Arki,  Puutarha

Linnuille ruokaa

Viikonloppuna monen muun jutun ohessa sain viimein pystytetyksi linnunruokintatelineen takapihan kaaoksen keskelle. Kyllä huomaa, että talvi yllätti, kun siellä ympärilleen katselee, mutta koska vuorokaudessa on vain 24 tuntia niin eipä siinä auta muu kun priorisoida, jos täytyy valita  siistin takapihan  ja valmiin keittiön väliltä.

linnunruokinta03

Ajattelin kyllä, että olisi ehkä ollut järkevää irrottaa muutama minuutti aikaa ennen pakkasia ja iskeä teline maahan aikaisemmin, mutta sujuipa se riittävän hyvin vielä pienessä pakkasessakin. Helpommalla vain olisi päässyt, kun olisi tehnyt aikaisemmin.

Meillä ei nyt muutamaan vuoteen ole lintuja ruokittu. Vanha lintulauta tupsahti maahan enkä koskaan päässyt niin pitkälle, että olisin sen uudelleen puuhun ripustanut. No, kyseinen puukin on ollut poissa jo jokusen vuoden ja piti miettiä toisenlaisia vaihtoehtoja. Metallinen teline vaikutti sopivalta ja sellainen pihalle siis laitettiin.

Nyt teline lastattiin talipalloilla, pähkinöillä ja auringonkukansiemenillä, mutta tarkoitus olisi vielä laittaa ainakin kauraa ja pohdinpa sitäkin, josko omenakin olisi ihan mukava lisä sinne. Telineessä on vielä kolmisen paikkaa vapaana joten olisi ihan mukava lisätä tarjontaa ja katsoa millaisia lintuja ruokintapaikalle saisimme vieraaksi.

linnunruokinta02

Epäilin, että menisi hyvän aikaa ennen kuin lintuja ruokailemaan ilmaantuisi, mutta ihmeekseni näin kuin vain puolisen tuntia asennuksesta paikalle lehahti talitintti parvi, joka alkoi ahmia uuden ruokintapaikan antimia.  Pääsemme mukavasti seuraamaan ruokahuoneen ikkunasta siivekkäiden ystäviemme puuhia ja etenkin pienin tuntuu istuvan välillä varsin tiiviisti nenä melkein ikkunassa kiinni.

Lapsuuden kodissani ruokittiin joka talvi lintuja. Ehkäpä juuri siksi olen niin kovasti kaivannut omallekin pihalleni tätä talvista tapaa. Minä sain lapsena monesti käydä täyttämässä lintulaudan, joka tyhjeni aikamoista vauhtia, sillä siellä vieraili aikamoinen määrä siivekkäitä. No, ihan kaikki lintuihin liittyvät puuhat eivät toki olleet mieluisia. Yksi niistä oli ruokintapaikan siivoaminen kuorista ja jätöksistä, mutta sekin oli tehtävä, jotta taudit eivät leviäisi.

Nyt odotamme jännityksellä, millaisen yleisöryntäyksen saamme tänään nähdä. Näin aamusella on ollut vielä aika hiljaista, mutta eiköhän päivän mittaan liikenne lisäänny.

Lintujen talviruokinnasta ja muusta saa helposti tietoa vaikkapa BirdLifen sivuilta.

linnunruokinta01


free
hit counterSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.