Eko,  Kemikaalit,  Kuluttaminen

Kemikaalimyrsky terveyssiteissä sekä sananen hajusteista

Viimeisen parin päivän aikana uutisvirtani on täyttynyt erilaisista terveyssiteitä koskevista uutisista. Kotitalouskriisi-blogin kirjoitettua Alwaysin uusista hajustetuista siteistä heräsi omakin kiinnostukseni asiaan, vaikka en kyseisiä siteitä ole kaupan hyllyltä bongannutkaan. Onneksi.

Jo vuosia sitten siirryin käyttämään kestositeitä. Aikanani olen käyttänyt myös Alwaysin siteitä, mutta ne sekä  Libressen siteet ovat aina aiheuttaneet valtavan kutinan ja ajoittain myös aika komeaa punoitusta. Kaiken sortin tamponit myös. Tässä yhteydessä on pakko mainita, että Vuokkosten siteet ovat muuten olleet ainoat kertakäyttöiset siteet, joita olen pystyn käyttämään.

Ei  kyllä tulisi mieleenikään kokeilla ainoatakaan sidettä, joka on hajustettu. Älyttömältä tuntuu sekin, että johonkin, jota käytetään intiimialuilla on hajustetta laitettu! Eikös ohje ole ollut aina, että intiimialuiden aineita ei hajustella?

Ihmiset ovat kertoneet  Alwaysin uusien terveyssiteiden tuoksun olevan niin voimakas, että sen haistaa jo kaupassa, vaikka paketti on avaamaton ja jopa hyllyn muutkin paketit ovat tuoksusta saaneet osansa. Taidanpa pysyä kaukana terveyssidekäytävältä, sillä kuulostaa siltä, että sieltä saa takuuvarman astmakohtauksen. Minähän välttelen myös kauppojen kynttiläväliä, joka on pullollaan hajusteita sekin ja aiheuttaa jyskyttävän päänsäryn lopuksi päiväksi. Alwaysin uudistuksen myötä minun on siis pysyttävä poissa myös terveyssiteitä sisältävästä väliköstä kaupassa kuin kaupassa. Onpa hauskaa! Toivottavasti siinä ihan vieressä ei ole mitään, mitä minun olisi pakko ostaa. Mutta kuten jokainen tietää niin onhan siellä – kaupasta riippuen mahdollisesti toisella puolella käytävää vessapaperia tai sitten muita hygieniatuotteita kuten vaikkapa hammasharjoja.  Voi, kuinka kivaa.

Olen aina ihmetellyt, miksi nykyisin kaiken pitää olla hajustettua? Miksi kaiken pitää tuoksua joltain muulta kuin miltä oikeasti tuoksuu? Hajusteyliherkkänä tuntuu, että kaikkialle pitää syytää jokin uusi keinotekoinen tuoksu, jonka pitäisi olla niin ihana ja parantaa sitä ja tätä. Mutta kun niistä saa pahimmillaan sellaisen päänsäryn, että loppu päivä menee sitä potiessa ja on täysin toimintakyvytön. Ei ole kivaa voida pahoin vain siksi, että erehtyi kääntymään kaupassa väärälle käytävälle tai uudessa kaupassa hajustetut tuotteet ovatkin yllättävässä paikassa. Niinkin on käynyt ja sitten onkin päivä ollut kirjaimellisesti pilalla.

Kemikaalimyrsky terveyssiteissä sekä sananen hajusteista

Nykyisin puhutaan melusaasteesta, mutta itse koen hajusaasteen paljon suurempana ongelmana. Miksi hajusteita saa olla paikassa kuin paikassa? Varmaan minä saan vielä senkin päivän nähdä – tai siis haistaa –  jolloin kaikki kaupat levittävät kuusentuoksua ja pipariaromia ympäriinsä boostatakseen joulumyyntiään, sillä onpa hajusteita jo otettu meilläkin käyttöön. Kiitos ei, sanon minä. Äänestän sitten jaloillani ja teen ostokseni vaikkapa verkossa säästyäkseni hajusaasteelta.

En ole verenohennuslääkkeiden loppumisen jälkeen kertakäyttöisiä siteitä tarvinnut vaan kaivanut esiin kestositeeni ja hankkinut pari uuttakin, kun osa vanhoista alkoi jo olla niin reppanassa kunnossa. Oli muuten mukava huomata, että vuosia sitten hankkimieni yksiväristen siteiden lisäksi oli valikoimissa myös siteitä, joissa oli hauska kuosi. Omaan ostoskoriin päätyi Myllymuksujen valmistama side suloisilla siileillä. Ehkä pitäisi vielä kokeilla sitä kuukuppiakin, kun kaikki sitä kerran niin kovasti kehuvat. Jotenkin ei ole vain tuntunut houkuttelevalta idealta, mutta jospa kuitenkin kokeilisin. Kun oikein mietin niin en ole tainnut kuulla kenestäkään, joka ei olisi kuukupista pitänyt. Onkohan sellaisia? Millaisia teidän lukijoiden kokemukset kuukupista ovat?

hits counterSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.


8 Comments

 • Liinukka

  Minulla tulee myös päänsärky noissa kaupan hyllyillä, joissa myydään kynttilöitä. Pesuainevälit myös kamalia. Samaa hajustejuttua siis pohtinut.

  • Maria

   Itsekään en noista pesuaineväleistä pidä. Haju on melkoinen niissäkin! Nekin tulee aina kierrettyä kauempaa, jos vain suinkin mahdollista. Olisipa hajustevapaita kauppoja siinä missä teatteriesityksiäkin!

 • Maria

  Pahintahan tässä on, että hajua on myös tuotteissa, joissa ei lue että ne ovat hajustettuja. Valmistajan mukaan “uusi teknologia” haisee… Innolla odotan, mitä tuotteesta vielä paljastuu.

  Itse en ole koskaan käyttänyt kestoja, mutta kuukuppia kyllä. Kokemukset aika hyviä.

  • Maria

   Ihan varmasti tuotteista vielä paljastuu yllätys jos toinenkin – tuskinpa oireita noista ns. hajusteettomista ihan tyhjästä tulee. Ja kyllähän nekin tosiaan joltain tuoksuvat, kun tarkemmin asiaa muistelen. Eivät ne hajuttomia ole.

   Tuntuu uskomattomalta, että valmistajat sanovat ihmisten haluavan tällaisia käyttää. Itse en kyllä todellakaan kaipaa yhtään “haisevaa teknologiaa” ja nykyisetkin saisivat hävitä hyllyiltä.

   Pitää kyllä laittaa tuo kuukuppi hankintalistalle, että pääsen itsekin testamaan. Ainakin se kuulostaa siistimmältä käyttää kuin nuo kestositeet.

 • Tiia

  Kuukuppi toimii. Siirryin siihen kestositeitä käytettyäni ja kuukuppi on helpompi ja mukavampi käyttää. Vähän vaatii harjoittelua. Kokeile ihmeessä!!!!!!!!

  • Maria/Luomulaakso

   Very good thing, Eve. 🙂

   We are talking about new sanitary towels by Always. They have used scents and new technology in their products and the new sanitary towels are making people sick. The smell in them is really strong and people are feeling sick because of it and getting rash and so on.

   So using cloth pads is just wonderful. I am also wondering maybe I should test a moon cup. People seem to like it very much.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.