Puuroperjantain perunat
Viime viikolla vietettiin perunaviikkoa, jonka inspiroimana tämän viikon pääraaka-aineeksi valikoitui peruna. Viikko onkin sujunut joutuisaan harjoitellessa Luomupuuron ME-kisoihin.
Pieni, mutta melko vakava tapaturma on harjoittelun lomassa sattunut, sillä kovimman vispauksen keskellä pallovispiläni sanoi sopimuksen irti ja hajosi kappaleiksi. Välinerikosta huolimatta harjoitukset jatkuivat, joskin vain hiukan hitaammin. Uusi vispilä täytynee tulevia viikkoja varten hankkia, mikäli mielii treenin sujuvan mallikkaasti loppuun saakka.
Peruna puuroksi
Peruna oli ennen tavallinen näky suomalaisissa puuroissa. Äitini perinteisen rukiiseen tehdyn perunapuuron saloihin vihki isoisäni veljen puoliso – Lydia – joka osasi yhden jos toisenkin keittiöniksin, olihan hän pitkän elämänsä aikana mukana Martoissakin. Oma herkullisin ruokamuistoni hänestä on kuitenkin hänen paistamansa kinkku-paprikapiirakka, joka vei kielen mennessään ja monen monituista kertaa olen yrittänyt saada saman makuelämyksen aikaan omassa keittiössäni, siinä kuitenkaan ihan täydellisesti vielä onnistumatta.
Lydian opetuksen mukaisesti on meillä perunapuuroa jo monen monituista vuotta keitelty. Entisajan ruokapöydässä tätä ruokaisaa puuroa nähtiin useinkin ja tavattiin sitä rukiin lisäksi haudutella myös ohrajauhoista. Ohra on näistä kahdesta hiukan miedomman makuinen. Oma suosikkimme on kuitenkin ruis, juuri vahvemman makunsa vuoksi.
Soisin, että nämä puurot pääsisivät osaksi nykypäivänkin ruokapöytää, sillä niiden raaka-aineet ovat edullisia ja lähellä tuotettuja. Perunapuuro onkin hyvin ekologinen ja lisäksi vielä hyvänmakuinen ruoka. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.
Lydian perunapuuro
(noin neljälle hengelle)
800 g keitettyjä ja kuorittuja luomuperunoita (noin 6-7 isohkoa perunaa)
n. 8 dl perunoiden keitinvettä
n. 3 dl luomuruisjauhoja
suolaa maun mukaan
1. Keitä perunat pehmeiksi suolatussa vedessä ja ota keitinvesi talteen.
2. Survo perunat muusiksi ja lisää joukkoon jauhot sekä osa nesteestä.
3. Sekoita kevyesti vispilällä, lisää keitinvettä pienissä erissä sekoittaen.
4. Hauduttele puuroa yhdestä tunnista puoleentoista tuntiin. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.
5. Tarjoile voisilmän ja kylmän maidon kera. Jos haluat oikein herkutella, voit viimeistellä maun lautasella teelusikallisella sokeria.
Perunapuuro ohrasta
(noin neljälle hengelle)
800 g keitettyjä ja kuorittuja luomuperunoita (noin 6-7 isohkoa perunaa)
n. 1 l perunoiden keitinvettä
n. 3 dl luomuohrajauhoja
suolaa maun mukaan
1. Keitä perunat pehmeiksi suolatussa vedessä ja ota keitinvesi talteen.
2. Survo perunat muusiksi ja lisää joukkoon jauhot sekä osa nesteestä.
3. Sekoita kevyesti vispilällä, lisää keitinvettä pienissä erissä sekoittaen.
4. Hauduttele puuroa yhdestä tunnista puoleentoista tuntiin. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.
5. Tarjoile voisilmän ja kylmän maidon kera.
Suklainen perunapuuro kahdella eri tapaa
(noin neljälle hengelle)
Tämän suklaisen perunapuuron voi keittää joko ruisjauhoista tai ohrajauhoista. Toki sopii muitakin jauhoja kokeilla.
Meillä tätä tehdään pääasiassa ohrasta. Ruiskin kyllä maistuu, mutta miedomman makuisen ohran kanssa kaakaojauhe tuntuu pääsevän enemmän esiin.
Suklaisen perunapuuron resepti toi mukavaa vaihtelua suolaiselle perunpuurolle sekä yhden tavan lisää kuluttaa varastosta kevään haistaneet perunat, jotka jo yrittävät kovaa vauhtia tuupata ituja esiin. Saa olla ihan tarkkana, että ehtii varmasti käyttää hyvät ruoka-ainekset loppuun ennen kuin ovat kaikki muuttuneet siemenperunoiksi.
800 g keitettyjä ja kuorittuja luomuperunoita (noin 6-7 isohkoa perunaa)
n. 8-10 dl perunoiden keitinvettä
n. 3 dl luomuohrajauhoja tai luomuruisjauhoja
n. 12 tl tummaa luomukaaojauhetta
n. 1 dl (tai maun mukaan) luomusokeria
suolaa maun mukaan
1. Keitä perunat pehmeiksi suolatussa vedessä ja ota keitinvesi talteen.
2. Survo perunat muusiksi ja lisää joukkoon jauhot sekä osa nesteestä.
3. Sekoita kevyesti vispilällä, lisää keitinvettä pienissä erissä sekoittaen.
4. Hauduttele puuroa yhdestä tunnista puoleentoista tuntiin. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.
5. Tarjoile voisilmän ja kylmän maidon kera. Vadelmasurvoskin maistuu tämän kanssa.
Kookos-perunapuuro
(noin neljälle hengelle)
Perunapuuroa muokattiin ruokakaappiin muuttaneen kookosmaidon ansiosta. Kookosmaitoa ei meillä paljon käytetä, mutta aika ajoin sitä kaappiin päätyy, joko itse ostettuna tai jonkun tuomana. Tällä kertaa perunapuuro resepti muokattiin uudenlaiseksi, niin nestettä kuin jauhojakin vaihtamalla.
Valmiin perunapuuron päälle ripoteltiin vielä pannulla paahdettuja kookoshiutaleita sekä paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä. Paljon kauemmas ei enää kotimaisesta perunapuurosta voi päätyä.
800 g keitettyjä ja kuorittuja luomuperunoita (noin 6-7 isohkoa perunaa)
n. 1 dl luomuvehnäjauhoja
800 g luomukookosmaitoa
suolaa maun mukaan
(luomusitruunan mehua 2-5 tl tai maun mukaan sekä hiukan luomusokeria)
1. Keitä perunat pehmeiksi suolatussa vedessä.
2. Survo perunat muusiksi ja lisää joukkoon jauhot sekä puolet kookosmaidosta.
3. Sekoita kevyesti vispilällä, lisää kookosmaitoa pienissä erissä sekoittaen.
4. Hauduttele puuroa puolisen tuntia. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.
Puuron hautuessa ehtii hyvin paahtaa kookoshiutaleet sekä cashewpähkinät, jotka tuovat puuron rakennetta, makua ja ihanan rouskuvaa suutuntumaa.
1. Paahda 0,5-1 dl kookoshiutaleita kuivalla pannulla. Ole tarkkana, etteivät hiutaleet pala. Siirrä paahdetut kookoshiutaleet pieneen kippoon odottamaan tarjoilua.
2. Laita pannulle tilkkanen ruokaöljyä ja kaada pannulle pari kourallista cashewpähkinöitä. Sekoittele ja paahda niin, että pinnassa on väriä, mutta pähkinät eivät pala. Pyöräytä paahdetut pähkinät lautasella jossa on suolaa ja anna jäähtyä.
3. Tarjoile valmis puuro runsaalla kädellä annosteltujen paahdettujen kookoshiutaleiden sekä murskattujen cashewpähkinöiden kera.
Ensi viikolla taas uudet puurot! 🙂
Tähän mennessä julkaistut Puuroperjantai-postaussarjan reseptit löydät täältä.
Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.
Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.
5 Comments
BIKKE
No nyt kyllä on rohkeaa :)… Omat ennakkoluulot ovat korkealla perunapuuroja kohtaan mutta ottaisinko härkää niskasta ja kokeilisin :)… Jännittävää!
Maria/Luomulaakso
Kokeile ihmeessä. Perunapuuro saattaa vaikka yllättää. 😄
Marketta
Onpas mielekiintoisia puuroreseptejä!
Maria/Luomulaakso
Peruna käy yllättäviinkin ruokiin. 🙂
Pingback: