Päijät-Hämeen Luomun herkulliset hapantuotteet maistuvat myös smoothiessa
Kaupallinen yhteistyö Päijät-Hämeen luomun kanssa.
Luomulaakso kiittää yhteistyöstä.
Tänä päivänä hapatettujen elintarvikkeiden terveyshyödyt lienevät kaikkien tiedossa – kukapa ei tietäisi hapantuotteiden terveyshyödyistä elimistön toisille aivoille eli suolistolle.
Terveyshyötyjä hehkutettaessa unohtuu kuitenkin monesti yksi oleellinen seikka – nimittäin se, että hapankaalit maistuvat todella herkullisilta ja niillä saa ruokiin helposti vaihtelua ja uusia ulottuvuuksia.
Päijät-Hämeen Luomun herkulliset hapantuotteet
Hollolalainen Päijät-Hämeen Luomu on toiminut noin 20 vuotta ja useat sen valmistamat tuotteet näkivät päivänvalon jo yrityksen alkutaipaleella.
Salpakankaan teollisuusalueella sijaitseva yritys jalostaa vain ja ainoastaan luomusertifikaatin alla tuotettuja raaka-aineita, joista suurin osa on kotimaista alkuperää. Pääraaka-aineet saapuvat jatkokäsittelyyn suoraan luomutiloilta, joten tuoreus on taattua.
Tuotteet valmistetaan perinteisellä maitohappokäymisellä eikä niitä pastöroida, joten hapankaaleissa on terveelliset maitohappobakteerit sekä vitamiinit hyvin tallella.
Hapankaali on monipuolinen ja maistuva
Erilaiset hapankaalit uivat sydämeeni jo vuosia sitten. Myönnettävä on, että ihan alkuun en ollut hapankaalin ystävä ollenkaan, mutta aivan kuin varkain tuo suloisen hapan ja kuitenkin himpun verran makea ihanuus varasti sydämeni ja siitä lähtien hapankaali onkin maistunut ja sitä pitää aina olla jääkaapissa.
Hapankaalituotteita on perinteisesti käytetty pataruuissa, uuniruuissa ja piirakoissa sekä tietenkin keitoissa, mutta se maistuu vallan mainiosti myös leivän päällä. Hapankaalia kannattaa kokeilla melkein minne vain!
Päijät-Hämeen Luomun herkulliset hapantuotteet maistuvat myös smoothiessa
Hapankaalia voi toki syödä ihan sellaisenaan ihan vaikka suoraan rasiasta, mutta esimerkiksi lapsilleni tarjosin sitä ensimmäisen kerran kerrosvoileivän välissä. Kerrosleipä muistutti enemmän ehkäpä hampurilaista kuin varsinaista voileipää ja hapankaaliherkut hävisivät alas melkeinpä nopeammin kuin ehdin kasata uuden voileivän.
Voileivät, hampurilaiset sekä salaatit lienevät ehkä ne helpoimmat tavat alkaa käyttää hapankaalia ja ne maistuvat kaikille iästä riippumatta.
Näihin lisäisin vielä smoothiet, sillä niihin saa helposti hyvää lisäboostia laittamalla joukkoon ruokalusikallisen tai pari hapankaalia. Ja tämäkin vaihtoehto on sellainen, jonka avulla pääsee helposti sinuiksi hapatettujen tuotteiden kanssa.
On aina helpompi tutustua johonkin uuteen jonkin jo tutun ruuan kautta.
Hapankaalia kannattaa toki käyttää rohkeasti muuallakin, sillä erilaiset piirakat ja muut lämpimät ruuat käyvät hyvin hapankaalin kaveriksi ja erilaisista hapankaalimauista voi kokeilemalla löytää sen suosikkinsa johonkin tiettyyn ruokaan. Päijät-Hämeen Luomulta löytyykin hyvin valikoimaa, sillä hapankaalimakuja löytyy viisi: Hapankaali, Porkkanahapankaali, Valkosipulihapankaali, Yrttihapankaali sekä oma ehdoton suosikkini Punajuurihapankaali.
Hapanaalikokeilut voi aloittaa näppärästi omalla tutulla smoothiereseptillä tai vaikkapa tällä :
Vihreän hedelmäinen hapankaalismoothie
2 annosta
5-6 dl maustamatota jogurttia tai muuta haluamaasi nestettä (mantelimaitoa, riisimaitoa, tms)
1-2 makeaa omenaa kuorineen
yhteensä pari kourallista pinaattia sekä muita vihreitä lehtivihanneksia
n. 15 cm sellerivartta tai maun mukaan
tuoretta minttua
hiukan tuoretta persiljaa
n. 2 rkl valitsemaasi hapankaalia
(1 tl kardemummaa tai pala tuoretta inkivääriä)
1. Pese ja paloittele hedelmät ja kasvikset. Laita kaikki blenderiin ja sekoita. Nauti.
Hapankaalin tilalla voit käyttää myös hapanjuomaa. Annostele maun mukaan. Hapanjuomaa käyttäessäsi vähennä maustamattoman jogurtin tai muun käyttämäsi nesteen määrää. Joukkoon voi heittää myös lusikallisen pari leseitä.
Hapankaalijuomat
Päijät-Hämeen luomu valmistaa hapankaalien lisäksi myös ihanan raikkaita hapatettuja juomia. Hapankaalimehu ja ja kaaliporkkanajuoma ovat Kvassi-tyyppisiä juomia, joita tavataan valmistaa Kaukasiassa, jossa ne ovat varsin tavallisia myyntituotteita kaduilla ja niiden kerrotaan olevan yksi nuorekkuuden salaisuuksista.
Nuorekkuudesta en osaa sen tarkemmin sanoa, mutta kyllä näillä ihan ilokseen vaikka aamunsa aloittaa ja eikös se hyvän maun huulille nostama hymy ainakin nuorenna ja kaunista.
Juomat ovat herkullisia ihan sellaisenaan. Haluessaan niitä voi myös laimentaa vedellä, jolloin maku muuttuu miedommaksi. Hapatettuja juomia kannattaa kokeilla myös smoothien joukkoon sekoitettuna.
Masu-juoma on vihanneksista ja marjoista fermentoimalla valmistettu maitohappobakteerijuoma. Sekin on piakkoin saamassa luomumerkin kylkeensä, vaikka saamassani pakkauksessa ei sitä vielä ollutkaan.
Masu-juoma on suosikkini kaikista kolmesta hapatetusta juomasta vaikka kahta muutakin mielellään maisteli. Masu-juoma sisältää kaalia, porkkanaa, punaherukkaa, punajuurta, puolukkaa sekä suolaa, minttua ja meramia – eli siis aimo annoksen lempiaineksiani. Ei ihme, että se maistui niin hyvältä!
Makuhermojen lisäksi masujuoma hellii vatsaa ja suolistoa, sillä se sisältää runsaasti probiootteja sekä luonnollisia maitohappobakteereja. Juoma maistuu mainiolta esimmäisenä aamulla, mutta sopii erinomaisesti myös ruoka- ja janojuomaksi.
Näillä eväillä onkin hyvä ottaa syksyn kirpakat säät vastaan.
Päijät-Hämeen Luomun herkullisia tuotteita myydään hyvin varustetuissa marketeissa ympäri Suomen. Katso tarkemmat ostopaikkavinkit Päijät-Hämeen Luomun sivuilta.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.