Blogiyhteistyö,  Kirja,  Kokemuksia luomu-/ekotuotteista

Cosima Bellersen Quirin: Kotitekoiset jogurtit, rahkat ja juustot

Aloin innolla lukea arvostelukappaleena saamaani Cosima Bellersen Quirinin kirjaa Kotitekoiset jogurtit, rahkat ja juustot*.

Olen aina ollut hyvin kiinnostunut niin juustojen kuin jogurttien ja rahkojen  tekemisestä ja aika ajoin keittiössämme keitelläänkin maitoa niin juustoon kuin jogurttiinkin. Vielä on kuitenkin rahkat ja ranskankermat kokeilematta!

Kirja kannustaa maitotuotteiden valmistamiseen kotona ja kirjaa lukiessa voikin huomata, kuinka helppoa loppujen lopuksi onkin omassa keittiössä saada aikaan erilaisia juustoherkkuja aina homejuustoista koviin juustoihin. Reseptejä lukiessa ihan innostuu ja toivoo, että vuorokaudessa olisi enemmän tunteja, jotta ehtisi heti kokeilla kaikkia ihania juuri lukemiaan reseptejä.

Cosima Bellersen Quirin: Kotitekoiset jogurtit, rahkat ja juustot

Monissa kirjan resepteissä käytetään tavallista kaupan maitoa, mutta myös raakamaitoa ja erilaisten maitojen erot onkin käsitelty varsin kattavasti.

Kirja  150 sivua sisältävät laajan valikoiman reseptejä, mutta myös teoriaa on käyty läpi seikkaperäisesti. Ohjeilla onnistuu varmasti ja kirja antaa hyvän alun kotoisille juustokokeiluille niin tuorejuustojen kuin pehmeiden juustojenkin maailmassa unohtamatta kuitenkaan kovia sekä puolikovia herkkuja. Eikä toki unohdeta niitä jogurtteja ja rahkojakaan.

Maltan tuskin odottaa talvea ja kaikkea sitä puutarhapuuhista säästyvää aikaa, jonka voin nyt käyttää siihen, että pääsen kokeilemaan ihan kunnolla erilaisten juustojen reseptejä. Tähän saakka olen kokeillut lähinnä sitruunamehulla hapatettua tuorejuustoa, jollaista olen tehnyt joskus aikaisemminkin hiukan erilaisella reseptillä. Hyvää oli tämäkin!

Tällä reseptillä on ensikertalaisenkin helppo lähteä liikkeelle.

2 l täysmaitoa
2 dl kermaa
2-6 rkl sitruunamehua
1/2 tl suolaa

 • Sekoita maito ja kerma keskenään.
 • Kiehauta seos ja ota pois liedeltä.
 • Lisää sitruunamehu
 • Anna seistä tunti huoneenlämmössä, kunnes seos saostuu
 • Sekoita joukkoon suola
 • Nosta liinalla vuorattuun juustomuottiin
 • Nosta liinaa kulmista ja valuta hera pois.
 • Anna valua 5-6 tuntia.
 • Halutessasi voit antaa juuston olla vielä kaksi tuntia kolmen kilon painon alla.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille juustojen, rahkojen ja jogurttien teosta kiinnostuneille ja vaikka ei koskaan aikoisikaan niitä itse valmistaa, niin kirja on silti varsin mielenkiintoinen läpileikkaus maitotuotteiden maailmaan.

Seuraavaksi haluan kokeilla ainakin kirjan mozzarellareseptiä sekä sulatejuustoa, johon löytyy parikin eri versiota.  Niin ja ranskankermaa ja… Tule jo talvi!!!

kuva_juustokirja02Resepti ja kuvat kirjasta Kotitekoiset jogurtit, rahkat ja juustot


create counterSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


8 Comments

 • Johannae

  Juuri tällainen kirja on ollut jo pidemmän aikaa etsinnässä! Aiemmin tehty lähinnä halloumia, mutta hyvien reseptien löytäminen on ollut hankalaa. Osaatko antaa vinkin mistä tätä kirjaa kannattaisi lähteä etsimään? Puolisolle täydellinen joululahja! 🙂

  • Maria/Luomulaakso

   Sama juttu oli minullakin ja tämä tuli kuin tilauksesta. Kirja oli juuri sitä, mitä etsinkin. 🙂 Tämä on kyllä ihan täydellinen lahja!

   Suomalainen kirjakauppa ainakin myy, Adlibris, Booky.fi ja varmasti moni muukin kirjakauppa niin netissä kuin sen ulkopuolellakin. Kannattaa kysellä omasta lähikirjakaupastakin. Jos ei löydy hyllystä niin varmasti tilaavat. Aurinkoista päivää! 🙂

 • Sirkku

  Juttusi luettua tuli välttämätön tarve saada juuri tämä kirja… Mielenkiintoinen osa keittiötä, jota ei juurikaan ole tullut harrastettua. Lapsuudessani juustonteko kotona rajoittui ternimaidosta tehtävään juustoon, jossa käytettiin juoksutinta. Muutaman kerran äiti kokeili jogurtin tekoa ja viiliä tehtiin joka kesä. Itse en ole koskaan kokeillut juutonvalmistusta, mutta tuon kirjan opastamana varmaankin rohkenisi.
  Siis kiitos kirja-arvostelustasi!

 • marketta

  Jogurtti ja kotijuusto ovat aivan ihania itse tehtynä! Vuorotteluvapaalla tulikin tehtyä fetaa aika-ajoin, mutta nyt ei aika vaan yksinkertaisesti riitä.
  Toi kirja olis kyllä ihana hankinta. Jos joskus sitä aikaa sattuis olemaan…

 • 60luvunnahkahousut.com

  Tää kuullostaa mielenkiintoiselta. Syön paljon jugurtteja ja rahkoja ja juustoja. Olen aina ajatellut että niiden valmistus on monimutkaista mutta ei ainakaan tuon juuston jonka reseptin laitoit. Pitää kyllä kokeilla. Olen tehnyt joskus pääsiäispashaa sekä ihanaa väinönputkijäätelöä/jäädykettä.

  • Maria/Luomulaakso

   Pasha on ihan parasta! Jäätelöt samoin. Pitää kyllä pyöräyttää taas jäätelökone käyntiin, kun saadaan remontti loppuun. 🙂

   Osa juustoista on toki monimutkaisempia tehdä, mutta voihan sitä aina keskittyä noihin nopeampiin versioihin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.