Haastattelu,  REKO

Haastattelussa REKOn perustaja, Thomas Snellman

Haastattelussa REKOn perustaja, Thomas Snellman

REKO-lähiruokarenkaat (Rejäl konsumtion – Reilua kuluttamista) ovat levinneet jo isoon osaan Suomea. Tänä päivänä REKO-renkaita on perustettu kuutisenkymmentä kappaletta ja jäseniä niissä noin 55 000. Kyse ei siis enää ole ihan pienestä ilmiöstä vaan varsin vakavasti otettavasta asiasta, joka tarjoaa upean mahdollisuuden kuluttajille saada erinomaisia kotimaisia tuotteita suoraan tuottajalta, ilman välikäsiä. Ruokaa pellolta pöytään – juuri niin kuin sen kuuluukin olla.

Itse olen menettänyt sydämeni täysin paikalliselle REKO-lähiruokarenkaalle ja olen valtavan iloinen, että sain mahdollisuuden haastatella REKOn perustanutta Thomas Snellmania, joka palkittiin keväällä Vuoden Lähiruokateko – palkinnolla Lähiruoka & Luomu – messuilla Helsingin messukeskuksessa.

Pedersöreläinen Thomas Snellman on toiminut luomutuottajana jo 25 vuotta ja on vuosien ajan tehnyt työtä luomun sekä lähiruoan hyväksi erilaisissa hankkeissa ja tuottajaliitoissa.

Luomuviljelijä on hyvin riippuvainen esimerkiksi osuuskunnista ja niiden halusta panostaa luomuun. Haasteita on muitakin, sillä tämän lisäksi pitää vielä löytää kauppakanavat tukkujen ja kauppojen kautta. REKO oli ratkaisu kaikkiin näihin haasteisiin ja vähensi viljelijän riippuvuutta muista osatekijöistä.

Thomas Snellman sai idean REKOsta vieraillessaan Ranskassa lokakuussa 2012. Siellä hän näki jotain, joka herätti hänen mielenkiintonsa. Ranskassa tuottajat solmivat pitkäkestoisia, kirjallisia sopimuksia ja monta eri tuottajaa saapui samaan paikkaan tiettynä ajankohtana ja jakelu kesti tunnin verran. Snellman totesi systeemin nerokkaaksi ja lähti kehittämään Suomeen jotain samankaltaista. Näin syntyi REKO, josta jo moni on päässyt nauttimaan.

Snellman toteaa REKOn ehdottomaksi eduksi yksinkertaisuuden sekä sen, että se on kaikille osapuolille ilmainen. REKO toimii myös kohtalaisen pienellä ylläpidolla, sillä Facebookissa toimivat ryhmät ovat helppoja käyttää kaikille lähiruokarenkaan osapuolille. Toki ryhmät tarvitsevat vähintään yhden ylläpitäjän, joka huolehtii Facebook-ryhmän toimivuudesta.

Toimiakseen hyvin REKO-lähiruokarengas tarvitsee aina hyvin sijoitetun jakelupaikan sekä riittävän laajan valikoiman. Thomas Snellman kertoo, että etenkin kananmunat, vihannekset ja perunat ovat toimivan lähiruokarenkaan perusta, mutta myös muita tuotteita tarvitaan, jotta saadaan erinomaiset edellytykset menestyksekkääseen toimintaan. Snellman arvioi, että jokaiseen jakoon olisi hyvä saada ainakin kymmenen eri tuottajaa. Eri alan tuottajat tukevatkin toistensa myyntiä.

Ensimmäinen REKO päivä pidettiin Pietarsaaressa 6. kesäkuuta 2013. Alkuun tuottajat käyttivät Ranskasta tuttua mallia ja tekivät kirjallisia sopimuksia kuukaudeksi tai pariksi. Pikku hiljaa tuottajat kuitenkin alkoivat luopua niistä, kun kauppa alkoi käydä jouhevasti. Facebookiin perustettu ryhmä toimi jo tuolloin keskustelukanavana.

Snellman voi olla hyvillään luomuksestaan. REKOn konsepti on upea, yksinkertainen ja toimiva. Aika on näyttänyt, että se on jopa toimivampi Suomessa kuin vastaavat versiot muualla. REKO on ehdottomasti hatun noston arvoinen suoritus.

Vuosi REKOn perustamisen jälkeen Thomas Snellman kutsuttiin ensimmäisen kerran Ranskaan, Pariisiin kertomaan REKOsta. Hän on käynyt jakamassa kokemuksiaan ja tietoaan REKOsta Ranskassa useammankin kerran, mutta myös Belgiassa, Saksassa sekä Tukholman yliopistossa.

Snellman vaatimattomasti korostaa, ettei REKOn menestystarina ole yksin hänen ansiotaan. Kolme muutakin henkilöä – Jonas Harald, Ann-Sofi Ljungqvist ja Eeva Ylinen – ovat olleet mukana ja jaksaneet uskoa Thomas Snellmaniin ja hänen visioonsa. Näistä kolmesta Eeva Ylinen teki ensimmäisenä REKOn tunnetuksi suomenkieliselle väestölle.

Thomas Snellmanin visioima REKO on muuttanut jo monen perheen elämää. REKO saakin kiitosta niin kuluttajilta kuin tuottajiltakin.

 

rekoperunakaali

Thomas Snellmanin kuva: Messukeskuksen mediapankki


shopify site analytics



Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


6 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.