Puuroperjantai,  Ruokakorin Reseptit

Rukiinen taatelipuuro kahdella tapaa

Tämä viikko on ollut työntäyteinen monellakin saralla. Harjoitukset syyskuussa häämöttävää Luomupuuron maailmanennätystä varten ovat silti jatkuneet samalla kun olen lasten kanssa tehnyt parhaani, jotta pihamme vallanneet jättipalsamikasvustot saataisiin taltutetuksi. Tällä hetkellä ainakin saimme erävoiton ja hyvillä mielin pääsimme iltaisin maistelemaan isomummin aikaista rukiista taatelipuuroa ja syötäväksikin kelpaava jättipalsami jätettiin suosiolla puuroreseptien ulkopuolelle.  Taatelipuuro hemmotteli meitä mukavasti pitkän, työntäyteisen päivän jälkeen.  Väsyneet kitkijät rauhoittuvat syötyään ja uni tuli melkein heti, kun pää painui tyynyyn.

Viikon aikana tein puuroa pääasiassa kahdella tapaa. Keitin sen perinteiseen tapaan ruisjauhoihin, mutta koska se vei aika paljon aikaa ja en oikeasti enää jaksanut asua reilua tuntia keittiössä, päätimme yhteistuumin hiukan oikaista reseptissä ja niinpä keitin taatelipuuroa myös ruishiutaleilla. Hyvin toimi sekin, joskin maku ja suutuntuma olivat vähän erilaiset. Molemmat vaihtoehdot kuitenkin upposivat hyvin nälkäisiin massuihin ja puurokattila tyhjeni alta aikayksikön.

Rukiinen taatelipuuro kahdella tapaa

Rukiinen taatelipuuro isomummin tapaan

Tämän puuron reseptin tulin poimineeksi itselleni jo vuosia sitten. Jos en ihan väärin muista, niin kyseessä taisi olla jokin 1920-luvun keittokirja. Kovin montaa kertaa en taatelipuuroa ole syystä tai toisesta tullut tehneeksi, joten olikin jo korkea aika kaivaa resepti esiin.

200-250 g luomutaateleita (tai maun mukaan)
n. 3 dl luomuruisjauhoja
1 l vettä
n. 1 tl suolaa

1. Laita kattilaan vesi. Lisää jauhoja varovasti huolella sekoittaen, jotta ei synny paakkuja. Muista suola. 
2.
Hauduttele puuroa reilun tunnin verran ja lisää sitten joukkoon taatelit ja hauduttele vielä noin 30 minuuttia lisää. Puuron valmistumista  voi nopeuttaa, jos taateleita keittelee hiukan etukäteen ja/tai lisää ne puuron joukkoon aikaisemmin. Alkuperäisessä reseptissä näin ei kuitenkaan tehdä.
3. Nauti voisilmän ja kylmän maidon kera.

Rukiinen taateliruishiutalepuuro

Hiutaleista valmistettu taatelipuuro on reilusti nopeampi versio edellisestä reseptistä. Vaikka jauhopuuroilla onkin oma erityinen paikkansa sydämessäni, niin myönnettävä on, että hiutalepuurot puolustavat paikkaansa jo ihan vain nopeutensa puolesta. Aina ei jaksa haudutella vähintään tuntia – ei etenkään silloin, kun ruokapöydän tuoleilla notkuu jo kolme nälkäistä vesseliä.

200-250 g luomutaateleita (tai maun mukaan)
n. 4-5 dl luomuruishiutaleita
1 l luomumaitoa tai vettä
n. 1 tl suolaa

1. Pieni taateleita hiukan. Kiehauta kattilassa pienessä vesi tilkassa, niin, että taatelien rakenne rikkoontuu ja lisää sitten joukkoon puuron vesi ja hiutaleet sekä suola. 
2.
Keitä kypsäksi ja tarjoile sellaisenaan tai vaikkapa banaanisiivujen kera. Myös (paahdetut) pähkinät maistuvat makoisilta taatelipuuron kera – banaaneilla tai ilman.

——————-

Ensi perjantaina taas erilaiset puurot. Saa nähdä, mitä silloin on keksitään. 🙂

Pääset näppärästi tutustumaan aiempien viikkojen Puuroperjantai-postauksiin täällä.
luomupuuronmeweb statistics
web statisticsSeuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.