Kasvihuoneen rakentamista ja kasvimaansuunnittelua
Toukokuu on jo käsillä. Mielessäni olin jo tässä vaiheessa kantamassa uuteen kasvihuoneeseen taimia, mutta aika kaukana ollaan vielä tuosta haaveesta, vaikka työt ovatkin edenneet.
Postaus on osa Omavaraisuus blogeissa-ryhmän postaussarjaa,
jota luotsaavat Tsajut sekä Korkealan Heikki.
Kurkkaa myös Omavaraisuus blogeissa keskusteluryhmä.
Kasvihuone rinteeseen
Kasvihuoneemme sijainti on vähintääkin haastava. Tonttimme tasaisin kohta se ei ole vaan ihan päinvastoin. Tasaisia kohtia meillä ei edes aivan kamalasti ole ja siinä jäljellä olevassa tasaisimmassa sijaitsee trampoliini — tai siis sijaitsisi, mikäli se ehdittäisiin talven jälkeen taas koota. Kasvihuoneprojekti on kuitenkin vienyt kaiken liikenevän ajan ja silti olemme viikon pari myöhässä aikataulusta. Aikataulussa pysymistä ei auttanut myöskään kuun mittaan niskaan sataneet rakeet, vesi kuin räntäkään. Ihan oikeaa luntakin olemme iloksemme saaneet. No, rakentaminen kuitenkin etenee ja vappu viikonloppuna päästiin jo vähän kasvihuoneen kasaaamisen alkuun. Kyllä se tästä!
Kasvihuoneen pohjaksi tuli eräänlainen terassi. Savea kaivettiin pois ja korvattiin hiekalla. Puinen terassi tulee sitten pilariharkkojen päälle. Harkkojen avulla saatiin kasvihuoneen pohja tasaiseksi ja koska tarkoitus ei ollut tehdä kasvupenkkiä maakosketuksella, oli tämä vaihtoehto kaikinpuolin toimivampi ja helpompi toteuttaa kuin mikään muu.
Sunnuntai-iltana työmaa näytti alla olevan kuvan mukaiselta. Vähän on matala kasvihuone vielä. 😀 Ensi viikon aikana projekti jatkuu ja toivon hartaasti, että puoleen kuuhun mennessä on kasvari kasassa ja sisäratkaisutkin siinä vaiheessa, että kasvit ovat päässeet muuttamaan uuteen kotiinsa.
Kasvihuoneen sijainti on mukavasti harkoista tehdyn lavatarhan välittömässä läheisyydessä.
Taimiparatiisia kasvattaessa
Taimitarha olohuoneessa ja keittiössä sekä muutamissa muissakin paikoissa on jo melkoinen, Ruokapöytää emme ole käyttäneet enää hetkeen. Siellä täällä on jakkaroita, joiden päällä on taimia. Odotan malttamattomana, että saan edes osan viidakosta kärrätyksi ulos talosta. Ja toivottavasti se tapahtuisi jo toukokuun alkupuolella, sillä jos se kovasti tuosta ajankohdasta venyy, niin voi olla, että meitä etsimään joudutaan lähettämään yksi jos toinenkin retkikunta.
Talosta löytyy jo niin erilaisia tomaatteja kuin paprikaa ja chiliäkin, Samettikukkaa, lobeliaa ja pelargoneja. Krassia ja tuoksuhernettä useampaa sorttia. Kaaleja ja salkopapua, useampaa sorttia niitäkin. Myös kurkkua ja erilaisia kurpitsoita on juuri kylvetty. Niin ja vesimelonia ja yrttejä sekä munakoisoa ja fenkolia. Vielä mietin josko esikasvattaisin myös ruusupapua, mutta en ole aivan varma, minne ne laittaisin.
Herneitä aidassa
Tänä vuonnakin kasvatan hernettä koira-aidassa. Se on kätevä paikka ja parvekelaatikot tähän tarkoitukseen aivan mainioita. En ole koskaan erityisesti verkkoaidastamme pitänyt, mutta herneiden kanssa se on ihan säällisen näköinen, vaikka edelleenkin toivoisin, että aidattua aluetta kiertäisi jokin somemman näköinen aitaviritelmä, niin myönnettävä on, että koirien kanssa tämä on ollut aivan lyömätön ja herneille se on ollut jo noin 15 vuoden ajan aivan loistava tuki. Eipä ole tarvinnut erikseen tehdä tukikeppejä ja herneetkin ovat mukavalla korkeudella!
60 cm pitkiin parvekelaatikoihin on porattu muutama reikä, jotta sadevesi pääsee pois eivätkä herneet joudu uimaan. Silmää olisi miellyttänyt jokin tummempi naru, mutta, koska tuota valkoista on vielä aikamoinen kerä jäljellä, niin tällä narulla mennään tämäkin vuosi. Laatikot ja narut selviävät kyllä pakkasesta ja talvestakin useinmiten, mutta pidempään parempana laatikot pysyvät jos ne syksyn tullen tyhjentää ja kerää suojaan. Toki sitten on taas oma virittäminen keväällä, mutta onneksi tätä hommaa voi tehdä jo silloin, kun mitään muuta ei vielä voi.
Hernemaan alle tulee astioita, joihin ajattelin tänäkin kesänä kylvää perunaa ja härkäpäpua. Peruna ja härkäpapuhan ovat kumppanuuskasveja ja mahtuvatkin hyvin kasvamaan samassa astiassa. (Luomulaakson aikamoisen kattavan kumppanuuskasvilistan löydät täältä.) Molemmilla toki on varret, mutta perunan sato tulee maan alle ja härkäpavun maanpinnalle. Tilaa ja ravinteita riittää, kun huolehtii kasveista hyvin. Härkäpapu sitoo juurinystyillään perunan iloksi maahan typpeä. Tälla tavalla viljelemällä saan samoilla neliöillä kasvatetuksi kolmea kasvia!
Herneistä innostuneena ajattelin laittaa myös salkopapua (ja ehkä ruusupapuakin) verkkoon kasvamaan. Sitä olisi vielä hyvä pätkä ihan käyttämättömänä, joten ajattelin, että siihen salkopapu ja ruusupapu olisivat oivalliset kasvit. Somistaisivat verkkoa ja tuottaisivat satoa.
Pavutkin laitan parvekelaatikkoon, mutta hiukan eri tavalla kuin herneet. Papujen laatikot ovat noin metrin mittaisia parvekelaatikoita. Kiinitän ne samaan tapaan aidan alaosaan, jotta ohikulkevat, leikkivät lapset tai lemmikit eivät niitä kaada, mutta koska painoa on aika paljon, kun laatikko laitetaan täyteen multaa ja vielä kastellaankin, niin sujautin laatikoiden alle vanhan tiilen tai kaksi. Näin laatikon paino ei rasita samalla tavalla aitaa, mutta laatikko ei ole kuitenkaan heinän seassa kasvamassa. Uskoisin tämän ratkaisun olevan varsin toimiva.
Tämän vuoden kasvimaa
Tämän vuoden kasvimaalle tulevat siemenet on jo päätetty, mutta myönnettävä on, että kylvöalueet ovat vielä totaalisesti päättämättä. En ole todellakaan ehtinyt pohtia, mihin laatikkoon menisi mitäkin ja mikä minkäkin viereen. Ajattelin ratkaista nämä pulmat sitten kun tulevat eteen, jos en kasvihuonetouhulta aiemmin ehdi. Toki toivoisin, että ehtisin tehdä hallitun ja mietityn suunnitelman, mutta voi olla, että se tänä vuonna jää haaveeksi.
Multiin on kuitekin menossa yhtä jos toistakin. Osa harkkolaatikoihin, osa paljuihin ja osa ruukkuihin ja amppeleihin. Niin ja tietenkin muurille!
Tänä vuonna meillä kasvaa ainakin seuraavanlaisia kasveja:
Useampaa erilaista salaattia
Uuden-Seelannin pinaatti
Ruusukaali
Kyssäkaali (paria lajiketta)
Lehtikaali (punaista ja vihreää)
Mangoldi (punaista ja vihreää)
Pensaspapua (Maxi, Purple TeePee, Yin Yang, Sanguigno, Nassau)
Vahapapu (Golden TeePee)
Keittopapu (Flambo)
Taitepapu (Mistik, Ferrari)
Salkopapu (Blue Lake, Carminat ja ehkä Blauhilde)
Retiisi (näistä joitain: French Breakfast 3, Cherry Belle, Rudi, Eiszapfen)
Porkkanaa (Saint Valery, Rainbow Mixed F1)
Lanttu (Ruby)
Nauris (Purple Top Milan)
Punajuuri (Cylindra ja Rainbow Mix)
Palsternakka (White Gem)
Keltasipuli
Punasipuli
Avomaankurkku (Marketmore)
Salaattifenkoli (Zefa Fino)
Kesäkurpitsaa (Midnight F1, Sunburst F1)
Spaghettikurpitsa (Spaghetti)
Jättikurpitsa (Jack O’lantern)
Talvikurpitsa (Sweet Mama F1, Red Kuri)
Halloween kurpitsa (Baby Bear)
Härkäpapu (Express, Karmazyn, Threefold White, Robin Hood)
Peruna (Carrera)
Näitä ehkä kasvatan:
Retikka (Ronde Zwarte)
Japaninretikka (Aprill Cross F1)
Juuripersilja (Halblange)
Ruusupapu
KASVIHUONEESEEN/AVOMAALLE
Tomaattia (Gardener’s Delight, Chocolate Cherry, Sungold F1 sekä ostotaimina Zuckertraube sekä todennäköisesti Black Russian sekä Häränsydän)
Amppelitomaatti (Hundred’s & Thousands, Tumbling Tom Red)
Kasvihuonekurkku ( Paska, Telegraph Improved, Femspot)
Munakoiso (Moneymaker No.2 F1)
Paprika (Snacking Purple, Californian Wonder sekä ostotaimi Lipari F1)
Chili (Jamaican Bell ja jokunen ostotaimi)
Päärynämeloni (Pepino Gold)
Vesimeloni (Sugar Baby)
YRTIT, joista jo iso osa pihassa kasvamassa
Persilja
Tilli
Pienilehtinen basilika
Basilika
Thai basilika
Ruohosipuli
Kreikanoregano
Marokonminttu
Sitruunamelissa
Salvia
Timjami
Ranskalainen rakuuna
Rucola
Viinisuolaheinä
Iisoppi
Ja joukossa kasvaa toki niin samettikukkaa, kehäkukkaa kuin krassiakin.
Lisäksi pihalta löytyy jo
Mustaherukka (17 pensasta, kärsivät pahasti jätevesiremontinyhteydessä, osa uusia ja vielä pieniä)
Punaherukka (7 isoa pensasta)
Vadelma (paljuissa kasvamassa, kurkkaa täältä tarkemmin.)
Karhunvadelma (yhden paljun verran)
Mustikka (4 pensasta, osa istutetaan tänä keväänä, kaikki vielä pieniä)
Kirsikkapuu
Kirsikkapensas (2 pensasta, istutettu kesällä 2020)
Päärynäpuu
Omenapuu (5 kpl, ovat vielä pieniä/eivät varsinaisesti tuota.)
Kriikunapuita (Satoa tulee joka toinen vuosi erittäin runsaasti, toisena vuonna sitten maltillisemmin.)
Saskatoon (2 isoa pensasta)
Minikiivi Annikki eli Kiinanlaikkuköynnös (istutettu kesällä 2020)
Mansikkaa (n. 50 tainta, jotka muuttavat tänä kesänä ralenteilla olevaan riippuvaan puutarhaan (toivottavasti) turvaan muurahaisilta)
Raparperia (useampi puska)
Maa-artisokka
Veikkaan, että jotain vielä listoista unohtui, mutta tämä sunnuntaipäivä on ollut pitkä enkä jaksa enää edes miettiä, mikä mahtaa puuttua. Maanantaina jatkuu taas pihahommat. Saa nähdä maltanko edes nukkua, kun oman ihka oikean kasvihuoneen pihaan saaminen on jo niin lähellä!
Varmaa on, että tästä kesästä tulee erittäin työntäyteinen, mutta varmasti aivan ihana!
Myös nämä omavaraistelevat blogit osallistuivat yhteispostaukseen ja kertoivat kuulumisistaan:
Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kasvihuoneikkunoista/
Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-5-kasvihuone/
Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/05/kasvihuoneunelmia.html
Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2021.html
Toivola puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/05/haavelua-kasvihuoneesta.html
Kasvuvyöhyke 2
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/05/toukokuu-2021.html
Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/05/kausarin-halpa-mutta-toimiva-versio.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/05/nayton-paikka.html
Keittiössä, kotona ja puutarhassa https://blogit.meillakotona.fi/keittiossakotonajapuutarhassa/suuntana-omavaraisuus-kasvihuone/
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/05/siemenet-valmiina-kevaan-kylvoihin.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/?p=4858
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/05/omavaraisuutta-vuodelle-2021-toukokuu.html
Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/05/kasvihuoneet.html
Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html
Caramellia https://caramellia.fi/toukokuu-2021/
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/05/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-3.html
Torpan tyttö https://torpantytto.com/2021/05/03/kasvihuone-vai-ei-kasvihuonetta-jahkailun-ennatyksia/
Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=755
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-5.html
Kasvuvyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/kasvit-niin-huoneessa-kuin-pihalla-toteutuneet-ja-haaveissa/
Kasvuvyöhyke 5
Puutteela https://puutteela.com/?p=681
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/05/03/toukokuu-21-kasvihuone/
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
13 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Emma/Caramellia
Täytyypä muistaa tuo herneaita, kunhan tänne saa vähän pysyvämmin aitoja pystytettyä. Ja tuo terassin päälle tehty kasvari on varmasti mainio ratkaisu. Luminen krookuskuva summaa kyllä tunnelmat tälläkin tontilla. Kaikenlaista olisi tehtävänä mutta satunnaiset lumisateet ja melkein jokaöiset pakkaset vähän hidastavat menoa. Jospa se tästä. Mutta tuo taimiosasto, huhheijakkaa miten hyvän näköisiä taimia! Täällä kaikki juroo paikoillaan, useimmat taimet ihan vaan sirkkalehtivaiheessa eikä millään meinaa tulla lisää kasvua. Eivät taida nekään vielä uskoa kevään tuloon…
Jovelan Johanna
Tuosta teidän uudesta kasvarista tulee niin hieno ja huolella tehty! Meilläkin oli terassipohja yhtenä vaihtoehtona ja se olisi ollut ihana, mutta ajankäytöllisesti ei vaan nyt mahdollinen ratkaisu. Monta muutakin projektia tälle keväälle tiedossa ja kasvari oli saatava ylös, että saa aloitella hommia siellä, heti kun yöpakkaset loppuu. Vaihtelevaa säätä on kyllä ollut yllin kyllin tarjolla 😛 Ei nyt ihan noin talvisia tunnelmia kuin teillä, mutta ihan riittämiin kaikkea taivaan täydeltä – onneksi ihanan lämpimiäkin päiviä!
Miten mainio tuo herneaitasysteemi on, ja miten runsas siitä tulee! Itse kokeilen tässä ihan parin päivän sisällä sitä hernekouruesikasvatushommaa. Saas nähdä kuinka sen kanssa käy!
Tsemmpiä kasvarin kanssa, sieltä se harja nousee kun pääsette jatkamaan puuhia 🙂
Kirsti Kaija
Oiva keksintö tuo terassipohja kasvihuoneelle. Varmasti tulee muutenkin katseenkestävä kasvari ja tarpeeseen. On sinulla taimi poikineen. Vaihtelevat kelit ovat hieman hidastuttaneet meilläkin kevään töitä.
Urban Farming
Huikea määrä taimia. Laitoitteko jotain lämpöeristystä kasvihuoneen terassipohjaan tai tuulenestoa? Hienot rakennelmat kaikelle teidän puutarhassanne.
Laura / Sateenkaaria ja serpentiiniä
Vau miten kattava hyötypuutarha teillä on! Kasvihuoneprojektia odotan erityisellä innolla, koska omani on vasta suunnitteluasteella.
Millaisia kokemuksia sulla on maa-artisokan kasvattamisesta? Onnistuuko helposti vai onko jotain niksejä?
Korkealan Isäntä
Ihailen aina noita verkkoja. Musta tuntuu, että meillä kun jotain rakennetaan niin aina sataa lunta kesäkään ei ole enää tae, että vesisade riittäisi.
Johanna
Tästä postauksesta sai hyviä vinkkejä itselle. Tuo herneiden kasvatus koira-aitaa apuna käyttäen, jes!
Pingback:
Marketta
Minä laitoin kokeeksi matalaa hernettä amppeliin. Katsotaan, miten siinä käyttäytyy. Ajattelin antaa sen lapsenlapsille, jos onnistuu.