Lapset,  Miksi me syömme luomua

LÄÄKÄRINTODISTUS

Kädessäni on lähes uunituore lääkärintodistus! Viimeisin käyntimme selvittelemässä pojan “allergioita” tuotti tulosta. Tosin testeissä reaktionpoikasta saatiin lähinnä koivulle ja keväisin meillä kyllä niiskutellaankin aika tavalla. Atooppinen iho todettiin pojalla olevan, mutta se nyt ei ole mitään uutta. Edesauttaa kyllä sitä, että reaktioita erilaisille asioille saattaa tulla helpommin. Joka tapauksessa käynnistä jäi tälläkertaa hyvä mieli ja koko henkilökunta oli asiallinen ja ystävällinen. Koimme, että meitä ymmärrettiin ja meidät otettiin vakavasti. Paljon muuta ei sitten voikaan vaatia! 🙂

Lääkärintodistus lopettaa nuorimmaisen osalta kaikenlaiset ongelmat niin tulevan esikoulun, koulun ja muun sellaisen osalta. Lääkäri toteaa paperissa, että kokemuksen perusteella lapsi voi luomuruualla paremmin ja vanhemmat ovat valmiit luomuruokaa lapselle mukaan laittamaan. Hän lisää myös, ettei luomuruokavaliosta koidu lapselle minkäänlaista haittaa ja ruokavalio tällaisenaan tulisi lapselle sallia.

Viime aikoina olen myös selvitellyt, miten asiat oikein ovat päiväkodeissa ja kouluissa. Olen joutunut soitamaan aikamoisen korkeille tahoille, jotta vastauksen sain seuraavaan kysymykseen: Onko Suomessa olemassa päiväkotiruokapakko tai kouluruokapakko. Vastaus on yksinkertainen. Ei ole.

Sen sijaan on olemassa oikeus niin päiväkotiruokaan kuin kouluruokaankin, mutta pakkoa ei ole.

Kouluilla ja päiväkodeilla on velvollisuus lapsille ruokaa tarjota. Se, että kaikki syövät koulu-/päiväkotiruokaa on enemmänkin käytäntö. Koulupäivä ei ole koulupäivä, jos ruokaa ei ole tarjottu. Yllätävän moni asia on siis kiinni ruuasta. Vanhemmilla on kuitenkin oikeus ilmoittaa, ettei lapsi tarjottua ruokaa syö. Tämä olisi suotavaa tehdä kirjallisena. Oikeutta ei ole kuitenkaan vaatia jotain tiettyä ruokavaliota, jos asiasta ei lääkärintodistusta ole. Tämä on ihan järkevää. Kouluruokailusta tulisi muuten aikamoinen viidakko ja äärimmäisen vaikeasti toteutettava! Vanhempien oikeudesta kieltäytyä kouluruuasta ei kuitenkaan paljon puhuta – ei edes silloin, kun ruoka uhkaa tulla kynnyskysymykseksi. Ihmettelenkin kovasti miksi? Mikä asiassa on loppujen lopuksi niin vaikea? Mekin olimme alusta asti  valmiit laittamaan esim. kunnan esikouluun lapselle eväät, joita ei tarvitse edes lämmittää! Kenellekkään ei siis koidu asiasta mitään haittaa tai edes suurta vaivaa.  Lapsi osaa kaivaa eväät repusta ja istua toisten kanssa syömään.

Luulisi, että nykyaikana olisi totuttu erilaisuuteen ja oltaisiin valmiita hyväksymään sitä edes ruokailun muodossa. Eivät kaikki kuitenkaan voi syödä samaa – syystä tai toisesta. Toisilla syy on uskonnollinen ja toisilla esimerkiksi allergia. Kasvisruokavaliokin on olemassa ja sen pohja lienee lähinnä eettinen. Miksi kaikki nuo vaihtoehdot olivat hyväksyttyjä, mutta meidän ruokavaliomme ei, vaikka emme pyytäneet yhtään ainoaa ruuanmurusta keneltäkään! Ei voi kuin ihmetellä. Monen paikan mukaan meidän lasten olisi ollut pakko syödä tarjottua ruokaa. Tuntuu oudolta, kun tietää, miten asiat oikeasti ovat.

Jo tuolta pohjalta – ilman lääkärintodistusta – olisimme päässeet eteenpäin, mutta kieltämättä on helpompaa, kun lääkärintodistus on. Tällatavoin vältetään ainakin osa siitä uskomattomasta ennakkoluulojen ja epäilysten määrästä, johon olemme niin monessa paikassa saaneet törmätä. Onneksi toisenlaisiakin paikkoja ja ihmisiä on ollut olemassa. Loppujen lopuksi niin moni asia on kiinni ainoastaan ymmärryksestä ja hyvästä sydämestä – ikävää, että ne tuntuvat olevan niin monilla alueilla katoamaan päin.


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.