Puutarha,  Taimikasvatus

Kasvimaa nukkuu

Tammikuu on jo edennyt melkein puoleen väliin. Se tarkoittaa sitä, että sormet syyhyävät päästä kasvimaiden kimppuun, mutta eihän niihin vielä pääse edes kurkkimaan ennen kuin kevään säteet sulattavat jäätyneen maan.

Talvi ehkä vasta todenteolla alkoi, mutta minä odotan jo kevättä, suloisia auringonsäteitä, ensimmäisiä leskenlehtiä, jotka yhä valtaavat kukkapenkkiäni sekä sitä, että pääsen kylvämään ensimmäiset salaatit ja retiisit. Kevään ensimmäinen retiisi. Sitä minä odotan.

Kasvimaa nukkuu

Tammikuussa voi kasvivalojen avulla hyvin jo aloitella taimikasvatusta ja yleensä tässä kuussa kylvän ainakin paprikat ja basilikat ja alan saada sato aikaisemmin. Jokunen kevät on mennyt nyt ilman taimikasvatuksia, joko huonon terveyden tai taaperon näpellysvimman vuoksi, mutta tänä vuonna ajattelin saada ainakin muutaman taimen ihan omasta takaa ja niinpä viime kesänä talteen napsimani paprikan siemenet saavat luvan sujahtaa pian multiin ja sitten vain odottelemme, että ensimmäinen pieni taimenalku pilkahtaa esiin ja sitä vaalimmekin sitten kuin vauvaa.

Viime kesänä kasvatetut paprikat olivat herkullisia. En yhtään tiedä mitä lajiketta ne olivat ja itse asiassa en tiedä niistä yhtään mitään. Ostin taimen jostain torilta ja kasvi jaksoi tuottaa satoa hyvin ja koska se vielä kaupan päälle tuotti varsin makoisia paprikoita, niin pitihän siitä napsia siemeniä seuraavaa kesää varten. Kukkarokin kiittää, kun ei tarvitse ostaa uusia siemeniä.

Toivottavasti ensi kesä on sopivan lämmin ja sopivan sateinen.

kuva_paprika


shopify statsSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


6 Comments

 • Nettimartta

  Kyllä, tammikuussa pitää ehdottomasti saada esimakua kevääseen ja panna muutamia siemeniä itämään, vaikka minulle käy aina niin, että taimista tulee honteloita ja ostan vankat taimet toukokuussa puutarhamyymälästä. Tärkeintä on se kasvun odotus tai olishan se tietysti erinomaista saada myös satoa. 🙂

  Olen vastaanottanut haasteesi, juttua tulossa. Luen blogiasi, koska se on monipuolinen, luomuasiat kiinnostavat ja kirjoitat mielenkiintoisesti sekä kuvat ovat näpsäköitä.

  • Maria/Luomulaakso

   Noin siinä tammikuun taimille välillä tapahtuu – etenkin, jos ei kasvivaloa ole niin kasviparat ovat toukokuussa kuin kirahveja! Mutta ainakin noilla honteloilla taimillakin pääsee jo edes hiukan haistelemaan kevättä ja kesää.

   Kiitos, että osalistuit haasteeseen. Mukavan ja mielenkiintoisen tarinan oma sinunkin blogisi. Ihanaa perjantaita! 🙂

  • Maria/Luomulaakso

   Ikkunalaudallani potkuttelee edelleen viime kesäinen chilintaimi, joka saa kelvata ensi kesänäkin chilintuotantoomme. Meillä lähinn’ vain mieheni pitää chileilstä, joten niitä ei suuremmasti tarvita. Tällä hetkellä kasvi on todella reppana, mutta jos vanhat merkit pitävät paikkansa niin kevään mittaan se piristyy, alkaa kukkia ja tuottaa chilejä. 🙂 Ihanaa päivää! 🙂

 • Johanna

  Voi, minäkin odotan jo kevättä. Valoa ja lämpöä <3
  En ole koskaan kasvattanut itse paprikaa, mutta basilikaa ja tomaatteja paljon. Kivaa puuhaa, ja itse viljellyistä tulee niin paljon parempia. 🙂
  Mukavaa torstaita Maria, ja toivotaan, että ne valoisammat päivät tulisivat pian! 🙂

  • Maria/Luomulaakso

   Valoa ja nyt etenkin sitä lämpöä kaivataan tälläkin. Onneksi joka päivä ollaan vähän lähempänä tuota onnea. 🙂

   Basilikaa pitää muistaa laittaa kasvamaan myös noiden paprikoiden ohella niin saadaan pian satoa. 🙂 Tomaatteja ajattelin tänä kesänä laitella vähemmän ja keksittyä enemmän kasvihuonekurkkuihin. Tuntuivat viihtyvän meidän ”kasvihuoneessamme” paremmin kuin tomaatit.

   Ihanaa päivää sinulle, Johanna. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.