Mitä lahjaksi?,  Ruoka

Lahjaksi juurileileivonnan salat

Juurevan Karin Autio tuli minulle tutuksi jokunen vuosi takaperin Nurmijärven REKOssa. Siihen aikaan Juureva oli vielä leipomo, joka myi tuotteitaan kauppoihin, mutta kiersi myös REKO-lähiruokarenkaissa myymässä mm. herkullisia hunajaisia kaurasämpylöitään. Ne olivat herkkuani. Vuonna 2017  Juureva lopetti leipomotoiminnan ja aloitti uudenlaisen toiminnan leipäjuurien parissa.

Pari vuotta sitten osallistuin Juurevan Karin Aution järjestämälle gluteenittomien leipien juurileivontakurssille, joka järjestettiin Espoon Parkvillassa. (Voit halutessasi lukea jutun tämän linkin takaa. ) Lähikursseja järjestetään yhä tänäkin päivänä, mutta rinnalle ovat tulleet myös näppärät verkkokurssit, jotka mahdollistavat kauempaakin asuvien pääsyn Karinin oivaan oppiin. Myös erilaisille ryhmille järjestetään kursseja.

Oma osallistumiseni Parkvillassa järjestetylle Juurevan kurssille on yhä tuoreessa muistissa ja lämmöllä muistelen taidokasta opetusta. Koskaan en ole saanut niin kattavaa tietoa leipäjuuresta kuin tuolloin.

Kuvakaappaus Juurevan-verkkosivulta.

”Valtion Teknillisen Tutkimuskeskuksen (VTT:n) entisellä johtavalla tutkijalla Karin Autiolla on vuosien kokemus viljoista, leivistä ja niiden kemiasta ja terveellisyydestä. Hänen tutkimustyönsä erityisalueet ovat olleet leivän laadun hallinta ja leivän rakenteen vaikutus sen terveellisyyteen. Karin Autio on julkaissut yli 200 artikkelia ja hän on mukana useissa patenteissa. Tasavallan presidentti on myöntänyt hänelle 6.12. 2006 Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin.

Hän perusti Täysjyvä-Gourmet Leipomon poikansa Tomi Aution kanssa vuonna 2006. Kaikki juureva leivät leivottiin juurella ilman lisättyä hiivaa. Vuonna 2017 leipomo päätettiin lopettaa ja toimintaa jatketaan Juureva Leivontakursseilla.”

Lainaus Juurevan Facebook-sivulta

Lahjaksi juurileileivonnan salat

Erilaiset ruokaan liittyvät lahjat ovat viime vuosina nostaneen päätään, joten mikäpä olisikaan parempi lahja ystävälle tai itselle, kuin taito leipoa juurella kohotettuja leipiä. Samalla tulee hankkineeksi kotimaisen lahjan, josta on iloa ja hyötyä koko loppuiäksi. Tässäpä aineeton lahja ihan parhaasta päästä.

Minusta leivonta on tavattoman mukavaa puuhaa ja helppo toteuttaa lastenkin kanssa. Taikinaa vaivatessa tulee myös saaneeksi sopivaa stressinpoistoa – ainakin itse koen, että taikinan vaivaaminen ja leivän leipominen tuntuvat stressiä lievittäviltä toimilta. Jauhojen pöllytys, taikinan käsittely ja kohoavan taikinan seuraaminen on rentouttavaa. Ja se paistuvan leivän tuoksu saa veden kielelle!

Jokainen, joka on leivän joskus leiponut tietää, että se ensimmäinen siivu juuri uunista nostetusta leivästä on herkku vailla vertaa. Ihanan sulavan voinokareen kera. Muuta siihen ei tarvitakaan.

Juurevan löydät verkosta

Juurevan lähi – ja verkkokursseihin voit tutustua näppärästi Juurevan verkkosivuilla tai FB-tillillä. Tarjolla on sekä ruis- ja vehnä leivontakursseja sekä gluteenittomien leipien kursseja. Voit myös tilata Juurevan mainion uutiskirjeen, jonka välityksellä saat mm. näppäriä reseptejä ja leivontavinkkejä.


Kirjoitus on osa Luomulaakson sarjaa ”Mitä lahjaksi?
Postaussarjassa esitellään hyväksi havaittuja lahjavinkkejä Luomulaakson tapaan. Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


2 Comments

 • Marketta Konttila

  Ihana lahjaidea!

  Itse olen koulutukseltani leipuri. Tosin en ole ammatissa ollut kuin yhden kesän. Kiitos 80-90 -lukujen vaihteen laman, jolloin monta pientä leipomoa joutui laittamaan lapun luukulle ja leipureilla ei ollut töitä.
  No, siihen aikaan ei paljonkaan juurella leivontaa opettettu. Nopeita ja tuottavia tapoja tehdä leipää. Mutta olin kesän töissä ruisleipää tehden ja paistaen. Joten on siitä sen verran kokemusta.

  Juurella on tullut leipuriuran ulkopuolella leivottua pari kertaa. Mutta olenkin ajatellut, että olisi kiva käydä jokin tuollainen kurssi ja verestää vanhoja, jo unohtuneita oppeja.

  • Luomulaakson Maria

   Vau. Osaat varmaan leipoa mitä vain! On tosi harmi, että moni leipomo on joutunut ja joutuu yhä lopettamaan. Toivoisin niin, että olisi olemassa paljon pieniä leipomoita, joista olisi näpppärä hakea päivän leivät ja muut leipomukset! Tuore leivän tuoksu leijailisi kaduilla.

   Juurella leipominen on mukava, jotenkin pidän siitä enemmän kuin hiivalla leipomisesta, mutta omat niksinsä juurileivonta vaatii.

   Kiva kuulla, että postaus oli mieluinen ja hyödyllinen. Oikein ihanaa joulun aikaa sinulle, Marketta. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.