Luomu,  Luomu/Ekokauppa,  Tapahtuma

Lähi- & Luomuruokamessut 26-29.3.2015

Aamusella sain kyydin juna-asemalle, josta matka jatkui kohti Helsinkiä ja Lähi- & Luomuruokamessuja.  Olin jo arvellut, että kantamuksia olisi päivän lopussa aika tavalla ja tätä silmällä pitäen  pakannut mukaan kevyitä tilavia kasseja, joissa on helpompi kantaa ostokset kotiin, mutta siitä huolimatta kantamuksia kertyi päivän mittaan enemmän kuin olin aluksi uskonut! Kädet olivatkin illalla ihan kipeät hankintojen raijaamisesta, mutta ei herkkuja voinut sinnekään jättää! 🙂 Messupäiviä on vielä jäljellä aina sunnuntaihin asti ja sinne on kyllä ihan pakko palata. Onneksi sain bloggaajapassin!

Huomioni luonnollisestikin kiinnittyi pääasiassa luomutuotteisiin, mutta monia muitakin kiinnostavia juttuja messuilta toki löytyy ja ihmeteltävää riittää kyllä useammaksi päiväksi. Tässä omat messutärppini yhden päivän kierron perusteella. Aloitetaan suklaisista jutuista, joista jo eilen postasin Facebookin puolella. eli Arctic Choc  ja Pacari-suklaat Enter Venturesilta.

Arctic Choc luomusuklaa

Arctic Choc luomusuklaa

Luomumessu2015_08

Arctic Choc on suomalainen 2014 perustetty yritys, joka tekee luomulaatuisia suklaatuotteita ja nyt myynnissä oli suklaalevyjä, äärimmäisen kauniita konvehteja, suklaapupuja sekä muita pääsiäisaiheisia luomuksia – luomuna. Kotiin lähti hyvä satsi herkkuja kokeiltavaksi ja lapset malttoivat tuskin odottaa, että pääsivät maistelemaan näitä ihanuuksia. Kuvien ottaminen niistä olikin yllättävn haastavaa, kun tuntui, että joka minuuttin päästä joku kurkkasi ovelta ja kysyi ”joko nyt?” Odottaminen tuntui olevan yllättävän tuskaista. 😀

Tummankin suklaan ystävänä ihastuin  Enter Venturesin Wellness Box verkkokaupassakin myytäviin Pacari-suklaisiin, jotka  tuodaan Ecuadorista ja ne valmistetaan siellä alusta loppuun saakka ja niinpä ne antavatkin paikallisille mahdollisuuden ansaita elannon. Pacari-suklaa on tummaa suklaata monilla eri makuvaihtoehdoilla höystettynä ja meille lähtikin mukaan koko makujen kirjo. Raakasuklaatakin oli myynnissä, mutta sen testaus jäi tältä kerralta.

Pacari suklaa luomu

 

Pacari suklaa luomu ecuador

Jonkin verran  olemme jo kaikkia ehtineet maistella ja molemmista suklaalöydöistä on ihan pakko tehdä oma postaus jahka olen saanut hyvin sisäistettyä niiden syvimmän olemuksen. Voi olla, että se vaatii vielä uuden ostoskierroksen, jotta olen aivan varma mitkä ylistävät sanat kuvaavat parhaiten juuri näitä tuotteita. Tästä lienee jo aika selvää, että jos messuille menet niin älä kävele onnesi ohi, vaan käy ihmeessä ostoksilla näissä kahdessa paikassa. Arctic Choc ja Pacari-suklaat sijaitsevat lähekkäin  ja löytyvät kohdista 7b49 sekä 7b42.

Kolmas herkkutärppi on ehdottomasti jäätelö ja tietenkin luomuversio. Caminito artesaanijäätelöt ja -sorbetit olivat mahtava makuelämys. Caminiton kojun olin jo kesällä 2014 bongannut kansainvälisillä markkinoilla, mutta vasta nyt pääsin jäätelöitä maistelemaan. Maut ovat ihanan raikkaita. Ainesosista maito ja kerma ovat aina kotimaista tuotantoa, muut saatavuuden mukaan. Caminiton sivuilla kerrotaankin, että  ”Muut pääraaka-aineet ovat valikoituneet sillä perusteella mikä on jäätelömestariemme mielestä parhain. Esimerkiksi vanilja on Tahitilta, suklaa Belgiasta, tyrni Pohjois-Suomesta…” Maku on ihan Caminiton omaa käsialaa ja sen kyllä huomaa. Vielä kun luomuiset versiot pääsisivät pian kaupanhyllylle niin tätä herkkua pääsisi maistelemaan useammin!  Joitain Caminiton tuotteita saa jo Iso Omenan, Itäkeskuksen, Jumbon, Kaaren ja Sellon Prismojen  valikoimista sekä  Kahvila-Ravintola Wanha Pehtoorista Caminiton  iloisen punaisen kojun läydät kohdasta 7e49.

caminito arteesanijäätelö luomu

Luomumessu2015_14

 

Pelkillä herkuilla ei kuitenkaan elä. Ei ole kuitenkaan sanottu, että ruoka tai aamupuuro ei voisi olla herkkua joten seuraavaksi kurkataan, mitä tarjottavaa olisi Rainingon Luomutilalla sekä Riihipuodilla.

Rainingon Luomutilan kvinoa on Suomessa kasvattua ja se ei ole aivan samanlaista kuin muut kvinoat. Messuilla pääsin maistamaan heidän kvinoa puuroaan ja täytyy sanoa, että se oli hyvää. En ole koskaan ajatellut, että kvinoasta voisi tehdä puuroa, mutta hyvinpä tuo tuntui siihen taipuvan ja maku oli todella mukavan pähkinäinen. Tässä on oiva vaihtoehto keliaakikoillekin, jotka aamupuuroa ovat jääneet kaipaamaan! Sain myös tietää, että suomalainen kvinoa puuroutuu helpommin kuin ulkomaiset ja jos kotimaisesta haluaa tehdä lisäkkeen ruualle kannattaa se ehdottomasti paahtaa pannulla, jotta se lisäkkeenä olisi paras mahdollinen. Rainingon luomutilaa kannattaa käydä kurkkaamassa kohdassa 7c40.

Rainingon Luomutila suomalainen kvinoa

 

Riihipuoti on tuttu monen vuoden takaa, mutta vasta nyt oikeastaan tajusin kuinka laaja heidän tuotevalikoimansa on. Kai se on niinkin, että kaupassa on silmään sattunut vain ne pari kolme tuotetta ja mielikuva on syntynyt siitä. Kuinka väärässä sitä ihminen voikaan olla! Riihipuoti oli keitellyt (tai siis ei oikeastaan keittänyt) messuvieraiden iloksi taivaallista ohrapuuroa. Ohrahiutaleiden erikoisominaisuus oli, että se valmistuu ilman ihmeempiä keittämisiä. Toimii niin, että neste kiehautetaan, hiutaleet sekoitetaan joukkoon ja annetaan hautua n. 20 minuuttia.  Tosi helppoa tehdä vaikka aamulla, kun voi jättää puuron tekeytymään ja tehdä muita aamuaskareita siinä sivussa! Olen aivan varma, että tämä tuote tulee päätymään ikuisiksi ajoiksi omaan ostoskoriimme. Ohra on aina ollut yksi suosikkejani leivonnasakin, mutta ohrahiutalepuurosta en ole koskaan enennen pitänyt. Mutta edellinen kokemus onkin pitkän ajan takaa – taisivat olla jotain nalle-hiutaleita silloin… Tämä tuote on kuitenkin ihan eri planeetalta! Mahtavan upea, kotimainen tuote Pöytyän kansallismaisemista. Heidän tuotteitaan voi ostaa puodista Turuntien varrelta tai sitten verkkokaupasta sekä usesta liikkeestä ympäri Suomen. Kannattaa katsoa Riihipuodin sivuilta tarkemmat tiedot jälleenmyyjistä.  Riihipuodistakin tulen kirjoittamaan  lisää myöhemmin jahka saamme muutaman ihanuuden kunnolla testattua. 🙂 Riihipuoti löyty kohdasta 7e58.

Luomumessu2015_02

 

Tähän postaukseen on pakko vielä mainita Myssyfarmin luomut ja melkein luomut, jotka pian ovat ihan luomuja. Pääsin maistelemaan heidän ihanan pähkinäistä kylmäpuristettua luomurypsiöljyä ja vaikka en enää kyseistä pulloa jaksanut kotiin kantaa niin voipi olla, että viikonloppuna täytyy tällainenkin herkku meille kotiin hankkia. Sen sijaan nyt mukaan lähti yksi kappaleen alussa mainitsemistani melkein luomuista. Kysessä on Hulda-lajikkeeseen kuuluva hernerouhe, joka on siis  luonnonmukaiseseen tuotantoon siirtymässä oleva tuote eli  viljelty luonnonmukaisin menetelmin, mutta peltokasveilta vaadittava luomun siirtymäaika eli kolme vuotta luonnonmukaisessa viljelyssä ei ole vielä täynnä kyseisillä peltolohkoilla. Hernerouhe on näppärä lisä vaikkapa lihapulliin ja toimii mainiosti kasvispihveissä, risottoissa, keittioissa ja pataruuissa.  Myssyfarmi valmistaa muuten myös  suomenlampaan luomuvillasta ihania myssyjä ja kaulureita, joihin voi tutustua heidän verkkokaupassaankin. Rypsiöljyt ja hernetuotteet löydät osastolta 7e53 Riihipuodin läheisyydestä.

hernerouhe myssyfarmi

 

kylmäpuristettu luomurypsiöljy

Päivä oli kertakaikkisen ihana, sillä luomutuotteet ja juttelutuokiot aurinkoisten näytteleasettajien kanssa olivat hauskoja ja opettavaisiakin,  eikä sitä onnistunut latistamaan edes juna-asemalla kyytiä odottaessani tapahtunut kertakaikkisen omituinen kohtaus, jota epäilen vahvasti suunitelmaksi saada tavarani vaihtamaan omistajaa. Ehkäpä kantamukseni, jotka tuoksuivat suklaalta, kahvilta (Mokkapuu, tästä lisää myöhemmin)  ja muilta herkuilta houkuttelivat myös pitkäkyntisiä. No, minäpä otin jalat alleni ja pelastin luomuiset herkkumme. 🙂web counterSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


4 Comments

  • Maria

    Olivat tosiaan aivan mahtavia! Oli aika huimaa saada pitkästä aikaa konvehteja! Edellisesti kerrasta on jo tavattoman paljon aikaa, kun luomuisia versiota ei kovin usein näy.

    Huomenna on pakko kipittää hakemaan täydennystä varastoihin. 😀

  • Maria

    Ihanat tosiaan. 🙂 Nuo Arctic Chocin luomukset maistuvat vähintään yhtä hyviltä kuin näyttävät. Suosittelen lämpimästi maistelemaan, jos vain kohdalle sattuu. 🙂 Ja jos ei meinaa sattua niiin sitten kannattaa järjestää niin, että sattuu. 😀 Ainakin meillä tykätään niistä valtavan paljon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.