Luomu

Astetta luomuisempi Lidl

Edellisestä Lidl kerrasta oli jo kauan. Ennen sieltä tuli haettua MSC-merkittyä pakastekalaa, kun sitä ei paljon muissa kaupoissa vielä näkynyt. Nykyisin sertifioitua kalaa saa jo melkein mistä vain – valikoima vain vaihtelee.

Aiemmin olin Lidlistä ostanut myös Reilua suklaata, mutta luomua en ollut aiemmin nähnyt. Nyt hyllystä löytyi maitoa ja pakastealtaasta kasviksia. Lidlin sivusto sanoaa, että valikoimiin kuuluvat myös luomuvoi, mansikkahillo, tee, suklaa-riisikakku ja tomaattiketsuppi. Kaikki löytyvät Biotrend-merkin alta. Niitäkin varmaan pitää kokeilla ihan jo uteliaisuudesta.

Lidlin maitoa meillä on juotu muutaman viikon ajan. Lidlin Saksasta tuodun luomumaidon pariin hinasi lähinnä hinta ja se seikka, että meidän taloudessa maitoa kuluu viikossa ihan kiitettävä määrä. Pienimpi ruokalasku ei olisi koskaan pahitteeksi – luomun kohdalla on vain aika vaikea tehdä säästöjä, koska esimerkiksi tarjouksia on kovin harvoin. Ja Lidlin maito on merkittävästi edullisempi kuin Valion tai Arla Ingmanin maito. Eroina mainittakoon tosiaan tuo Lidlin maidon Saksasta rahtaaminen ja homogenointi. Kotimaiset luomumaidothan eivät ole homogenoituja.

Yksi ikävä vika Lidlin luomumaidossa on ja tuohon vikaan olemme yrittäneet totutella hiukan laihoin tuloksin. Lidlin maito maistuu….kummalliselta. (Kummallinen on tietenkin makuasia ja jonkun mielestä maussa ei välttämättä ole mitään vikaa. ) Siinä on pieni sivumaku, joka puskee läpi viimeistään siinä vaiheessa, kun on maidon nielaissut. Kädenvääntö halvemman hinnan, ekologisemman kuljetusmatkan ja maun välillä on kovaa. Ongelma päätettiin ratkaista sillä, että ostamme osan maidosta Lidlistä ja osa maidosta on sitten Valion tai Arla-Ingmanin maitoa. Lidlin maitoa voi nimittäin käyttää hyvin ruuanlaitossa, koska siinä hassu maku katoaa, mutta maitolasiin emme sitä taida haluta. Tällä tavoin saamme kuitenkin hiukan ruokalaskua pienennettyä.

Useasti luomun kohdalla ahdistavat pitkät kuljetusmatkat. Kotimaista luomua ei vain aina ole tarjolla ja koska meidän syymme luomun hankkimiseen ovat osittain hiukan erilaiset kuin monella muulla luomun käyttäjällä, ei aina voi tehdä niitä kaikkein parhaita valintoja ympäristön kannalta. Joskus pitää päätyä siihen edullisempaan vaihtoehtoon – ympäristön ja joskus jopa maun kustannuksella.


Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.