Puutarha

Marjaisan makoisia puutarhaunelmia

Ihan alussa – melkein 10 vuotta sitten –  kun muutimme tänne, istutimme herukkapensaita pihallemme. Ennestään pihalla oli yksi punainen karviainen, jonka marjat olivat hyvänmakuisia, mutta kasvupaikka oli aika onneton.

Pian muuton jälkeen lisäsimme kasvivalikoimiin myös musta- ja punaherukoita sekä vadelmaa ja mansikkaa.

Ensimmäinen monta vuotta sitten perustettu mansikkamaa ei enää ole käytössä ja tänä vuonna sen paikalle onkin tulossa jo ihan jotain muuta, sillä uusi mansikkamaa on muuttanut kasvilaatikoihin etupihalle. Huonojalkainenkin puutarhuri jaksaa niitä siinä paremmin hoidella, kun kasvit ovat vähän korkeammalla.

Marjaisan makoisia puutarhaunelmia

Kävin jo hiukan pihalla kurkkimassa, kun lumikerrokset ovat jo antaneet  myöden kevään kosketukselle ja laskeskelin, että tällä hetkellä meiltä taitaa löytyä 25 viinimarjapensasta, joista iso osa mustaherukoita, mutta onpa siellä muutama punaherukka ja taisi olla yksi valkoinenkin. Tuolla selviää jo aika pitkälle, mutta vielä on matkaa lapsuuden kotini reiluun 40 pensaaseen. Eikä meidän pihallemme taida tuota määrää saadakaan, mikäli haluamme, että leikkitilaakin jää kunnolla. Mutta muutaman viinimarjapensaan voisi kyllä pihalle vielä lisätä ja taidanpa tietää juuri sopivan nurkkauksen niille. 🙂

Viinimarjapensaiden lisäksi pihaltamme löytyy myös muutama karviainen sekä useampaa sorttia vadelmaa. Viime vuonna istutimme karhunvatukan. Jännityksellä odotan, onko se selvinnyt ensimmäisestä talvestaan, kun oli niin kova pakkanenkin ennen kuin lumi oli kasvit päässyt peittämään.

Viime vuonna perustetun mansikkamaan voinnista ei ole vielä mitään tietoa. Kesällä saimme multiin kaikki 72 tainta, mutta talvi oli kova ja nyt mietimme ovatko herkkumansikkamme selvinneet vai joudummeko istutuspuuhiin heti keväällä.

Marjoja olisi kyllä mukava saada pihalta enemmänkin ja voi olla, että niitä tulevana kesänä vielä lisätään, sillä takapiha on päässyt viimeisen muutaman vuoden aikana pahasti viidakoitumaan ja sieltä voisi muutamalle pensaalle vielä hyvinkin löytyä tilaa.

Ainakaan meillä ei aika käy pitkäksi tänä(kään) kesänä!

kuva_mansikka02web analyticsSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.


2 Comments

 • marketta

  Karhunvatukkaa kannattaa alkaa kastelemaan kohta. Kevätahava kuivattaa helposti sen aikaisin aukeavia lehtisilmuja.
  Meillä on monta vuotta vanha karhunvatukka ja se on tehnyt monena vuonna hyvin satoa. On vaan vähän pahassa paikassa, tarvitsisi siirtoa, mutten oikein tiedä mihin. Leviää niin pirusti, että sitä pitäisi saada rajoitettua!

  • Maria/Luomulaakso

   Me istutimme karhunvatukan suureen muoviseen saaviin, jonka upotimme maahan. Toivon, että se hillitsee hiukan leviämistä, mutta saa nähdä kuinka käy. 😀

   Kiitos noista kasteluvinkeistä – en olisi sitä itse keksinyt. <3 Aurinkoista viikkoa. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.