Puuroperjantai,  Ruokakorin Reseptit

Possunmakuista puuroa ja savustettua raparperia

Luomupuuron maailmanennätykseen treenattiin tällä viikolla savuisissa tunnelmissa ja ajoittain keittiö muutti pihalle raparperien keskelle, jotta vältyttiin suuremmilta savuhaitoilta ja palovaroittimen korvia huumaavalta huudolta. Ainakin opimme, että palovaroittimemme on hyvin herkkää sorttia.

Possunmakuista puuroa ja savustettua raparperia

Reilusti etukäteen saatu syntymäpäivälahja

Täytän tänä vuonna pyöreitä vuosia ja onnekseni pääsin jo alkuvuodesta nauttimaan  lahjastani, jonka sain reilusti ennen syntymäpäivääni. Syntymäpäivät antavat yhä odottaa, mutta savustuspyssyä (löytyy mm. Chez Mariuksesta  sekä useista muistakin verkkokaupoista ja kivijalkaliikkeistä ) on kokeiltu jo monen monituista kertaa ja tällä kertaa se savusti Puuroperjantain puurot ihan uuteen uskoon.

Savustamalla ruoka-aineet muuttavat makua aika dramaattisestikin ja saimme huomata, että makuelämykset saivat aivan uusia ulottuvuuksia. Kaurapuurokin alkoi maistua possulta!

Mikäli et omista savustuspyssyä, niin ei huolta. Savustusysteemin voi kuulema rakennella kotona aika näpsäkästi ja netistä löytyy näihinkin ohjeita. Itse olen kuitenkin onnellinen, että sain kauan himoitsemani savustuspyssyn ja kylmäsavustaminen sujuu sillä todella yksinkertaisesti ja helposti.

savustuspyssy02

Savustettua kaurapuuroa

Tämä oli ihan ensimmäinen kokeilumme savustaa puuroaineksia ja hämmästyimme, kuinka suuresti savustus muutti puurohiutaleiden makua. Myös savustusaika on merkityksellinen, sillä liian pitkä aika muutti makua ehkäpä hiukan ikävään suuntaan. Niinpä lopulta päädyimme savustamaan kaurapuuroaineksia 15-20 minuuttia, joka tuntui sopivan hyvin useimmille. 30 minuuttia jakoi mielipiteitä jo sen verran runsaasti, että suosittelen lämpimästi kokeilemaan ensin vaikkapa tuolla 15 minuutilla ja jos se ei tunnu riittävän savuiselta ja possuiselta, niin seuraavalla kerralla on hyvä lisätä aikaa vaikkapa 5 minuuttia kerrallaan.

3-4 dl luomukaurahiutaleita
1 l luomumaitoa
n. 1 tl suolaa

1. Savusta hiutaleita 15-20 minuuttia riippuen siitä kuinka savuisen tuloksen haluat.  Laitoin hiutaleet laakeaan astiaan, jossa oli kansi. Puhalsin savua kannen alle hetken verran ja suljin kannnen tiukasti ja odottelin viitisentoistaminuuttia ennen kuin päästin savut pois astiasta. Savustin hiutaleet  hikkoripuun lastuilla, mutta kannattaa toki kokeilla muitakin, sillä valittu puulaatukin vaikuttaa makuun.
2. Laita savustetut hiutaleet, maito ja suola kattilaan ja keitä puuroksi. Hauduttele hetki ja nauti. Tarjoile makeutuksen kanssa tai ilman.

Uunipuuroa savustetulla raparperihillolla

Me teemme tätä yleensä neljän viljan puurohiutaleista, mutta tähän voit hyvin käyttää mitä tahansa lempipuuroasi, jonka kanssa haluat raparperia. Savu lisää raparperiin pienen hienostuneen vivahteen, joka muuttaa koko puuron makumaailman. Kokeile vaikkapa tuttuun kaurapuuroon, ruispuroon tai vaikkapa riisipuuroon!

Jos et halua alkaa paistella uunipuuroa niin hillo maistuu mainiosti myös ihan keitetyn puuron kera.

Possunmakuista puuroa ja savustettua raparperia

Raparperihillo: 
2-3 raparperin vartta (n. 200 g)

n. 0,5 dl luomusokeria
n. 50 g luomuvoita
2 tl luomuvaniljasokeria
n. 0,4 tl luomukanelia

Puuro: 
1 dl luomu neljänviljan hiutaleita

2 dl luomumaitoa
ripaus suolaa
n. 4 rkl savustettua raparperihilloa

1. Leikkaa pestyt ja trimmatut raparperin varret haluamasi kokoisiksi paloiksi. Jos haluat hilloon sattumia, leikkaa isommiksi ja taas pienemmiksi, jos kaipaat sileämpää. Ja toki voi sekoitta myös molemmanlaisia paloja. Laita kattilaan raparperit, voi, sokeri, vaniljasokeri sekä kaneli ja keittele hiljakseen viitisen minuuttia tai kunnes koostumus on mieleistäsi. Tämän jälkeen savusta hillo savustimesi ohjeiden mukaisesti. Itse puhalsin savustinpyssyllä hetken aikaa savua kulhoon, jonka päälle olin laittanut kelmun ja tämän jälkeen suljin kelmun tiiviisti kulhon ympärille ja annoin olla noin 15 minuuttia. Tämä savustusaika oli meille mieluinen. Savustin hiutaleet  hikkoripuun lastuilla
2. Voitele annosvuoka, laita vuokaan hiutaleet, maito, suola sekä noin 4 rkl  raparperihilloa.
3. Paista uunipuuroa 175 asteessa noin puolituntia tai niin kauan, että puuro on hyytynyt ja saanut sopivasti väriä pintaan.
4. Anna puuron hiukan jäähtyä ja levitä sitten pintaan vielä 4 ruokalusikallista savustettua raparperihilloa ja nauti.

spelttihiutale

Savustettu raparperituorepuuro

Savustettu raparperihillo maistui mainiolta myös tuorepuurossa. Tämä tuorepuuro valmistuu nopeasti aamulla, kunhan olet paahtanut hiutaleet valmiiksi ja tehnyt jääkaapiin savustetun raparperihillon odottamaan aikaista herääjää.

2 dl maustamaton luomujogurttia
n. 1 dl paahdettuja luomuspelttihiutaleita 
savustettua raparperihilloa maun mukaan
koristeeksi pannulla paahdettuja luomupähkinöitä

1. Laita pannulle loraus ruokaöljyä sekä hunajaa ja paahda spelttihiutaleet kauniin värisiksi.
2. Laita purkkiin kerroksittain jogurttia, savustettua raparperihilloa (Katso hillon ohje edellisestä puuroreseptistä) ja hiutaleita tai sekoita vain kaikki keskenään. Lisää vielä pinnalle pannulla paahdettuja pähkinöitä. Halutessasi voit sekoittaa pähkinöitä myös puuron sekaan, jolloin saat enemmän mukavaa rousketta.

——————————-

Aikaisempiin Luomulaakson Puuroperjantai postauksiin pääset näppärästi tutustumaan täällä. Tähän mennessä on puuroissa maisteltu mm. nokkosta, valkosipulia, basilikaa ja kahvia sekä monta montaa muuta raaka-ainetta.

Tule mukaan tekemään Luomupuuron maailmanennätystä!

luomupuuronme



free web stats





hit counter



Seuraatko jo Luomulaaksoa Facebookissa? Tai Instagramissa? Jos et, niin tule ihmeessä mukaan! Facebookissa jaan myös linkkejä kiinnostaviin uutisiin ja Instagramissa väläyksiä arjen touhuista, joista kaikki eivät milloinkaan päädy blogiin saakka. Molempien kautta voit tietenkin seurata blogipäivityksiä.

Kuvat: © Luomulaakson Maria ellei toisin mainita.

puhelimen kuoret


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.