa kiirettä.

Helsingin observatoriolla tutkijoiden yössä

Kävelimme verkkaiseen tahtiin Kampista kohti Helsingin observatoriota, jossa oli yksi Tutkijoiden yön piste. Tutkijoiden yö on  Euroopan laajuinen tiedetapahtuma, jossa tehdään tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi. Suomessakin oli tapahtumia useammalla paikkakunnalla. Päivän aikana ehti moni isompi ja pienempi tieteen ystävä tutustua moniin työpajoihin ja muihin päivän aikana järjestettäviin tapahtumiin. Tänä vuonna Tutkijoiden yöhön osallistui huimat 27 000 kävijää.

Olimme sen verran ajoissa paikalla, että ehdimme mukavasti kierrellä ensin historiaa huokuvassa Meridiaanisalissa, jossa tähtitieteelliset havaintolaitteet ovat edelleen alkuperäisillä paikoillaan.  Hetkeä myöhemmin pääsimme ihastelemaan sumukammion kauniita kosmisten hiukkasten jättämiä kuvioita ja koskettamaan aitoa meteoriittia.

Poikani oli odottanut tapahtumaa kovasti ja olikin varsin innoissaan, kun pääsi tutustumaan hiukan lähemmin hiukkasfysiikkaan ja sen jälkeen rakentamaan toimivan kaiuttimen. Opimme paljon myös avaruusromusta ja siivosimme Itämerta öljyonnettomuuden jälkeen. Päivä oli ehdottomasti enemmän kuin mielenkiintoinen ja toivommepa kovasti, että Tutkijoiden yö järjestetään vielä monta kertaa tämän jälkeenkin. Fysiikkaa ja tähtitiedettä rakastava poikani olikin varsin innoissaan päivän annista sekä kirjoista, jotka hänelle ostettiin observatorion myymälästä.

Legot ja namit auttoivat lapsia oppimaan uusia asioita.
Siivosimme Itämerta öljyonnettomuuden jälkeen.

Sulkemisajan lähestyessä suuntasimme kohti observatorion portteja ja kiertelimme vielä hetken ympäröivää puistoa, ennen kuin suuntasimme kulkumme kohti keskustaa ja bussiasemaa. Illalla ei uni tullut ihan heti silmään, sillä niin mielenkiintoinen oli päivä ollut, että kaikkea koettua piti vielä pohtia ennen kuin silmät painuivat kiinni.

Näyttää siltä, että joulupukin listaan päätyy tänä vuonna ihan uudenlaisia juttuja, kun poikani pyysi saada materiaalit oman kaiuttimen rakentamiseen ja robotin kyhääminenkin olisi listalla. Reissun seurauksena joutuu joulupukki tänä vuonna suuntamaan ihan uudenlaisiin liikkeisiin, jotta saadaan edes osa listalla olevista toivomuksista täytetyksi.Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


2 Comments

    • Luomulaakson Maria

      Oli kyllä todella mukava ja mielenkiintoinen vierailu. Itsekin nautin siitä suuresti jo ihan siksikin, että oli ihanaa katsella pojan innostusta, mutta myös siksi, että tähtitiede on lähellä omaakin sydäntä. 🙂 Tässä kohtaa aina toivon, että asuttaisiin Helsingissä, niin olisi helppo pääsy kaikkiin ihaniin Ursan järjestämiin juttuihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.