Luomu,  Luomuravintola

Tunnelmallinen Härmän Rati Järvenpäässä

Tunnelmallinen Härmän Rati Järvenpäässä

Muutama vuosi sitten pohjanmaalainen Ojalan kylän hirsikoulu matkasi  osat tarkasti merkittyinä Alahärmästä Järvenpäähän ja ison rakennusurakan jälkeen se avasi ovensa Tuusulanjärven  kauniissa kulttuurimaisemissa vuonna 2013.  1920-luvulla rakennettu hirsikomeus on kurikkalaisen rakennusmestari Rekolan käsialaa.

wp-1479900577377.jpeg

Härmän Rati on punainen niin kuin vanhan kyläkoulun kuuluukin olla. Se on kaunis ja jykevä ja jos oikein höristää korviaan voi melkein kuulla tunnille oppilaita kutsuvan kellon kilkatuksen. Illan pimeydessä loistavat valoisat ikkunat vetävät puoleensa luoden lämpöä viilenevään iltaan.  Maltan tuskin odottaa, että pääsen kurkistamaan sisään.

harmanrati03
Portaikon seinillä valokuvataulut kertovat rakennuksen historiasta,

harmanrati16

Talosta henkii vanha tunnelma.  Hirsien rosoiset pinnat kertovat kiehtovaa tarinaansa ja ruokasalin päädyssä kohoava uuni luo lämmintä tunnelmaa koko tilalle. Seinille ripustetut vanhat taulut tuovat oman säväyksensä kiehtovaan sisustukseen samoin kuin rakennuksen menneisyyttä kunnioittavat vanhat kouluesineet siellä täällä. Viimeinen silaus tulee ehdottomasti huomioon ottavasta asiakaspalvelusta, joka on aidosti ystävällistä.

harmanrati05

harmanrati10

harmanrati06

Mutta vielä on ehkä paras seikka mainitsematta. Talon tarjoama ruoka suorastaan pursuaa luomua ja Härmän Ratin Juha Ollila kertookin, että tarkoitus olisi kasvattaa luomun määrää entisestään. Jo nyt annoksien pääraaka-aineista vain yksi ei ole luomua ja kaikista raaka-aineista noin 80 prosenttia on luomua. Arvostan.

harmanrati19

Pääraaka-aineita Härmän Rati hankkii mm. Kiven Säästöpossulta, ja Gobbas Gårdilta sekä Mantereen tilalta ja Sydänmaan Highlanderilta.  On upeaa, että kotimaista luomutuotantoa arvostetaan Härmän Ratissa korkealle ja ollaan valmiita satsaamaan laatuun.  Ei ihme, että ruokapöydän antimet maistuvat herkullisilta.

harmanrati08

harmanrati09

Ratin keittiössä todellakin mennään maku edellä ja voin sanoa, että sen kyllä huomasi, kun ruokia maisteli. Illan noutopöytä notkui herkkuja ja vatsan täytti helposti jo pelkästään  raikkaan ja vivahteikkaan salaattipöydän antimilla. Aterian kruunasi herkullinen pitkään hauduteltu highlanderannos, jossa liha oli mureaa ja mehevää. Parempaa en kyllä ihan heti muista syöneeni ja herkullisten tuoksujen huumaamana unohdin ottaa pääruuasta kuvan, mutta seikka vain todistanee sanani ruuan erinomaisuudesta.

Täydellä vatsalla oli hyvä taas syventyä imemään itseensä paikan erityistä tunnelmaa ja seurakin oli mitä mainiointa, sillä sainhan jutella luomujutuista pitkin iltaa – kysessä oli nimittäin biodiversiteetin katoamista pohtivan seminaarin illanvietto, johon osallistui ihmisiä useasta eri maasta. Ilta sujuikin rattoisasti mielenkiintoisten ihmisten parissa musiikkiesitysten siivittämänä.

harmanrati11

harmanrati12

———————————————————————

Tulevana lauantaina 26.11 kello 12.00-16.00  Härmän Rati järjestää luomuisen Pop up tapahtuman: Luomu Pop up -Prkl! Tarjolla on siis makoisaa luomuista ruokaa Härmän Ratin tapaan.  Herkuttelemaan  kannattaakin ehdottomasti lähteä koko perheen voimin. 🙂 

 

 

Kuvat: © Luomulaakson Mariareal time web analyticsSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


4 Comments

 • TiV

  Voi himputti kun näin tämän kirjoituksesi vasta nyt! Tässä lähistöllä tuo jossain on, mutta ikinä ei ole ”osunut” kohdille… Nythän olisi ollut oiva päivä käydä siellä. Pitää ottaa asiaksi.. tuohan on hyvä paikka näyttää japanilaiselle vaihto-oppilaallemme sekä pohjalaisia juuriaan ylpeästi kantavalle miehelleni.

  • Maria/Luomulaakso

   Onneksi Härmän Ratiin pääsee viikolla käymään ja herkuttelemaan. 🙂 Lounapöytä on kyllä ehdottomasti maistamisen arvoinen ja sen jälkeen siellä käymistä voikin hyvin jatkaa, kun hyvistä herkuista ei mielellään päästä enää irti. 🙂

   Ihan varmasti olisi elämyksellinen vaihto-oppilaalle ja miehesi pitäisi paikasta varmasti. Käykää ihmeessä! Ratilla on muuten tulossa joululounaskin, mutta nyt en muista tarkkaa päivää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.