Lisäaineet

Lisäaineita ja herkkuja

Kaksi päivää olemme syöneet mitä sattuu – siis mieheni ja minä. Saimme iloksemme pitää kaksi päivää lomaa ihan kahdestaan ja se kului seurusteluajoilta tutulla tavalla. Katsoimme elokuvia ja napostelimme herkkuja. Kaksi päivää kului siis ihanasti laiskotellen. Hankimme ei-luomu herkkuja, koska lapsia ei ollut paikalla. Jo ensimmäisenä päivänä saimme huomata, että tekomme ei ollut ihan viisas…

Mieheni iholle nousi upea urtikaria. Hänkään ei ollut pitkään aikaan pahemmin lisäaineita syönyt ennen kuin nyt. Kutina oli kova ja läntit aika pahan näköisiä. Onneksi oireet ovat jo alkaneet rauhoittua. Muitakin oireita tuli molemmille. Käsittämättömän hassu olo oli yksi niistä. Siis ei varsinaisesti paha tai huono olo vaan hassu. Tunnetta on äärettömän vaikeaa kuvailla muuten. Seuraavana päivänä jätimme irtokarkit laatikkoonsa ja tuota hassua oloa ei tullut. Tavallista maitosuklaata onnistui syömään ihan hyvin ilman oireita, mutta nuo irtokarkit, joiden e-koodi lista on pidempi kuin varmaa millään muulla teollisella tuotteella, ovat vihoviimeinen keksintö. Ehkä mekin opimme jotain.

Minun pahin oireeni parin päivän välinpitämättömyydestä on kammottava särky käsissä ja käsivarsissa. Nakerrus alkoi toisena päivänä ja voimistui ja tänään olen kävellyt tuskaisena edestakaisin ja välillä toivonut, että en omistaisi käsiä lainakaan. Kaikenlainen tekeminen lisää särkyä, myös tämän kirjoittaminen. Olkoon tämä sitten minulle opetuksena. Ehkäpä me ensi kerralla hankimme ihan kiltisti herkkuja, joista emme tule kipeäksi niin ei sitten tarvitse kärsiä ”lomalta paluu säryistä” niin kuin nyt.

Miksi sitten ostimme tuollaista moskaa itsellemme? Varsin hyvä kysymys, johon meiltä ei taida löytyä ihan niin hyvää vastausta. Ajattelimme, että pari päivää ei haittaisi ja minullekaan ei tulisi tuota särkyä käsiin. Särkyhän on ollut minulle ihan tuttu vieras hyvin monen vuoden ajan ja se lakkasi, kun aloin syödä lisäaineetonta ruokaa. No, nyt sain kuitenkin huomata, että parin päivän lipsuminen tuo säryt takaisin ja todella kovina. Toinen seikka, mitä ajattelimme oli tuo rahan säästäminen. Ovathan tavallisen tuotteet halvempia ja kun ne tulivat ”vain” meille eikä lapsille… Huono syy tämäkin. Pari päivää sisältävät kuitenkin jotain hyvääkin. Saimme elävästi huomata, miten suuri merkitys on sillä, mitä syömme.

Turhat lisäineet eivät ole hyväksi kellekään. Suurin osa niistä on aineita, jota ruokateollisuuden ei olisi lainkaan pakko käyttää, mutta se käyttää niitä, koska ne ovat halpoja ja helppoja ja kuluttajat eivät ole tosissaan alkaneet vaatia muutosta. Vaihtoehtoja on olemassa! Ehkä yksi hulluimmista on väriaine karjalanpiirakassa! Tällainen tuote löytyy kaupan valmisruoka hyllystä. Piirakat on pakattu isohkoon pahvilaatikkoon. Iso osa elintarvikkeista, joita kaupoissa myydään, ovat kovin kaukana siitä, mitä ruuan todella pitäisi olla.

Käteni ovat äärimmäisen kipeät, turvonneet ja tuntuu kuin jokin nakertaisi niitä sisältä. Toivon, että ne ovat huomenna jo hiukan paremmat ja viikon päästä säryt ovat toivottavasti vain ikävä muisto. Ja toivoisin olevani sitten seuraavalla kerralla hiukan viisaampi enkä altista itseäni jälleen aineille, jotka tekevät sairaaksi.

Kantapään kautta oppimisessakin on puolensa.


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.