Ruoka,  Ruokahävikki

Suomalaisten ruokainhokkeja???

9.10.2014 Iltalehdessä oli juttu suomalaisten ruokainhokeista. En jaksa kuin ihmetellä miten kyseiset ruoka-aineet ovat listalle päätyneet.

Listan kärjessä olivat maksa ja kala. Näistä kahdesta suosikkini on ehdottomasti maksa, mutta kala tulee kyllä ihan kannoilla. Itseasiassa en ole ihan varma kumpi on parempi – riippuu varmaan kalasta ja valmistustavasta niin kalan kuin maksankin kohdalla.

Jauhemaksapihvi on ihan tosi herkkua eikä maksapihvikään missään tapauksessa pahaa ole! Myös muut sisäelimet  ovat hyvää ruoka-ainesta. Tosin taitaa olla niin, että nuo sisäelimet yleensäkin ovat nykyisin vähemmän käytettyjä. Inhokkilistalle olivat nekin päätyneet. Sääli. Monta hyvää herkkua saa sisuskaluista tehtyä. Maksa on kyllä niistä ihan suosikkini. Itse asiassa tuli nyt ihan sellainen olo, että pitää kaivaa pakastimesta maksapaakku esiin ja tehdä jauhemaksapihvejä – edellisestä kerrasta on hetki vierähtänyt ja maksapihveihin tulee ihan himo!

Kun eläin on kasvatettu ruuaksi ja teurastetaan niin eikö ole järkevää käyttää eläimestä kaikki osat hyödyksi? Eikö se ole aika kamalaa tuhlausta, jos syödään vain ns. parhaat palat ja jätetään vähemmän arvokkaat osat (jotka muuten monesti ovat niitä herkullisimpia osia) käyttämättä. Jo se on ympäristöllekin huono juttu! Kaikki ruhon osat – sisukset mukaan lukien – tulisi käyttää. Tuhlaus on hirveän ärsyttävää.

Veriruuat oli myös mainittu listassa. Ei ole enää kouluissa ruokalistalla veripalttua tai verilättyjä. Minun kouluaikoinani vielä oli. Onko niitä muuten enää edes kaupan eineshyllyssä? Pikaisella googlauksella selvisi, että ainakin Atrialta verilätyt eineksenä löytyvät – sisusluettelo ei ole kyllä yhtään houkutteleva ja on kovin kaukana kotona tehdyistä: sian veri (51 %), ruis- ja vehnäjauho, vesi, margariini (rapsiöljy, kovetettu rapsiöljy, emulgointiaineet (E 471, auringonkukkalesitiini), aromit), suola, mausteet (mm. valkopippuri), hapettumisenestoaine E 331, dekstroosi

Lapsuudesta muistan verilättypäivän jälkeisen päivän, jolloin äitini oli muuttanut jäljelle jääneet verilätyt (tai veripaltun) jankiksi. Jankin reseptejä on monenlaisia. Yksi versio niistä on laittaa paloiteltujen verilättyjen kanssa kattilaan maitoa, voita ja suolaa. Toiset lisäävät vielä hiukan sokeria. Verilättypalojen pitää muhia maidossa riittävän kauan.  Lopputulos on yksi lapsuuteni lempiherkuista.

Muita ruoka-aineita inhokkilistalla olivat erilaiset juustot kuten feta, vuohenjuustot ja homejuustot, Päätyivätpä listalle myös sienet, oliivit ja jopa kaali!

Meillä  syödään oikeastaan noita kaikkia listalla olevia. Homejuustoja harvemmin, fetaa aika usein ja vuohenjuustojakin kaapissa välillä pyörii – sitä saisi olla useamminkin. Tykkään juustoista!

Sienet ovat ihan herkkua ja kaalistakin saa monenlaista! Tällä viikolla söimme juuri kaalipiirakkaa ja kaalilaatikkoa olisi tarkoitus tehdä viikon sisällä. Kaalilla täytetyt lättykäärötkin ovat  maukkaita. Eikä kaalisalaatissakaan ole mitään vikaa. Kaali, porkkana ja keitetyt kananmunat on hyvin käytetty yhtälö kreikkalaisessa ruuassa ja kukapa ei voisi olla pitämättä coleslawsta!

Oliivit ovat ainoat tuolla listalla, joista en itse pahemmin välitä. Minusta kaupassa myytävät oliivit maistuvat aina “purkilta”, mutta tarpeen tullen oliivitkin menevät kyllä alas ja useammankin voin
syödä. Minun inhokkilistalleni ne eivät kuitenkaan päätyisi, vaikka eivät herkkua olekaan.

Minua jäi hirveästi kiinnostamaan mitä ihmiset, jotka listasivat nämä inhokeikseen, sitten syövät?


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.